Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Witam. Zamierzam popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji. Po głowie chodzi mi Koźlak, receptura trochę na podstawie tego co zostało mi po wcześniejszych warkach. Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Będę jednak wdzięczny za sugestie dotyczące poniższego projektu na 22L: 0.5kg Pilzneński 0.6kg Wiedeński 2.9kg Monachijski II 0.1kg Carared 0.8kg Caraamber 0.2kg Caraaroma 1kg Carapils 0.5kg Monachijski I 22g Marynka 8.5% AA, 60 min. 10g Lubelski 4.8% AA, 15 min. Dzięki z góry... Szrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Koźlak zniesie spokojnie taką ilość karmelowych. Trochę jasny będzie, ja bym dał jeszcze trochę ciemnego karmelu albo garść barwiącego, ale jeśli to ma być "czyszczenie magazynu" to tak też będzie ok. A jakie drożdże planujesz? Mam duuuże wątpliwości co do ilości słodów karmelowych, choć widziałem tu, na forum receptury z jeszcze większym ich udziałem. Jeśli chodzi o duże zasypy karmelowych to mój ostatni eksperyment to było 26% karmelowego w piwie 12°Blg. Na razie niezbyt dobrze smakuje, ale nie skreślam go jeszcze - może dojrzeje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Co do koloru to fakt, tak na dole koźlakowym wyjdzie - około 16 SRM, może czymś go czymś przyciemnię - mocno palone jednak tu chyba nie pasują... Drożdże 2206 Bavarian - będą OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 W moim Koźlaku zastosowałem 50 g Carafa II Receptura TUTAJ Drożdże jak najbardziej w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock. Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ha! Mam 50g Carafa III. Tyle mocno podniesie kolor, więc proponuję 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.Ja bym nie dawał do tego przepisu carapilis 1 kg. Zostaw go na następny sezon. On nic nie wniesie do koźlaka. No tak idę w kierunku Traditional Bock, a fakt dopell to nie bock. Co do Carapils to Weyerman twierdzi, że up to 40% for Bockbier... to się zgubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Kilogram Carapilsa? 0,2kg wystarczy, on niczego nie daje w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ja bym odpuścił ten barwiący carafa III. On nic nie wniesie tylko trochę przyciemni. Propozycja moja jest taka. Warz bez carapilisu. Przed zadaniem drożdży pogotuj intensywnie brzeczkę przez 30 minut. to sprawi, że piwo bedzie ciemniejsze i poprawi jego walory smakowe. Jedyna wada to będzie go trochę mniej. Anioły też coś muszą dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ok. A czy mogę go zastosować jako substytut zwykłego pilsa, którym nie dysponuję? Przyjmując w dużym uproszczeniu, że będzie po prostu 1,5kg pilsa w zasypie. (0,5 pils i 1 carapils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Wg mnie nie. Carapilis nic nie wnosi do samku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Ok. No to muszę się przeliczyć troszkę na mniejszą ilość litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Wg mnie nie. Ale czemu nie? Carapils to delikatnie karmelizowany słód pilzneński. Na tyle delikatnie, że nawet w nim (podobno) resztki enzymów zostały. Nie będzie to to samo co pilzneński, ale ekstrakt da podobny, koloru nie wniesie - jak nie masz innego słodu to ten jest najbliżej pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Szkoda go do tego piwa. Lepiej zostawić go do pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 14 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 PAKO koźlak to bock, nie dopellbock.. Zasugerowałem się ilością słodów i przy tym zasypie wyjdzie 22 L Doppelbocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Srecky Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Wydaje mi się, że do początkowego °Blg to z tego zasypu trochę braknie na Doppelbocka. Biorąc Wasze za i przeciw to chyba zrobię tak: 0.5kg Pilzneński 0.6kg Wiedeński 2.9kg Monachijski II 0.1kg Carared 0.8kg Caraamber 0.2kg Caraaroma 0.75kg Carapils 0.5kg Monachijski I 0.01kg Carafa III Powinno wyjść 22L nastawnej z 16°Blg i około 17 SRM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Łukasz, jak Ci brakuje pilzneńskiego, to zapraszam, poratuje. Mam w piwniczce swojego Koźlaka, który nawet był gdzieś pośrodku na jakimś konkursie, flaszeczka się znajdzie. Wtedy łatwiej recepturę skorygować nawet... Coś zauważyłem, że niechętnie korzystasz z pomocy okolicznych piwowarów Powiem więcej, jak Ci się nie chce jechać te 10 km. w jedną stronę, to myślę, że Szymon czy Robert kilo, dwa czy czy pilzneńskiego będą w stanie wygospodarować... Pisz na PW do mnie, czy kolegów, zazwyczaj nie gryziemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć takiego koźlaka : 5,00 kg Pilsner 0,50 kg karmelowy jasny 0,30 kg melanoidynowy 0,20 kg aroma 0,20 kg Biscuit 0,25 kg Chocolate Prosiłbym o jakieś wskazówki odnośnie tej receptury , dysponuje ww słodami , pszenicznym oraz jęczmieniem palonym . Edytowane 10 Marca 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Wywal czekoladowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Czekoladowy trochę nadmiernie przyciemni więc jak pisał JEJSKI - wywal go. Mnie też nie pasuje do tego piwa biscuit. Resztę bym wsypał w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43.Nie wyjdzie za jasny ten koźlak? Z czekoladowym wyszło 39 EBC. Ewentualnie mogę zwiększyć ilość innych słodów, ale to raczej nie podniesie koloru . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Ja bym nie dawał słodu Biscuit, a Czekoladowego maks 50 - 100 gram, reszta OK. Edytowane 11 Marca 2011 przez pako1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Beersmith mi wyliczył że bez czekoladowego wyjdzie kolor 15 EBC , a styl ma wg BS 27-43. BS jest bardzo optymistyczny jeżeli chodzi o kolor gotowego piwa. Jak dasz 50g czekoladowego, to powinno wystarczyć na "ciemną miedź". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Ok tak zrobię , zmniejszę czekoladowy i wywalę biscuita. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się