emcede Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam szanownych forumowiczów Czas temu jakiś poczyniłem piwko z puszki Coopers'a Stout. W smaku wyszedł świetny jednakże nagazowanie i piana pozostawia wiele do życzenia Używałem tzw. miarki do cukru wsypując wg. podanych tam objętości(pytałem na forum ile to tak na prawde jest te 0.5 na miarce, ale jakoś nikt nie był skory odpowiedzieć) Dążąc do meritum, wczoraj o godz. 14 nastawiłem kolejną puszkę tym razem Australian bitter również Coop.. Jednakże tym razem do chwili obecnej ani jednego bulknięcia (stout ruszył z kopyta po kilku godzinach) Wszystko robiłem tak samo jak poprzednio, sterylizacja sprzętu temperatury (no może poza temp przy zadaniu drożdzy bo było 27 stopni) I tu moje pytanko, czy może nie ubiłem drożdży a może spierniczyłem coś innego? Help me Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Pobujaj przez kilka minut fermentatorem i czekaj cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Używałem tzw. miarki do cukru wsypując wg. podanych tam objętości(pytałem na forum ile to tak na prawde jest te 0.5 na miarce, ale jakoś nikt nie był skory odpowiedzieć) Jaki okres czasu leżakowania w butelkach ? Dążąc do meritum, wczoraj o godz. 14 nastawiłem kolejną puszkę tym razem Australian bitter również Coop..Jednakże tym razem do chwili obecnej ani jednego bulknięcia (stout ruszył z kopyta po kilku godzinach) Otwórz pokrywę i zobacz co się dzieje. Wrzuć fotkę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Tak jak mówi elroy - otwórz fermentator i zobacz jak to wygląda. Jak jest piana to masz nieszczelność w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) elroy - W butelkach siedzi miesiąc Czy ktoś mi powie jak to jest z tymi miarkami do cukru czy to jakaś tajemnica jest ? poniżej fotka tego co jest, zapach ewidentnie drożdzowy. Edytowane 18 Lutego 2011 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 elroy - W butelkach siedzi miesiąc Czy ktoś mi powie jak to jest z tymi miarkami do cukru czy to jakaś tajemnica jest ? poniżej fotka tego co jest, zapach ewidentnie drożdzowy. Tajemnicy nie ma żadnej z miarkami, zwykle raczej powodują zbytnie nagazowanie, niż za małe. Tutaj ciężko rzec. Pozostaje Ci znalezienie w pobliżu jakiegoś doświadczonego piwowara, który spróbuje i orzeknie na ile za małe nagazowanie, jest w rzeczywistości za małe. Piana to jakby inna bajka i jej nikła trwałość to dość popularne w brewkitach. Na fotce wszystko ok, zamknij z powrotem i zobacz za 4 dni co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Bez wątpienia nieszczelny fermentator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Podziękowania dla Sz. Kol. Josefika, potrząśnięcie fermentorem dało efekt po godzinie teraz piwko już szaleje ( a tak bałem się że będzie kanał ) dlatego plusik dla niego. Dziękuje również koledze Elroy'owy Co do piany w tym piwie to jest ona trwała ! wręcz do ostatniego łyka, tyle że bardzo malutka. Pozdrawiam serdecznie BTW Co do tych miarek, na stronach sklepów jest napisane że to 2/4/6 g. poszedłem do sklepu pod moim blokiem kiedy był zaprzyjaźniony kumpel no i mi zważył. Tam gdzie "niby powinno być 4 g jest niecałe 2 g. Mówie tu glukozie nie o zwykłym cukrze. Edytowane 18 Lutego 2011 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Na moich było napisane 0.33l 0,5l 0,66l i prawie zawsze były przegazowane Lepiej odważyć , zrobić syrop i to tanku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 tak jak pisał sztyft. Najprościej odmierzyć pożądaną ilość na całą warkę wlać do fermentatora tuż przed rozlewem i wtedy masz pewność, że butelki masz nagazowane równomiernie. Na miarkach łatwo się przejechać i roboty dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) Mówie tu glukozie nie o zwykłym cukrze. I tu jest właśnie różnica - te miarki są skalibrowane na zwykły cukier. Glukoza, przy tej samej objętości, jest lżejsza. Pewnie dlatego też masz słabo nagazowane piwa - sypałeś tą miarką glukozę ? Edytowane 19 Lutego 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 (edytowane) oj, nie wpadłem na to że nie otwarłeś fermentatora i nie sprawdziłeś jak wygląda, zwłaszcza po ostatnich tylu postach o bulkaniu edit ale jednak dobrze trafiłem powodzenia przy kolejnych ... Edytowane 19 Lutego 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Na allegro są dropsy fermentacyjne. Super wygodna sprawa. Polecam. Co do "bulkania" - albo jego braku - nalewaj mniej wody do rurki fermentacyjnej Jak będziesz miał pytania co do brew kitów zapraszam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Na allegro są dropsy fermentacyjne. http://www.sklep.piwowin.pl/PASTYLKI_FERMENTACYJNE-19.html przy okazji jeszcze można coś dokupić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Na allegro są dropsy fermentacyjne. Super wygodna sprawa. Polecam. Wygodna na pewno, ale trzeba za tą wygodę trochę zapłacić. Ten specyfik kosztuje 8 PLN + 8 PLN wysyłka. Tymczasem 50 porcji cukru po 4 g sztuka to jakieś 1 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 ... trzeba za tą wygodę trochę zapłacić. Ten specyfik kosztuje 8 PLN + 8 PLN wysyłka. Ty pewnie zamawiasz w kilku sklepach po jednej rzeczy, ja w jednym sklepie zamawiam kilka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 Czy ktoś mi powie jak to jest z tymi miarkami do cukru czy to jakaś tajemnica jest ? Odgrzebałem w swoim wątku i tam mam coś takiego: "Przy okazji okazało się, że miarka do cukru/glukozy, którą miałem z zestawu startowego jest trochę "lewa". Poważyłem co się dało i okazuje się, że wcześniej dodawałem jakieś 2,5g. glukozy (tyle wychodzi z pomiaru jednej "porcji" jak również z pomiaru pozostałej po 3 butelkowaniach glukozy)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havran1 Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 ... trzeba za tą wygodę trochę zapłacić. Ten specyfik kosztuje 8 PLN + 8 PLN wysyłka. Ty pewnie zamawiasz w kilku sklepach po jednej rzeczy' date=' ja w jednym sklepie zamawiam kilka... [/quote'] Jak by nie zamawiać i tak drogo. Zawsze można wpaść do spożywczaka i kupić glukozę, będzie bez zamawiania lub zadać cukrem z kuchennej cukiernicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Może i drogo... ale na jeden, czy dwa razy by było bezstresowo (jak się człowiek obawia, że miarka oszukuje) może być. Ja polecam metodę ze zlewaniem do innego fermentora i tam rozmieszanie rozpuszcznej w szklance wody glukozy lub schego ekstraktu. Najpewewniejsze:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Panowie piwko przestało bulkać już ze dwa dni temu. Dziś otworzyłem pokrywe zmierzyłem blg wyszło jakieś 1 - 1.5 ale na powierzchni jest piana no i jakby się sztachnąć to dusi CO2. Czy to tak powinno być po 7 dniach? Czy butelkować dopiero jak piana zniknie ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 U mnie zdarzało się, że piana w ogóle nie znikała, ale przelewałem jeszcze na cichą. A musisz już butelkować? Przelej na cichą może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się