Browarzyciel Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 No to żeby poprawić humory powiem obiektywnie, że ostatnio sam spaprałem swojego pilsa, którego dochmielałem post factum i wyszedł mocno palący. Goryczka wręcz sztuczna. Teraz lageruję go w temp. 7'C ale postaram się zbić do 4-5'C może garbniki opadną razem z zimnym osadem i coś z tego wyjdzie. ... albo i nie Pozdrawiam Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 No to żeby poprawić humory powiem obiektywnie, że ostatnio sam spaprałem swojego pilsa, którego dochmielałem post factum i wyszedł mocno palący. Goryczka wręcz sztuczna. Teraz lageruję go w temp. 7'C ale postaram się zbić do 4-5'C może garbniki opadną razem z zimnym osadem i coś z tego wyjdzie. ... albo i nie Pozdrawiam Raf. To mi wcale, wcale nie poprawiło humoru. Wolałbym mieć swojego pilsa super. Już jednego miałem w tym sezonie, ale się upłynnił błyskawicznie. Był za dobry, żeby stać w chłodni. RAF nie załamuj się następne piwo bedzie udane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 offtopicowo Rafał pewnie testuje nowe zbiorniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 offtopicowo Rafał pewnie testuje nowe zbiorniki i ponoć te nie zmniejszają swojej pojemności jak się przez nie zimną wodę puści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 16 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Bardzo śmieszne X-/ Te już nie zmieniają swojej pojemności :-) , a idzie woda 1'C ... co niezmienia faktu, że przekombinowałem z chmielem. Raf. offtopicowo Rafał pewnie testuje nowe zbiorniki i ponoć te nie zmniejszają swojej pojemności jak się przez nie zimną wodę puści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Podejrzany jest ten wysyp posmaków autolizy. Stestowałem mojego Bitburgera, w końcówce w posmaku może czuję coś w stylu posmaku starych tłuczonych ziemniaków, zwykle wiązałem to z posmakami od chmielu. A w aromacie coś dziwnego ale przyjemnego w stylu zapachu dojrzałych jeżyn, ale to chyba nie to. Aż obejrzałem drożdże z butelki pod mikroskopem - chyba wyglądają całkiem zdrowo: Edytowane 17 Maja 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Coder masz u siebie mikroskop czy u kogoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Mam u siebie. W zasadzie to moje dzieci mają - tata im kupił pod choinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Mam u siebie. W zasadzie to moje dzieci mają - tata im kupił pod choinkę. Nie ma to jak przemyślany prezent wrzucę w najbliższych dniach parę przydatnych rzeczy jakie można z mikroskopem zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 coder, ruszały się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 jerzyn Ojojojjjj.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Mam u siebie. W zasadzie to moje dzieci mają - tata im kupił pod choinkę. nie lepiej im od razu kupic fermentor stozkowy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 coder, ruszały się? Żeby się ruszać musiały by mieć ogonki, to nie ta próbka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Jeszcze metryczka mojego piątego German Pilsa Piwo złote lekko opalizujące z bardzo poprawną pianą. W zapachu wychodzi dość znaczny aromat zielonego jabłka czyli aldehydu octowego. Smaki dobrze zbalansowane i na poprawnym poziomie. Ponadprzeciętnie alkoholowe i rozgrzewające. Półpełne z właściwym nasyceniem. Niestety lekkie utlenienie czyni finisz lekko pustym, mdłym. Czy utlenienie jest wynikiem dostępu tlenu podczas fermentacji? jak wyczuć utlenienie? skąd się bierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 http://www.flavoractiv.com/order/public/ Mieliśmy zestaw, niestety ceny są na tyle dobre, że ciężko zorganizować szkolenie dla kilku osób w rozsądnej i akceptowalnej cenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Byłem, byłem ... mam certyfikat /a nawet dwa/ Wracają do tematu to w tych ocenianych piwach mogę znaleźć wiele ale nie autolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się