ukko Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Uwarzyłem piwo pszeniczne, jakies 2 tygodnie temu zabutelkowałem z dodatkiem glukozy. Wyszło dość klarowne jak na weizena, dobrze nasycone z bogatą pianą niby więc wszystko ok...W smaku wyczuwam jednak pewien posmak jabłka. Infekcja to raczej być nie może, butelki bardzo dokładnie myłem i odkażałem, zapach piwa przyjemny więc raczej tam nic się nie mogło dostać.Być może podczas rozlewu piwo się trochę natleniło.Moje pytanie brzmi:czy można w ogóle nie dodawac cukru do refermentacji?Możnaby przerwać fermentacje np przy 5°Blg wiedząc że jeszcze troche zejdzie i wtedy butelkowac. Dodam że mam na myśli tylko weizeny, przy których nie stosuje fermentacji cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Tylko, że nie wiesz dokładnie o ile jeszcze zejdzie, a zakładając, że 1°Blg to 1% cukru w roztworze to przy 20 litrach piwa mając je niedofermentowane o 1°Blg wytworzy Ci się aż 200g cukru. Poza tym fermentacja chyba niekoniecznie musi ponownie ruszyć jak się nie doda glukozy. To wszystko to jednak tylko moje przemyślenia na chłopski rozum, mogę być w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 tez ta maiłem,cholera wie co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 jeśli był to posmak jabłka pieczonego/gotowanego to są to dzikie drożdże- polecam poczytać o spontanicznej fermentacji Hasintusa. Piłem takiego weizena na panelu u Infama i było to bardzo przyjemne, w połączeniu z goździkowymi estrami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Niedofermentowane jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Niedofermentowane jest. Mógłbyś rozwinąć?? Dlaczego tak jest? Skąd ten smak? Też tak miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Aromat zielonych jabłek = aldehyd octowy, niedofermentowanie Aromat dojrzałych jabłek = kapronian etylu, jeden z pobocznych estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 Nawet bym zaryzykował i powiedział, ze początek apteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Aromat zielonych jabłek = aldehyd octowy, niedofermentowanieAromat dojrzałych jabłek = kapronian etylu, jeden z pobocznych estrów Raczej bliżej tego drugiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Zrobiłem Weizena z dekokcją jednowarową, torebka WB-06 na 21L, temperatura ok 18-19 st, fermentacja 8 dni bez ciechej. Przed rozlewem piwo smakowało nieźle, nie było goździków ale banany wydawało mi się że są. 150g glukozy do refermentacji, nagazowało się po tygodniu ale w smaku i zapachu czuć dojrzałe jabłka, jakby domieszka cydru. Piana też szybko znika. Co mogło być przyczyną? Zła temperatura fermentacji, refermentacji (było cieplej niż na burzliwej), natlenienie przy rozlewie, zawartość OXI w butelkach? Czy jest szansa na rozpad tego związku podczas dojrzewania? Dodam że brzeczka była źle odfiltrowana ale się sklarowała w fermentorze po 12h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Słaby start fermentacji, mało drożdży, temp chyba wyższa i mamy aldehyd octowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Możliwe, chociaż 11,5g na 21L 12BLG powinno wystarczyć, musiałem kiepsko natlenić tym razem. Czy WB-06 się uwadnia? Bo uwodniłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 doświadczyłem na panelu u Infama weizena który pachniał szarlotką, niezwykle ciekawe wrażenie które Hasintus skomentował krótko- dzikie drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się