Afro Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Witam, właśnie skończyłem przygotowywać pierwsze piwo z brew-kita, konkretnie Lager od Coopersa, zawartość puszki i cukier (1 kg) zalałem jakiś 17,5-18 litrów wody, aerometr pokazał 11-12 stopni to na ilę % alk. mogę liczyć i czy to OK jak na Lagera? I minęło już ok. 2 h od zmontowania wszystkiego a rurka nie bulgocze, to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 To nie źle, to znaczy, że nie chciało Ci się poszukać podstawowych informacji tylko od razu zakładasz wątek. Jakbyś poszukał to byś wiedział, że po pierwsze bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, po drugie 2h od zadania drożdży nie ma co się spodziewać startu fermentacji. A co do % alk zależy to od tego jak mocno odfermentuje, wzór masz na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Poczytaj: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Na wiki jest wskazówka co do zadawania drożdży: "Przygotowując się do dodania drożdży do fermentora musimy się upewnić, że temperatura brzeczki nie przekracza 30?C. Drożdże z saszetki możemy rozsypać po powierzchni brzeczki lub też przeprowadzić tzw. rehydratację, czyli drożdże wsypujemy do filiżanki z ostudzoną (<30?C), przegotowaną wodą, nie mieszamy, czekamy około 20-30 minut i po tym czasie dodajemy zawartość filiżanki do fermentora. " Ja niestety potrzymałem drożdże w wodzie 10 minut około, to znaczy, że będzie "lipa"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Nie. Jak widzisz można je nawet rozsypać bez hydratacji, aczkolwiek nie jest to wskazane. Edytowane 2 Marca 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Zawartość ekstraktu dobra. Co do alkoholu koledzy już podpowiedzieli. Co do "bulkania" to nawet o tym nie wspominaj, bo ta fraza wywołuje u niektórych napady szału (poczytasz trochę forum to zrozumiesz dlaczego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Zawartość ekstraktu dobra. Co do alkoholu koledzy już podpowiedzieli. Co do "bulkania" to nawet o tym nie wspominaj, bo ta fraza wywołuje u niektórych napady szału (poczytasz trochę forum to zrozumiesz dlaczego) Poczytałem troszkę na forum, że niektórzy nie używają nawet rurki do fermentacji ale ja jako totalny zielony wolę się jej trzymać bo jak skończy "bulgotać" to będzie znak, że prawdopodobnie fermentacja burzliwa ustała tak? Ps. Mam takie pytanko co do przelewu piwa, bo mam fermentator z kranikiem, czy po fermentacji burzliwej od razu przelewać nim piwo (kranikiem) czy może jakoś go ponownie wyczyścić, jeśli tak to jak wyczyścić bo skoro zamocowany jest to nie mam zbytnio pomysłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 A przelewasz na cichą czy od razu do butelek? Jak niby chcesz go wyczyścić, powinieneś to zrobić na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) No na początku kranik wymoczyłem w pirosiarczanie ale skoro kranik będzie stał 7 dni podczas fermentacji to się boję zainfekowania brzeczki podczas przelewania do butelek, co do cichej to nie przelewam bo nie mam 2 pojemnika... Ps. Od przygotowania pojemnika minęły jakieś 4-5 h a nadal nie "bulgocze" a sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny, może za dużo nalałem wody do rurki? Bo te 2 pojemniczki w niej są zalane do połowy... Edytowane 2 Marca 2011 przez Afro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 (edytowane) Ja robiąc swoje skromne 2 warki przelewałem normalnie bez czyszczenia i nic się nie stało, podejrzewam, że inni też tak robią. EDIT: Po zastanowieniu jednak nie. Przelewając piwo na cichą a potem do fermentora do rozlewu dekantowałem wężem, więc tak naprawdę nie używałem kranika, a do rozlewu był już dezynfekowany, także skłamałem. EDIT2: Przeczytaj z łaski swojej chociaż wiki. Po pierwsze 5h to za mało na start fermentacji, po drugie równie dobrze może wcale nie zacząć bulkać a i tak fermentacja będzie zachodzić. Edytowane 2 Marca 2011 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Ok, dzięki za rozwianie wątpliwości co do fermentacji bo już się bałem, że albo źle napowietrzyłem brzeczkę albo co i będzie lipa A co do kranika to może po prostu przed rozlewem go z zewnątrz opłuczę pirosiarczynem sodu (bo chyba do środka się nie dostaną zarazki skoro jest w nim brzeczka:P ) i powinno być ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Przetrzyj kranik wacikiem nasączonym spirytusem, kilka kropli alko "do środka" i śmiało możesz rozlewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny W jaki sposób? Jeżeli wciąż cisza w rurce to zajrzyj czy jest piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 sprawdzałem wcześniej pojemnik i jest szczelny W jaki sposób? Jeżeli wciąż cisza w rurce to zajrzyj czy jest piana. Chyba jednak nie był szczelny bo rano tylko woda była lekko wypchana (troszkę upuściłem wody tak by było tylko w kolanku w rurce) a po zrobieniu takiego patentowego dociążenia: http://img8.imageshack.us/i/img20110303003.jpg/ Co 15-20 sekund słuchać "bul" to nie za rzadko? A co do piany to wygląda tak: http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/ Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Afro: naprawdę przemujesz się za bardzo, wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Ok mam jeszcze takie pytanie dotyczące rozlewu, po czym poznać, że fermentacja zakończona i można rozlać piwo do butelek? Wcześniej myślałem, że oznaką końca fermentacji jest brak "bulgotania" ale skoro "bulgotanie" nie jest wyznacznikiem fermentacji to może po poziomie blg ocenić? Ile powinien mieć blg mój Lager, żeby go swobodnie rozlać do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Ok mam jeszcze takie pytanie dotyczące rozlewu, po czym poznać, że fermentacja zakończona i można rozlać piwo do butelek? Wcześniej myślałem, że oznaką końca fermentacji jest brak "bulgotania" ale skoro "bulgotanie" nie jest wyznacznikiem fermentacji to może po poziomie blg ocenić? Ile powinien mieć blg mój Lager, żeby go swobodnie rozlać do butelek? AREOMETR !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 A co do piany to wygląda tak:http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/ Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną Mnie ta "góra" intryguje Pierwsze skojarzenie, to ta z USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Widzę że lekcje nadal nie odrobione wiki wiki wiki i na dodatek wyszukiwarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Widzę że lekcje nadal nie odrobione wiki wiki wiki i na dodatek wyszukiwarka Piwo przed rozlaniem powinno mieć 1 blg, dobrze odrobiłem lekcje? A co do piany to wygląda tak:http://img28.imageshack.us/i/img20110303002.jpg/ Troszkę mnie zaniepokoiła ta "góra" na środku bo jak oglądałem fotorelacje tutaj innych piwowarów to mieli bardziej równomiernie pianę rozłożoną Mnie ta "góra" intryguje Pierwsze skojarzenie' date=' to ta z USA Lager Australijski a góra z USA:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Znowu źle , blg może być nawet 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Znowu źle , blg może być nawet 5 Już doczytałem, blg ma się nie zmieniać przez jakieś 2 dni, jeśli będzie stałe to można lać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Też jeszcze kwestia jak wysokie będzie to stałe. Jeżeli będzie za wysokie to możliwe, że fermentacja zatrzymała się przedwcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Jeżeli martwi Cię brak bulgotania oklej sobie fermentator taśmą izolacyjną w miejscu połączenia dekla, będzie bulgotało ,mój fermentator też nie był szczelny na 100% okleiłem i rurka ruszyła poza tym wcześniej było czuć że coś z niego się wydostaje ale w rurce była cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afro Opublikowano 7 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 No i dzisiaj (piwo wlałem do fermentatora w środę) piwo przestało "bulgotać" temp. fermentacji wynosiła 22 stopnie. Jak sprawdzić czy piwo już jest do rozlewu? W instrukcji pisali, że ma mieć 1 stopień blg - na tej podstawie będzie można stwierdzić, że piwo już gotowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się