mario Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Na niemieckim rynku pojawiły się nowe, płynne drożdże piwowarskie -Zymoferm, sygnowane przez znanego niemieckiego piwowara Klausa Klinga. Jak twierdzi sam Klas Kling jest to odpowiedź na wciąż drożejące produkty wiodących firm. Faktycznie cena 3,90 euro za fiolkę (na ca 25l) jest interesująca;) Szczególnie bogata jest oferta do piw pszenicznych.Podobno wyśmienite piwa na nich wychodzą. Na dniach mam otrzymać(poprzez Kolegę mieszkającego w Niemczech) zamówione drożdże do pszeniczniaków: "wrocławskie" jasne i ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Na niemieckim rynku pojawiły się nowe, płynne drożdże piwowarskie -Zymoferm, sygnowane przez znanego niemieckiego piwowara Klausa Klinga. Jak twierdzi sam Klas Kling jest to odpowiedź na wciąż drożejące produkty wiodących firm. Faktycznie cena 3,90 euro za fiolkę (na ca 25l) jest interesująca;) Szczególnie bogata jest oferta do piw pszenicznych.Podobno wyśmienite piwa na nich wychodzą. Na dniach mam otrzymać(poprzez Kolegę mieszkającego w Niemczech) zamówione drożdże do pszeniczniaków: "wrocławskie" jasne i ciemne. No to teraz, który sklep pierwszy, ten lepszy. Pierwsza partia na pewno się sprzeda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Pobieżny przegląd sklepów wykazuje, że drożdże piwowarskie Zymoferm są chwilowo dostępne wyłącznie w Niemczech (+ winiarskie we Włoszech). Cieszę się, że pojawiła się konkurencja europejska. Łatwiej jest z Niemiec przewieźć drożdże do Polski w kontrolowanych warunkach, niż z US of A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Dobra nasza, im więcej konkurencji tym lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Asortyment całkiem ciekawy i właściwie zaspokaja 95% potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 No i mamy drożdże do Zwikla, do piw bezalkoholowych, 4 nowe pszeniczne. A co to jest: Breslauer [..] Schöps Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 http://www.schoepsbier.de/ I po naszemu -> http://www.kuchniawroclawia.pl/10,292,Piwo_w_dawnym_Wroclawiu.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Takie drożdże właśnie zamówiłem.Wiadomo, bo z.... Wrocławia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Ciekawe czy je sam je wyizolował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Ciekawe czy je sam je wyizolował? Firmenname: Brau-Partner, Klaus KlingAnschrift: Neckargartacher Str. 47 PLZ/Ort: D -74080 Heilbronn Tel: +49 71 31 / 4 53 53 Fax: +49 71 31 / 4 15 60 Umsatzsteuer-ID: 144978648 Geschäftsführer: Klaus Kling Verantwortlich i. S. d. MDStV: Klaus Kling Datenschutzbeauftragter: Klaus Kling Jugendschutzbeauftragter: Klaus Kling Nie sądzę, by robił to osobiście, ale wydaje się, że we wszystkim maczał palce, a nie tylko "użyczył nazwiska". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 a cóż ta są drożdże do piwa bezalkoholowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 Z informacji banku drożdży Weihenstephan: Saccharomyces ludwigii is a special yeast that is used in breweries, that is then used when only a small amount of the wort sugar should be fermented. This is a weak-fermenting style. The maltose and the maltotriose cannot be fermented. From the wort sugars only glucose, fructose and the sucrose is then fermented. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 drożdże bez maltazy rzeczywiście w brzeczce nie poszaleją... ale takie piwo musi mieć niski blg bo inaczej będzie nie do picie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Ciekawe czy je sam je wyizolował? Firmenname: Brau-Partner' date=' Klaus KlingAnschrift: Neckargartacher Str. 47 PLZ/Ort: D -74080 Heilbronn Tel: +49 71 31 / 4 53 53 Fax: +49 71 31 / 4 15 60 Umsatzsteuer-ID: 144978648 Geschäftsführer: Klaus Kling Verantwortlich i. S. d. MDStV: Klaus Kling Datenschutzbeauftragter: Klaus Kling Jugendschutzbeauftragter: Klaus Kling[/quote'] Nie sądzę, by robił to osobiście, ale wydaje się, że we wszystkim maczał palce, a nie tylko "użyczył nazwiska". Oj Kolego , nie wiedzieć kim jest Klaus Kling w domowym piwowarstwie: http://www.empik.com/bier-selbst-gebraut-kling-klaus,2351498,ksiazka-p?utm_content=2351498&utm_medium=productfeed&utm_source=alejka&sprzedawca=07135126&bid=10001&option=ppempik Zanim przeczytałem Dylkowskiego czy Millera, to właśnie od niego nauczyłem się wiele( no, była również jeszcze publikacja Z.Fałata) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Odnosiłem się do procederu "sygnowania" wyrobów znanym nazwiskiem. Suzuki Swift Joanna Brodzik Edition. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan29 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) No i Zymoferm się pojawiły w centrumpiwowarstwa Wieści Piwowarskie - z ostatniej chwili Wydanie # 15 (3) 8. kwietnia 2011 Czołem! Przybywamy z pilnymi informacjami: Duopol złamany! Nowość w Polsce! Drożdże płynne Zymoferm! Prosto z niemieckiego banku drożdży, z którego dotychczas korzystali tylko piwowarzy komercyjni, dotarły do nas płynne drożdże Zymoferm w fiolkach 40ml - idealne porcje na 20-25l brzeczki. Bliskość wytwórcy pozwoliła na zaproponowanie bardzo atrakcyjnej ceny - tylko 16,15zł za fiolkę. Duży wybór drożdży dolnej i górnej fermentacji http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/kategorie/drozdze Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez szczepan29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 fakt, bardzo ciekawy wybór, szczególnie lagerów w rozsądnej cenie. 16 zł za płynne to koszt podobny do suchych. Ciekawe jak z praktycznością. Może już miał ktoś z tymi drożdżami przyjemność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Miał, to znaczy zaczyna mieć. Nastawiłem starter, ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Miał, to znaczy zaczyna mieć. Nastawiłem starter, ruszyły. A jakie ? Jak jest data przydatności tych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 U mnie też ruszyły bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Alt, no moje są z datą do 04.04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dotychczas popełniłem 5 warek na tych drożdżach: 2 x" wrocławski biały baran", 2x koelsch i raz alt. Polecam .Naprawdę warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 I jak ten baran? Jest róznica pomiędzy zwykłymi pszeniczniakami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Właśnie zamówiłem drożdże do białego barana, warkę planuję za 2 tygodnie. Mario mógłbyś wstawić jakąś przykładową recepturę na tego białego barana? Przede wszystkim interesuję mnie zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Uchylę rąbka tajemnicy: baran i keolsch ( na Zymoferm) będą do degustacji na WWP. (jest zgoda organizatorki).Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się