elroy Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 hej Mam prośbę do Was wszystkich Zaświtał mi pomysł, żeby na stronach piwo.org zorganizować w polskiej wersji wszystkie ważne kalkulatory piwowarskie. Często pojawiają się linki do zachodnich stron - nie widzę powodów, aby dobrze i profesjonalnie zbudowane nie miały pojawić się u nas. Polacy nie gęsi W związku z tym: Jakie napisać i udostępnić ? ps: projekt na te wakacje, więc mamy czas. Chcę to jednak na prawdę dobrze przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Najlepiej ProMasha spolszczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Najlepiej ProMasha spolszczyć A to najlepiej, ale mało realne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Znalazłem kalkulator stworzony z myślą o winiarstwie, ale także i nam się przyda część opcji w nim zawartych. Wg mnie najcenniejszą cechą tego kalkulatora, jest to, że posiada niemalże wszystkie potrzebne mi (z wyjątkiem nagazowania) opcje. Nie trzeba korzystać z kilku, by przekonwertować sobie anglo-amerykańskie receptury. Górna zakładka Conversions udostępnia nam zakładki poniżej w których, jak widać na załączonym obrazku, można pozmieniać sobie masy, objętości, temperatury. Jest to także jedyny kalkulator jaki udało mi się znaleźć przeliczający skalę specific gravity na skalę Brixa/Ballinga. Skala Plato, choć bardzo zbliżona, jednak minimalnie różni się. Kolejna ciekawa opcja to możliwość obliczenia korekty gęstości nastawu początkowego. Jak widać na załączonym obrazku, przez dodatek wody, w celu rozcieńczenia zbyt gęstej brzeczki. Lub.... zagęszczeniu zbyt słabej brzeczki za pomocą ekstraktu w płynie. Wartość 64 Brix przyjąłem opierając się na wypowiedzi pana AS z forum Browamatora Odpowiednikiem 1,2 kg cukru byłoby ~2,3 kg syropu słodowego (syrop zawiera przeciętnie 80% suchej masy, z czego z kolei tylko 65-70% to materiał fermentowalny) przyjąłem jednak, że 80% to materiał fermentowalny, a tak zdaje się jest zarówno w przypadku ekstraktów WESa i Coopersa. Kalkulator wymaga pluginu Javy do działania. Na stronie znajdują się także Calculation Details gdzie autor podaje wzory, a nawet źródła wzorów jakimi posłużył się do stworzenia tego kalkulatora. Autorowi należy się bardzo duże piwo. Link do FermCalc http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/fermcalc_applet.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których, ale mi cuda wychodzą czasem http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag Edytowane 15 Marca 2010 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których, ale mi cuda wychodzą czasem http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których' date=' ale mi cuda wychodzą czasem http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag[/quote'] Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)? "Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Może kalkulator do obliczania ilości surowca do refermentacji? Ja np. nie umiem się połapać do końca w tym z zachodniej strony. Może to głupie dla nie których' date=' ale mi cuda wychodzą czasem http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?10539609#tag[/quote'] Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)? "Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje? Jaką chcesz wartość CO2. Powyżej masz style z przedziałami. Wybierasz przeciętna, albo skrajną. Z weissbierem bym radził nie przesadzać. 1 vol, to piwo prawie odgazowane, 2,5 vol to piwo średnio mocno zgazowane, >3 może już wylatywać z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Wpisujesz ilość litrów z L na końcu (21L) i temperaturę z C na końcu (18C)? "Enter the desired volumes of CO2" A tutaj co wpisuje? Jaką chcesz wartość CO2. Powyżej masz style z przedziałami. Wybierasz przeciętna' date=' albo skrajną. Z weissbierem bym radził nie przesadzać. 1 vol, to piwo prawie odgazowane, 2,5 vol to piwo średnio mocno zgazowane, >3 może już wylatywać z butelki.[/quote'] Ok. Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam akoss3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Odpowiedni stopień nagazowania dla danego tupu piwa znajdziemy tutaj: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/styles.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Kalkulator nagazowania znalazłem też tutaj: http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/bp0.html Od tego na hbd różni się tym, że jednostki (pojemność, temperatura, waga) podaje się w oddzielnym polu. A przy okazji kalkulatorów, na tej samej stronie jest jeszcze korekta temperaturowa brzeczki. Tak więc żeby nie być OT: oba te kalkulatory można ew. spolszczyć i umieścić na piwo.org. Hmm... spolszczenie polegało by właściwie na zmianie domyślnych jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Było jeszcze kilka innych, ale coś stronka nie działa za dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Albo ja coś źle robię, albo każdy z poniższych kalkulatorów liczy inaczej. http://www.collectionsoft.com/mybrewcollection/bp0.html http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12149825#tag Liczyłem dla dunkelweizena, na najniższy dopuszczalny dla stylu czyli 3,6 co2. Ta sama temperatura, ta sama waga, ten sam surowiec i stopień jego odfermentowania. Pierwszy kalkulator każe dać 180 gramy, drugi 220. Różnica dość znaczna, gram na butelce. I komu tu cholera wierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Ten na hbd ma jakies problemy z weizenami - to juz pare osób tu zauważyło. Dla weizen, dunkel powinno byc 2,5-2,9 vol CO2. pzdr flood El Patryko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Tak mnie jeszcze jedna wątpliwość naszła. Temperaturę to podawać spożycia, przechowywania czy może w momencie zadawania surowca do refermentacji? Wbrew pozorom to daje dość sporą różnicę, tak do pół gra,a na butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Tak mnie jeszcze jedna wątpliwość naszła. Temperaturę to podawać spożycia, przechowywania czy może w momencie zadawania surowca do refermentacji? Wbrew pozorom to daje dość sporą różnicę, tak do pół gra,a na butelce W momencie zadawania surowca do refermentacji. Konkretnie chodzi o temp piwa po cichej. Im niższa tym więcej rozpuszczonego CO2 w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Liczyłem dla dunkelweizena, na najniższy dopuszczalny dla stylu czyli 3,6 co2. Ta sama temperatura, ta sama waga, ten sam surowiec i stopień jego odfermentowania. Pierwszy kalkulator każe dać 180 gramy, drugi 220. Różnica dość znaczna, gram na butelce. I komu tu cholera wierzyć Jednak coś źle robisz... Byłem pewien że zanim wrzuciłem info o tym drugim kalkulatorze to je porównałem i wskazywały tak samo... No i wczoraj się naprawdę zdziwiłem gdy zobaczyłem różnicę - bo wynik oczywiście dostałem taki sam jak wyżej. A w czym jest problem? W tym, że liczbę dziesiętną trzeba w obu tych kalkulatorach wpisać po kropce a nie po przecinku! Kalkulator na hbd się wykłada gdy zauważy przecinek, a ten drugi nie zgłasza błędu, ale obcina wszystko co po przecinku i liczy dla całości. Stąd różnice. A zresztą, kiedyś nie było kalkulatorów i piwa się nagazowywały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Może mi się wyświetla jakiś inny kalkulator:D . Jak dam przecinek wywala mi błąd. Z kropką liczy tak jak opisywałem - zupełnie inaczej niż ten pierwszy. Znacznie bogaciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Ten na hbd wywala błąd przy przecinku, a tym drugim wpisz najpierw 3 i zrób calculate, a potem 3,7 i znów calculate. Wynik ten sam nieprawdaż? A potem wpisz 3.7. Wynik inny. No chyba, że mi się rzeczywiście jakimś cudem ładuje inny kalkulator. Ale testowałem na IE i FF i jest tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redachtor Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 O.K. już się dogadaliśmy. Ja je numerowałem w kolejności podanych przeze mnie linków. Nieporozumienie więc powstało w ustaleniu który jest pierwszy a który drugi. Teraz twoje wytłumaczenie doskonale pasuje a ja czuję się wyszkolony. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 (edytowane) Ponieważ już kilku osobom pomagałem w obliczeniach objętości rezerwy do refermentacji postanowiłem zrobić kalkulator do takich obliczeń. Można go pobrać stąd: http://www.chemia.polsl.pl/~jkocurek/p/referm.zip Aby z niego skorzystać trzeba znać ilość cukru (sacharozy, ilość glukozy należy podzielić przez 1,15) potrzebną do refermentacji (do obliczenia za pomocą jednego z wcześniej podanych kalkulatorów), gęstości brzeczki nastawnej, po fermentacji oraz rezerwy w °Blg (domyślnie jest taka jak brzeczki nastawnej). Dane należy wpisać w białe pola stosując przecinek do oddzielenia części całkowitej od dziesiętnej Proszę o uwagi i raporty dotyczące ewentualnych buggów. Edytowane 28 Marca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Dla mnie rewelacja. Przyznam że przydało by się jeszcze stopień nagazowania wg danego stylu to już by było full wypas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Dzięki Jacku za super kalkulator! Masz oczywiście + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Dla mnie rewelacja. Przyznam że przydało by się jeszcze stopień nagazowania wg danego stylu to już by było full wypas. Byłby. Póki co można korzystać z kalkulatorów na stronach www. IMO są bardzo dobre, a brakowało tylko przeliczenia na rezerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 I wtedy było by już wszystko w jednym. Dużo z tym roboty by było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się