Skocz do zawartości

Własny chmielnik


fagot

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Właśnie stałem sie posesjonatem i chciałbym założyć własny chmielnik. Czy ktoś z Was może mi odstąpić kilka sztobrów? Czy to już pora na sadzenie czy raczej poczekać do kwietnia?? Proszę o radę. Kiedyś można było kupić sztobry chmielowe w BA ale w tym roku jakoś cicho :)

Pozdrawiam Paweł.

Edytowane przez fagot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku sztobry zaczęli wysyłać dopiero tuż przed weekendem majowym. W tym roku zima też trochę potrzymała więc sądzę, że akcja sztobry zacznie się późno (w zeszłym roku 19-20 kwietnia).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 5 miesięcy temu...

Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Edytowane przez Rasle
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Dziki chmiel może być potencjalnie ciekawy, acz bardziej jako doświadczenie poznawcze niż w kategorii doznania smakowe, musiałby być wielokrotnie zwiększony w recepturze z uwagi na niski poziom alfa-kwasów. To jak dzikie jabłka w stosunku do współczesnych odmian.

Przesadzać nie warto, chyba że w celach ogrodniczo-botanicznych li tylko. Dla eksperymentu znajdziesz dużo dziko rosnącego, zaś jego zastosowanie ograniczy się do pojedynczego eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Znalazłem u siebie w okolic, niestety zaraz przy ruchliwej drodze chmiel. Czy możnaby coś z tego zrobić ? Widzę ładne szyszeczki jednak za nic w świecie nie chciałbym go w swoim piwie - te wszystkie spaliny...

 

Ale może jednak dałoby jakoś przesadzić go na działkę? Pobrać jakieś pędy czy co? Nie mam zupełnie pojęcia na ten temat więc zwracam sie z pytaniem do was czy mogę ten fakt jakoś wykorzystać - dziko rosnący chmiel w okolicy ;-)

 

Jak widać nie warzę za duzo- dopiero 3 warki i częstotliwość pewnie raz na dwa miesiące.

Dziki chmiel jest nieprzydatny do robienia piwa, ma bardzo mało alfakwasów, łatwo go rozpoznać szyszki małe z rzadko osadzonymi płatkami. Natykając się na chmiel z dorodnymi szyszkami, oznacza to że "uciekł" z jakiejś plantacji, sam w zeszłym roku w czasie grzybobrania napotkałem taki chmiel - później okazało się, że kiedyś w okolicy były plantacje chmielu. W ramach eksperymentu można taki chmiel rozmnożyć - w kwietniu przesadzić karpę korzeniową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.