admiro Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Właśnie żeby tego rękodzieła uniknąć zapytałem czy może ktoś już wprowadził i byłby skłonny się podzielić. Jak jesteś bardzo uparty to można zainstalować demo BS, zaimportować plik z Optimą i wyeksportować słody w formacie BeerXML - który czyta BT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Ja ręcznie zrobiłem plik dla ireksa. Ladnie się importuje. Dla kolorowych slodow nie podają kilku parametrów wiec część estymowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 A nie podzielilbys się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jestem nowy w temacie. Zainstalowałem Brewtarget 2.0.1. Próbuję go rozgryźć od podstaw i pierwsza rzecz jaką zrobiłem to po zmianie języka na polski otworzyłem podręcznik. Jest po angielsku. Niestety w 1/3 tłumaczenia utknąłem - za cienki jestem Dla takiego nowicjusza jak ja sensowne byłoby zacząć od przestudiowania podręcznika. Czy jest szansa na zdobycie tłumaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Pytanie do użytkowników Windows 8.1: macie problemy z Brewtarget? Ja np. jak chcę stworzyć recepturę, to przy dodawaniu jakiegokolwiek składnika program wywala błąd i się wyłącza. Jedyne obejście jakie znalazłem to załadowanie gotowej receptury i jej edycja. Druga rzecz to to, że jak już dodam chmiele, to mi nie wylicza IBU. Włączanie programu w trybie zgodności z poprzednimi Windowsami nie pomaga, instalacja wcześniejszych wersji również. Jakaś rada na to? Oprócz oczywiście zmiany systemu, bo na to nie mam ochoty ani czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Pojawiła się nowa wersja Brewtargeta 2.1.0 http://www.brewtarget.org/download.html v2.1.0 Feature release. New Features Inventory tracking for ingredients. Folders for organizing recipes #1109740. Recipe parameter sliders to make it easier to visualize the value and range of IBUs, color, etc. Bug Fixes Boil SG was wrong if kettle losses were not zero #1328761. Extract recipes crash brew-it #1340484 Incorrect abbreviation in manual #1224236. Bad IBUs for extract recipes #1286655. "Brew It" fails for extract recipes #1340484. Missing icons for some distributions #1346342. Failed to launch on OSX with case-sensitive filesystems #1259374. elroy i camilos 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Hmm, wprowadzili magazyn, ale nie mogę zlokalizować w programie ikony odpowiadającej za to, ktoś pomoże? Inventory tracking Of all the features requested in brewtarget, this is the most popular. I wish rocketman or I could take credit for doing this, but it all goes to mrostling. From out of nowhere, mrostling submitted an almost perfect patch to implement this feature. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Ok, sam sobie odpowiem bo w końcu znalazłem, trzeba wejść w edycję danego surowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Czy ktoś się orientuje, czemu nie mogę znaleźć Mosaica w Chmielu...? Ktoś pisał również o plikach do importu z polskimi surowcami...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) <p>Jak nie możesz znaleźć to widocznie go tam nie ma i trzeba dodać ręcznie. Pliki z surowcami są w plikowni. Poza tym zapraszam do posta 284 po pliczek ze słodami Edytowane 7 Października 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Sprawdź pod nazwą HBC 369. Mosaic jeszcze niedawno był chmielem eksperymentalnym i nie miał nazwy handlowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Gdzie można dostać database z drożdżami lagerowymi S-23 i W34/70? Aż dziwne że aż tak popularnych suchych drożdży brakuje. Zainstalowałem sobie najnowszą wersję BT myśląc że już tam będą. Jednak się myliłem. Tego programu nie można dobrze obsługiwać bo nie ma jednostek w Plato (Blg) tylko SG. Przynajmniej w ustawieniach nie znalazłem. Wolę już wersję 1.2.4. Na dodatek chyba program trochę inaczej oblicza parametry warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Gdzie można dostać database z drożdżami lagerowymi S-23 i W34/70? Aż dziwne że aż tak popularnych suchych drożdży brakuje. Zainstalowałem sobie najnowszą wersję BT myśląc że już tam będą. Jednak się myliłem. Tego programu nie można dobrze obsługiwać bo nie ma jednostek w Plato (Blg) tylko SG. Przynajmniej w ustawieniach nie znalazłem. Wolę już wersję 1.2.4. Na dodatek chyba program trochę inaczej oblicza parametry warki. Pod tym kątem w wersji 2.1 nic się nie zmieniło: Oczywiście, że są w opcjach jednostki Plato/Bix/Blg oraz drożdze Fermentisa w standardowej bazie danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Jestem nowicjuszem, próbuję ogarnąć temat piwowarstwa i receptur. Pobrałem program i zacząłem klikać. Jako, że jestem nowicjuszem to warzę z ekstraktów i tu napotkałem przedziwne dane w brewtargecie. Problem z kolorami płynnych ekstraktów. Rozumiem i dowiedziałem się z tego tematu, że czasami prezentacja koloru odbywa się w jednostkach SRM a czasami w EBC. Chciałem uzupełnić swoją bazę o ekstrakty WES więc zacząłem przeglądać jak są wprowadzone inne ekstrakty w bazie i tu zgłupiałem jak zobaczyłem dane np dot. coopers'a. Producent dla ekstraktu "Dark" podaje kolor 1650 EBC a w brewtarget jest zaledwie 129,7. Patrząc na tą liczbę nijak nie wyjdzie 1650 w jakich by ona nie była jednostkach. O co chodzi??? I czy kolory np słodów to też nie taki sam.. galimatias? Edytowane 17 Października 2014 przez kubek_77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Wyedytuj sobie ten kolor na nowo, tak jak podaje producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 @Usiu Dzięki za podpowiedź, tylko jaki to ma sens budowanie bazy danych z nieprawidłowymi danymi. Można założyć, że inne słody/ekstrakty też mają nieprawidłowe wartości w kolorze. Mam jeszcze jedno pytanie bo ile bym nie klikał i jakbym tego nie chciał pojąć to nie potrafię... Mam garnek 20 litrów w nim mam zamiar i warzyć i zacierać, co wprowadzić w części dot. sprzętu. załączam obrazek, żeby się nie rozpisywać co wprowadziłem. Jakbym tego nie wpisał to mi wylicza ilość "wyliczonej warki" na 22 litry, a ilość brzeczki do gotowania 25 litrów, no i gęstość, kolor itd piwa z przepisu się kompletnie rozjeżdża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek_77 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Ok nie było pytania to zależne jest od zakładki zacieranie... i jak widzę to muszę sobie jeszcze poczytać i zastanowić się jak to będzie w przypadku posiadania gara 20 litrów. Jak należy przeliczać ilości słodów z dostępnych receptur. Chyba, że ktoś podpowie jakiś szybki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zauważyliście, że nowa wersja Brewtargeta liczy inaczej IBU? W wszystkich recepturach IBU się zmniejszyło względem poprzedniej wersji :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 czy jest gdziesz jakiś manual bo nie moge sie połapać po przejściu z bs....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 jako taki - http://www.brewtarget.org/manual.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 faktycznie jako taki z tego co pamietam to największy problem miałem z zaimportowaniem słodów z bs2 oraz z jednostkami koloru - nie chciały byc takie same srm i ebc z tym co podaje producent (po wpisaniu jednych i konwersji wychodziły inne wartości niż podane przez producenta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 zaimportowałem receptury z bs2 ale zarówno blg jak i ibu są różne (blg jest niższe a ibu wyższe) - ktos mi moze powiedzieć co mam poprzestawiać by mieć takie samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 a po coś się przesiadał z BS'a? Nowe wrogiem dobrego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 przesiadłem się bo nie mam kompa z windowsem, na ktorym mogę zainstalować - na linuksie nie działa, a na virtualnej maszynie wywala mi xp-ka co jakis czas.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 o biedny ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi