mkarol89 Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Mam taki problem, w poniedziałek wstawiłem do fermentacji piwo z puszki Coopers Real Ale. Dziś skończyła sie fermentacja. Spróbowałem troche z fermentatora i piwo niestety zaskoczyło mnie bardzo kiepskim smakiem. Wyraźna gorycz zostająca w gardle. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą puszką? I czy ten typ piwa ma taki gożki posmak? Szczerze mówiąc zdecydowałem się na ten typ po spróbowaniu belgijskiego Duvela. Niestety to czego mam teraz 22 l w żadnym stopniu Duvela nie przypomina. Czy możliwe, że brzeczka złapała jakąś infekcje?? Na oko brzeczka wygląda ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 (edytowane) Niestety nie miałem okazji robić i próbować piwa z tej puchy. Oznaką infekcji nie jest goryczka. Dodatkowo goryczka zmniejsza się z czasem, więc poczekaj cierpliwie i nastaw następne piwo. U mnie czasami piwa po kilku miesiącach robią się pitne - wcześniej podchodzę do nich jak do jeża. Poza tym w piwach belgijskich o smaku w dużym stopniu decydują drożdże - do puszek na pewno nie są dodawane drożdże belgijskie tylko jakieś uniwersalne. Edytowane 27 Marca 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 Też zrobiłem tę puchę w butelkach już tydzień stoi , co do goryczki to niestety jest ale większość piw z puch ma dużą goryczkę trzeba spojrzeć jaką ma IBU mnie za to martwi zapach bimbru i dlatego przechodzę już na zacierani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 27 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2011 "Bimbrowe" smaki bardzo często pochodzą od cukru użytego zamiast ekstraktu. Pomimo, że używałem ekstraktu w moim pierwszym piwie to nie powiem, żeby było bardzo dobre. Jest przeciętne, ale na pewno nie ma posmaków alkoholowo-bimbrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domowepiwko.pl Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Kolega z naszego sklepu robił to piwo. Wyszło bardzo dobre. Każde piwo z puszki Coopersa po nalaniu prosto z fermentatora jest kiepskie w smaku. Kolega w butelce przetrzymał piwo 2 miesiące i wyszła rewelacja. Zauważyłem że im dłużej piwo leżakuje w butelce tym mniej pachnie bimbrem. Proponuję uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż trochę poleżakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Z tą rewelacją to bym nie przesadzał mkarol - jak Ty chcesz porównywać koncernowego dojrzałego duvela z BLG początkowym pewnie powyżej 17 z piwem z puszki o nic nie mówiącej nazwie Ale, gdzie wrzuciłeś pewnie z 1kg cukru, fermentowałeś jak padło, nie wiadomo na jakich drożdżach i próbujesz go po kilku tygodniach? trochę wyobraźni, please Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) ...w żadnym stopniu Duvela nie przypomina. A gdzie producent obiecywał, że wyjdzie Duvel ?? Wg wiki Duvel to Belgian Golden Strong Ale, a z puszki Coopersa raczej ma wyjść takie nie Belgian i nie Strong Ale Jak chciałeś coś Belgijskiego to trzeba było kupić brew kit firmy Brewferm. Może produkt finałowy by był bliższy Duvela. skybert - może i bez rewelacji ale (też nie chwaląc swoich piw) ja jestem zadowolony z Coopersów. Łatwo, szybko i wychodzą całkiem smaczne. Dodam, że nie używałam "cukru" tylko zawsze mieszanki glukoza/suchy ekstrakt słodowy. I potwierdzam, że każde piwo z puszki Coopersa po nalaniu prosto z fermentatora jest kiepskie w smaku. Piwo 2 miesięczne jest rewelacyjne. Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Sobocik Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 witam ja dopiero wstawilem na slodzie jeczmiennym wiec sam jestem ciekaw co z niego wyjdzie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) Mam taki problem, w poniedziałek wstawiłem do fermentacji piwo z puszki Coopers Real Ale. Dziś skończyła sie fermentacja.A w jaki sposób to stwierdziłeś? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tą puszką?Tak, mi wyszło z tego kitu niezłe piwo. I czy ten typ piwa ma taki gożki posmak?goRZki, wymienia się na "gorycz". To piwo to bitter, owszem, jest gorzkie. Szczerze mówiąc zdecydowałem się na ten typ po spróbowaniu belgijskiego Duvela.Bez komentarza. Niestety to czego mam teraz 22 l w żadnym stopniu Duvela nie przypomina.Oczywiście Duvela to nigdy nie będzie przypominało, z oczywistych przyczyn. Edytowane 30 Marca 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Oczywiście Duvela nadal nie będzie przypominało nawet jak fermentacja się faktycznie zakończy, za jakieś 1.5-2 tygodnia, z oczywistych przyczyn. Myślę że fermentacja zakończyła się ponad 5 lat temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Może jeszcze leżakuje w piwniczce ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Ale żeś wygrzebał, autor raczej nie jest już zainteresowane odpowiedzią zwłaszcza że ostatnio na forum był 24 cze 2011 22:12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 No cóż, nie do końca ja wygrzebałem tylko kolega Piotr Sobocik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 nie do końca ja wygrzebałem ale dałeś się wkręcić Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się