Fidel Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Warka # 117 Styl: bezstylowiec OG zakładane ok. 14,4°BlgFG zakładane ok. 3,7°BlgSzacowane IBU 35Barwa 6 SRMWielkość warki ok. 24 lZasyp:Pale ale - 4,3 kg Monachijski - 0,55 kg Carapils - 0,5 kg Karmelowy 30 - 320 g Pszeniczny -230 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 30 g - Challenger 5,8 % - 60 min 30 g - Challenger 5,8 % - 30 min 40 g - Challenger 5,8 % - 10 min Drożdże: Habit Opata - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Warka # 118 Styl: Farmhouse Ale OG zakładane ok. 13,9°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 55Barwa 8 SRMWielkość warki ok. 23 lZasyp:Pale ale - 4 kg Monachijski - 325 g Karmelowy 150 - 325 g Płatki owsiane - 250 g Cukier - 300 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 20 g - Admiral 13,6 % - 60 min 20 g - Admiral 13,6 % - 30 min 20 g - Admiral 13,6 % - 10 min Drożdże: Odkrycie sezonu - gęstwa - dzięki Raczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 Warka # 119 Styl: Farmhouse Ale OG zakładane ok. 13,5°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 55Barwa 11 SRMWielkość warki ok. 24 lZasyp:Pale ale - 5 kg Karmelowy 150 - 500 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 20 g - CTZ 15 % - 60 min 20 g - Admiral 13,6 % - 30 min 20 g - Huell Mellon 6,3 % - 10 min Drożdże: Odkrycie sezonu - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Warka # 120 Styl: Saison OG zakładane ok. 15°BlgFG zakładane ok. 2,3°BlgSzacowane IBU 50Barwa 5 SRMWielkość warki ok. 23 lZasyp:Pilzneński - 3,2 kg Monachijski - 0,6 kg Pszeniczny - 0,6 kg Wiedeński - 0,6 kg Cukier - 330 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie: 22 g - Chinook 10 % - 60 min 25 g - Citra 14,2 % - 15 min 25 g - Cenntenial 9,7 % - 10 min 50 g - Cascade - 5,5% - 5 min Drożdże: Odkrycie sezonu - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Warka # 121 Styl: Toast Ale OG zakładane ok. 13,5°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 27Barwa 10 SRMWielkość warki ok. 24 lZasyp:Pilzneński - 4,3 kg Suszone pieczywo - 1,8 kg Monachijski - 150 g Special B - 150 g Zacieranie:60 min - 68°C 30 min - 72°C ->78°CChmielenie: Columbus/Tomahawk/Zeus - 15,5% - 10,000 g - 90 minCascade - 6,0% - 12,000 g - 60 minCascade - 6,0% - 12,000 g - 10 minCascade - 6,0% - 12,000 g - 5 minCentennial - 10,5% - 10,000 g - 5 minCascade - 6,0% - 12,000 g - 0 minCentennial - 10,5% - 10,000 g - 0 minCitra - 12,0% - 25,000 g - 0 min Drożdże: Odkrycie sezonu - gęstwa Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Krótkie wrażenia z warzenia.... filtracja poszła w miarę gładko, ale po około 15 litrach dość mocno zwolniła. Prawdopodobnie mąka z pieczywa, w sensie jego drobne okruchy po namoczeniu lekko zakleiły złoże. Ale tragedii nie było. Wydajność była w miarę ok, łącznie wyszło 75% wg brewtarget. Dość sporo wody zostało w namoczonym pieczywie ale udało się dojść do zakładanej objętości. Drożdże zadane dzisiaj rano. Zobaczymy jak się to skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Warka # 123 Styl: Pale Ale OG zakładane ok. 12,8°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 47 Barwa 4,7 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Monachijski - 0,5 kg Karmelowy czerwony - 250 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: Columbus/Tomahawk/Zeus - 15% - 21 g - 60 min Citra - 12% - 27 g - 15 min Cascade - 6% - 27 g - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Warka # 124 Styl: Pale Ale OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 44 Barwa 8 SRM Wielkość warki ok. 23 l Zasyp: Pilzneński - 2,5 kg Monachijski - 0,75 kg Pszeniczny - 400 g Karmelowy 150 - 350 g Cukier - 300 g Karmelowy czerwony - 250 g Płatki owsiane - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: Chinook - 10% - 21 g - 60 min Cascade - 6% - 25 g - 30 min Cascade - 6% - 25 g - 15 min Cascade - 6% - 50 g - 5 min Drożdże: US-05 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Warka # 125 Styl: Witbier OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 14 Barwa 4 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 3 kg Płatki orkiszowe - 2 kg Płatki żytnie - 800 g Zacieranie: 60 min - 68°C 30 min - 72°C ->78°C Chmielenie: Sybilla - 4,5% - 35 g - 60 min Kolendra - 25 g i skórka z 3 pomarańczy - 15 min Drożdże: Białe Walonki - gęstwa od Raczka - Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 29 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Warka # 125 Styl: Witbier OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 14 Barwa 4 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 3 kg Płatki orkiszowe - 2 kg Płatki żytnie - 800 g Zacieranie: 60 min - 68°C 30 min - 72°C ->78°C Chmielenie: Sybilla - 4,5% - 35 g - 60 min Kolendra - 25 g i skórka z 3 pomarańczy - 15 min Drożdże: Białe Walonki - gęstwa od Raczka - Dzięki Niech służy Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Warka #66 po 3 latach i 10 miesiącach od warzenia.... RIS 23°Blg.Piana wysoka, brazowa, długo trzymajaca się... Zostawia ślady na szkle.Kolor, nieprzeniknione czarny, pomimo obaw Raczka Aromat....wanilia, ciemna czekolada...trochę chleb ?Smak...jak nadzienie z pralinki w gorzkiej czekoladzie... Na końcu odrobina goryczy i troszkę kwaśności... Retronosowo... Czuć odrobinę alkohol.Smaczne. Ładnie się starzeje... Szkoda że malo zostało.Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 (edytowane) Warka # 126 Styl: AIPA OG zakładane ok. 16,3°Blg FG zakładane ok. 4,3°Blg Szacowane IBU 80 Barwa 8 SRM Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pilzneński - 5 kg Monachijski - 500 g Wiedeński - 300 g Karmelowy 150 - 300 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 14% - 14 g - 90 min Chinook - 12% - 14 g - 20 min Citra - 14,2% - 14 g - 20 min Centennial - 9,7% - 14 g - 20 min SImcoe - 13,2% - 14 g - 20 min Chinook - 12% - 14 g - 10 min Citra - 14,2% - 14 g - 10 min Centennial - 9,7% - 14 g - 10 min SImcoe - 13,2% - 14 g - 10 min Drożdże: US-05 gęstwa Edytowane 26 Listopada 2017 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Warka # 127 Styl: Weizen OG zakładane ok. 12,6°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 11 Barwa 3 SRM Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pilzneński - 2,5 kg Pszeniczny - 2,5 kg Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: Sybilla - 4,5% - 25 g - 60 min Drożdże: Gwoździe i banany - gęstwa od Raczka, Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Warka # 128 Styl: American Pale Ale OG zakładane ok. 12,4°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 47 Barwa 8 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4 kg Karmelowy 150 - 300 g Bursztynowy - 300 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8% - 14 g - 60 min Citra - 14,2% - 14 g - 15 min Simcoe - 13,2% - 14 g - 10 min Cenntenial- 9,7% - 14 g - 5 min Drożdże: US-05 Zlałem wczoraj weizena do kega, więc drożdże czekają Raczek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Warka # 129 Styl: American Amber Ale OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3,3°Blg Szacowane IBU 45 Barwa 15 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4,25 kg Karmelowy 150 - 500 g Karmelowy 300 - 250 g Carafa III - 20 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8 - 14 g - 60 min Amarillo - 8,8% - 30 g - 15 min Crystal - 4,9% - 35 g - 10 min Simcoe - 13,2% - 11 g - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Warka # 130 Styl: American IPA OG zakładane ok. 15,6°Blg FG zakładane ok. 4,1°Blg Szacowane IBU 77 Barwa 7 SRM Wielkość warki ok. 19 l Zasyp: Pilzneński - 5,25 kg Bursztynowy - 250 g Karmelowy 150 - 180 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8 - 20 g - 90 min Crystal - 4,9% - 30 g - 30 min Centennial - 10,5% - 57 g - 15 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Warka # 131 Styl: APA OG zakładane ok. 12,6°Blg FG zakładane ok. 3,3°Blg Szacowane IBU 48 Barwa 6 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4,6 kg Bursztynowy - 250 g Karmelowy 150 - 180 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8 - 14 g - 90 min Crystal - 4,9% - 34 g - 15 min SImcoe - 13,2% - 18 g - 10 min Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Warka # 132 Styl: APA OG zakładane ok. 13,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 52 Barwa 10 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4,4 kg Bursztynowy - 220 g Karmelowy 300 - 200 g Karmelowy 150 - 180 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8% - 14 g - 60 min SImcoe - 13,2% - 28 g - 15 min SImcoe - 13,2% - 28 g - 5 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 (edytowane) Warka # 133 Styl: APA OG zakładane ok. 13,7°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 50 Barwa 11 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Karmelowy 150 - 300 g Karmelowy 300 - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8% - 14 g - 90 min Chinook- 13% - 28 g - 15 min Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min Drożdże: US-05 Edytowane 1 Maja 2018 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 20 godzin temu, Fidel napisał: Warka # 133 Styl: APA OG zakładane ok. 13,7°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 50 Barwa 11 SRM Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Karmelowy 150 - 300 g Karmelowy 300 - 200 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8% - 14 g - 90 min Chinook- 13% - 28 g - 15 min Amarillo - 8,8% - 28 g - 5 min Drożdże: US-05 Ludzie kochani...0.5kg karmelu w APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Hmmm... Się trochę zgubiłem... Możesz sobie to nazwać jakimkolwiek stylem... Apa z karmelem....? Amber z karmelem..jak lubisz Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Warka # 134 Styl: APA OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 28 Barwa 5 SRM Wielkość warki ok. 50 l Zasyp: Pilzneński - 7,5 kg Monachijski - 2,5 kg Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: CTZ - 15,8% - 30 g - 60 min Amarillo - 8,8% - 30 g - 15 min Drożdże: US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Celem uzupełnienia... Warka 135 Pale ale na amerykańskich chmielach - 50 litrów, Warka 136 pale ale single hop Puławski - 50 litrów Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Kolejno... #137 Saison na polskich chmielach i odkryciu sezonu z FM - 49 litrów. #138 Grodziskie 60 litrów, trochę mocniejsze 9°Blg i 3,5% alko.... Jutro w planach Belgian IPA #139 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 #140 ordinary bitter.Dzisiaj #141 pale ale na Oktawii, na goryczkę marynka.Zasyp: pale ale, monachijski, karmel 250, płatki owsiane. Drożdże wichrowe wzgórza czy jakoś tak... Gęstwa po poprzedniej warce.Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się