Fidel Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2023 (edytowane) Kilka osób pytało mnie jak warzenie w S40. Tak naprawdę dopiero dzisiaj warka była bezproblemowa i chodzi mi tutaj o recyrkulację. W poprzednich warkach nawet na stłumionym zaworze zbyt szybko pobierało z dna i wlewało na górę w wyniku czego poziom brzeczki rósł, a na dole mogło się lekko przypalić. Dopiero dzisiaj miałem tak, że mogłem iść zjeść śniadanie a brzeczka się ładnie recyrkulowała. Decydujące było śrutowanie nad którym wczoraj "usiadłem". Na moim śrutowniku - Brewferm - są trzy oznaczenia 0.1, 0.050 i 0.025, prawdopodobnie w calach bo inne mi nie pasują. Kiedy nastawiłem 0.1 - ziarna słodu przeleciały. Na 0.05 niektóre pękły, a niektóre przeleciały. Dlatego nastawiłem pomiędzy 0.05 i 0.025 i z recyrkulacja nie było problemów. Wydajność 74% normalnie mam 75% więc jest ok. W załączeniu zdjęcia jęk wygląda kocioł po zalaniu brzeczki, bo o to też były pytania. Niedługo zaryzykuję grodziskie na samym pszenicznym z łuska ryżową. Zobaczymy jak będzie. Edytowane 23 Maja 2023 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 #161 Cydr25 litrów soku nie z koncentratuDrożdże SafCiderOdżywka do winaFermentacja w lodówce w temperaturze 19°CPoczątkowe blg soku około 13°Blg*Zmiana numeracji wywołana problemami z pamięciąDzisiaj zabutelkowalem obie Warki czekające w lodówce czyli #160 i 162. W smaku obie obiecujące. Teraz zaczynam warki z drożdżami górnej fermentacji, na pierwszy ogień grodziskie.Muszę też zająć się dwiema warkami na mieszankach Bretanomyces Bruxieliensis i Belgian Lambic Blend. Jedna ma już 2 lata. Mam 6 kg przemrożonych wiśni i może naleje je na nie. Jeśli ktoś ma jakieś rady to poproszę.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Cydr zabutelkowany z dodatkiem 190 g cukru i 375 g ksylitolu. Wyszło 75 butelek po 0.33 l.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 #163 grodziskie OG 10°BlgFG 2.5°BlgIBU 25Wielkość warki 26 lZasyp:Pszeniczny wędzony dębem- 5 kgZacieranie66°C - 60 min-> 75°CChmielenie:Chmiel z ogródka 20 g - 60 minutChmiel z ogródka 20 g - 15 minutChmiel z ogródka 20 g - 5 minut Drożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2023 #164 Amber OG 11°BlgFG 2.5°BlgIBU 30Wielkość warki 26 lZasyp:Pilzneński- 1 kgWiedeński - 1 kgMonachijski -1 kgWędzony Bruntal - 1 kgPłatki owsiane - 1 kgCaramunich 2 - 280 gZakwaszajacy - 220 gKarmelowy 300 - 100 gZacieranie66°C - 60 min-> 75°CChmielenie:Chmiel z ogródka 14 g - 60 minutChmiel z ogródka 14 g - 30 minutChmiel z ogródka 28 g - 15 minut Drożdże:W34/70Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Degustacja warki #94 po ośmiu latach od uwarzenia.Wygląd: ciemnobrązowe, klarowne, piana znika po nalaniu tworząc obrączkę przy szkle.Aromat: słodycz, odrobina rodzynka i gryka.Smak: pomimo odfermentowania około 80% słodkie, lekka śliwka, goryczy nie czuć. Zupełnie nie czuć alkoholu pomimo obliczeń na 11%.Wysycenie słabiutkie.Super wyszło. Starzeje się ekstra. Ale rzadko się takie piwka warzy Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 22 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Zazdroszczę. 8 letni braggot.A ja się swoimi 2 letnimi mocarzami zachwycam😂. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Każdy potrzebuje czasu. A z mocarzami jest tak, że w pewnym momencie dużo się ich warzy, a mało pije W zeszły weekend wypiłem moje piwo nr 38 imperial saison na wlp 670 ostatnia flaszka.... Było naprawdę niezłe.... Smakowało Josefikowi, który uwarzył je według mojej receptury co było dla mnie wielkim wyróżnieniem, bo jego wątkiem się zaczytywałem. Dzisiaj jeszcze butelczyna warki 85 przede mną.Pozdrawiam Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 #165 zwykle OG 14°BlgFG 3.5°BlgIBU 33Wielkość warki 23 lZasyp:Pilzneński - 5 kgPszeniczny - 0.5 kgKarmelowy 100 - 100 gZacieranie66°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Amora preta+Zula 14 g - 60 minutAmora preta+Zula 21 g - 15 minutAmora preta+Zula 28 g - 5 minut Drożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 #166 zwykle OG 13.8°BlgFG 3.5°BlgIBU 30Wielkość warki 22 lZasyp:Pilzneński - 5 kgPszeniczny - 0.5 kgZacieranie66°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Chmiel z ogródka 21 g - 60 minutChmiel z ogródka 21 g - 15 minutChmiel z ogródka 25 g - 5 minut Drożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 #167 Stout OG 10°BlgFG 2.5°BlgIBU 45Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński - 3 kgPłatki jęczmienne - 1.5 kgPalony jęczmień - 0.5 kgZacieranie66°C - 60 min75°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka 45 g - 60 minutDrożdże:Gozdawa West CoastWysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 #168 ZwykłeOG 12.2°BlgFG 2.5°BlgIBU 23Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński - 5 kgPszeniczny - 0.5 kgZacieranie65°C - 60 min75°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka 25 g - 60 minutZula i Amora Preta 25 g - 15 minutDrożdże:W34/70 gęstwa Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 #169 JasneOG 10°BlgFG 2°BlgIBU 35Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński - 4 kgPszeniczny - 175 gKarmelowy 300 - 175 gZacieranie66°C - 45 min72°C - 15 min-> 78°CChmielenie:Amora Preta 25 g - 60 minutStyrian Dragon 15 g - 15 minutLubelski 20 go - 5 minutDrożdże:US-05 gęstwa Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia #170 ChmieloweOG 16°BlgFG 3.5°BlgIBU 80Wielkość warki 23 lZasyp:Pilzneński - 2.9 kgPszeniczny - 1.5 kgMonachijski - 1 kgPłatki owsiane - 1 kgWiedeński - 0.6 kgKarmelowy 300 - 100 gZacieranie65°C - 60 min75°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka 25 g - 90 minutMarynka 25 g - 60 minutAmora Preta/Zula 25 g - 30 minutCascade 25 g - 15 minutCascade 25 g - 10 minutStyrian Dragon 25 g - 5 minutDrożdże:US-05 gęstwaWarka resztkowa zrobiona z tego co było pod ręką. Pilzneńskiego już nie mam ale zapasy są zrobione. Styrian Dragon w połączeniu z Zula i Amora Preta daje bardzo fajne efekty. Takie dojrzałe cytrusy.Zrezygnowałem też z worków do zacierania. Są wygodne przy myciu ale powodują problemy z recyrkulacją brzeczki w trakcie zacierania.Ze względu na porządkowanie garażu w którym warze może coś jeszce uwarzę, bo trochę butelek zostało.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego #171 Wędzone ciemneOG 10°BlgFG 3°BlgIBU 30Wielkość warki 25 lZasyp:Słód grodziski - 5 kgCzekoladowy ciemny - 150 gCzekoladowy jasny - 150 gKarmelowy 300 - 150 gZacieranie65°C - 60 min75°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka 10 g - 60 minutCascade 10 gr - 40 minutMarynka 10 g - 30 minut Cascade 10 g - 20 minutCascade 10 g - 10 minutDrożdże:US-05 gęstwaWarka zainspirowana przepisem Staśka na grodziskie ciemne tylko trochę bardziej tęgie. Może wyjdzie mi mocniejsze bo założyłem niższa wydajność. Tak mam jak zacieram dużo słodu pszenicznego.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia #172 Złociste OG 10°BlgFG 3°BlgIBU 30Wielkość warki 22 lZasyp:Słód grodziski - 4 kgKarmelowy 300 - 175 gPszeniczny - 175 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Marynka 15 g - 60 minutCascade 15 g - 30 minutCascade 20 g - 15 minutCascade 20 g - 5 minutDrożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Października Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października #173 codzienneOG 11°BlgFG 3°BlgIBU 30Wielkość warki 22 lZasyp:Pale Ale - 2 kgMonachijski - 1 kgPilzneński - 1 kgPłatki owsiane - 1 kgKarmelowy 120 - 150 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Chmiel z ogródka 50 g - 60 minutChmiel z ogródka 30 g - 30 minutChmiel z ogródka 30 g - 15 minutChmiel z ogródka 50 g - 5 minutDrożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października #174 codzienneOG 12°BlgFG 3°BlgIBU 30Wielkość warki 24 lZasyp:Pilzneński - 5 kgPłatki owsiane - 1 kgKarmelowy 300 - 200 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:Chmiel z ogródka 50 g - 60 minutChmiel z ogródka 30 g - 30 minutChmiel z ogródka 30 g - 15 minutChmiel z ogródka 50 g - 5 minutDrożdże:US-05Póki temperatury w garażu pozwalają trzeba jeszcze coś górnej fermentacji uwarzyc. Skoro drożdże już rozruszanie. Potem ruszam z dolną fermentacją po raz pierwszy wypróbuję s-23.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Wtorek o 12:26 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 12:26 #175 dry stoutOG 10°BlgFG 2.5°BlgIBU 45Wielkość warki 28 lZasyp:Pale Ale - 3.7 kgPłatki jęczmienne - 1 kgJęczmień palony - 350 gCzekoladowy jasny 100 gZacieranie67°C - 60 min72°C - 10 min-> 78°CChmielenie:EKG 68 g - 60 minutDrożdże:US-05Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się