kristo Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Po nałożeniu tego wężyka daj ze 2-3 zwoje drutu miedzianego i skręć kombinerkami, będzie trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dla wszystkich martwiących się o szczelność moje wężyka i mojej rurki Na karuzeli już Forbidden Fruit, jutro pierwszy witek, potem White IPA. Potem się zobaczy Warzenie w Nowy Rok to już powoli się robi tradycja. No ale "gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Warka # 87 "Together Alone" Styl: Witbier OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 2°Blg Szacowane IBU 14 Barwa 3,6 SRM Wielkość warki ok. 46 l Zasyp: Pilzneński - 5 kg Pszenica niesłodowana - 5 kg Zacieranie: 100 min - 67°C 30 min - 72°C ->78°C Chmielenie: 15 g - Iunga - 10 % - 60min 40 g - Lubelski Selekt - 4,5% - 10 min Dodatki - kolendra, skórka słodkiej pomarańczy, otarta skórka z dwóch cytryn Drożdże: Odkrycie Sezonu - gęstwa Miały być Forbidden Fruit, ale coś niemrawy starter, nic się w nim nie zmienia, choć saszetka była napuchnięta na maksa. Zobaczę jak się do jutra sytuacja rozwinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Z filtracją nie było najmniejszych problemów, czyli sprawdził się nowy filtrator. Niestety z powodu dużej ilości pszenicy dopadła mnie niska wydajność jedynie 64%. W związku z tym 42 litry o gęstości 11,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Wczoraj mierzyłem ekstrakty warek #84 i #85 czyli tych z dziwnym słodem z Optimy. #84 zeszła z 21,5°Blg do 7, a #85 z 23°Blg do 14. Możliwe że słód miał coś nie tak z enzymami. Ratując się dzisiaj zatarłem 3 kg pilzneńskiego i 3 kg niesłodowanego jęczmienia dodając 1 kg cukru. Wszystko żeby zmniejszyć paloność i zwiększyć odfermentowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Wczoraj zabutelkowałem warkę #83. Łącznie 22 litry. Poszła w butelki 0,5 litra i dodatkowo 3 litry w pety, niedługo mam wyjazd i przydadzą się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o warki #84 i #85 to po dodaniu brzeczki jasnej i mało chmielonej warka #84 ładnie ruszyła i pracuje. #85 chyba jednak nie do uratowania. Ale wylać zawsze zdążę. Obecnie mam 6 fermentorów w trakcie fermentacji i tylko 1 wolny, poza tym tylko ten do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Jednak trzeba zawsze wykonywać pomiary. #86 3°Blg, #84 7°Blg #85 12°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Nacięcia nie powinny być skierowane ku dołowi? Ciekawe jakie byś zadał pytanie jeśli zdjęcie rurek byłoby bez nacięć? http://www.piwo.org/topic/7361-filtrowanie-oplot-falszywe-dno-rurka-miedziana/page__st__40#entry323128 Edytowane 6 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Się odbija od dołu i widać naciecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Nowy awatar.... Nice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Awatar od Szwagrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Tak. Od Małego, któremu bardzo dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Mały rządzi widzę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Warka #86 poszła do kega z 40 g cukru i do 51 butelek 0,5 litra z syropem z 135 g cukru - planowane nagazowanie 2.2. Zeszło bardzo nisko bo do 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Warka # 88 "Two Days of Happiness" Styl: Chocolate Coffee Stout OG zakładane ok. 15°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 32 Barwa 32 SRM Wielkość warki ok. 38 l Zasyp: Pilzneński - 8,4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg Czekoladowy jasny Strzegom - 600 g Palony jęczmień - 400 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 45 g - Northern Brewer - 7,5 % - 90 min. 30 g - Goldings - 6,5 % - 20 min. Dodatki: Kakao odtłuszczone - 80 g Brasiliana Oro Rosso - 150 g Obydwa 1 minutę przed wyłączeniem palnika Drożdże: Denny's Favorite 50 - 2 litrowy starter Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Fidel Bacalhau 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wyedytowałem przepis - zmiana chmielenie i więcej kawy. Dodatkowo dokonałem pomiarów warek #84 i 85 i mają odpowiednio - 5°Blg (z 21,1°Blg) i 11°Blg (z 23°Blg). Pocieszające że obie smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Łącznie uzyskałem 43 litry o gęstości 15°Blg. Wydajność 86% wg brewtarget, to chyba zasługa nowego filtratora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Warka # 87 w dwóch kegach z 50 g cukru. Zostało jeszcze około 7 litrów które pójdzie w butelki jak zbiorę siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Warka #87 w 12 butelkach 0,5 litra z 3 g cukru na butelkę. W trakcie fermentacji coraz mniej i.... kończą mi się butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 i.... kończą mi się butelki. Mam ten sam problem, a jeszcze niedawno wydawało mi się, że mam tego całe stosy. Poza tym plan był taki, żeby większość piwa szło w kegi. Teraz zrobiłem serię IPA na unikatowych polskich odmianach chmielu, te piwa muszę lać w butelki, bo większość idzie na rozdanie i nagle kuku, bo butelki jadą w świat i nie wracają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie problem jest trochę innego rodzaju. Wiadomo, że całego piwa jakie się robi nie jesteśmy w stanie wypić. Jest wielu ludzi którym moje piwo smakuje, ale nie wszystkim je daje, bo z kolei tak dużo go nie mam. A rozdawać piwo w kegach nie za bardzo. Więc po okresie zachwytu kegami rozlewam tez piwo do butelek, aby mieć co rozdawać znajomym. No i pozostają jeszcze piwa mocne. One się w kegi nie nadają. Jak raz zalałem kega American Stoutem 19,6°Blg to było go ciężko skończyć. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Pierwsza degustacja #86 tydzień od butelkowania: piana: jest, trochę wymusiłem ale warstwa utrzymuje się cały czas, kolor: brązowo-brunatny, klarowny, zapach: w tle czekolada, do tego białe owoce smak: lekka kwaśność, w smaku dość pełne chociaż zeszło dość nisko, goryczka pomimo 38 IBU, średnia, wysycenie: niskie ale to dopiero tydzień. Ogólnie zapowiada się dobrze. Nie przegięte w żadną stronę. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Warka # 89 "Heaven to touch" Styl: Blond Ale OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3,2°Blg Szacowane IBU 23 Barwa 3,8 SRM Wielkość warki ok. 46 l Zasyp: Pilzneński - 6,5 kg Ryż biały - 2 kg Zacieranie: 60 min - 67°C ->78°C Chmielenie: 10 g - Simcoe - 13,2 % - 60 min. 15 g - Simcoe - 13,2 % - 30 min. 40 g - Simcoe - 13,2 % - 5 min. Drożdże: US-05 gęstwa Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zbyt dobra wydajność mnie zaskoczyła. 46 litrów o gęstości 12,5°Blg. Dochładza się na tarasie. Potem zadam drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się