Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Dla wszystkich martwiących się o szczelność moje wężyka i mojej rurki ;)

post-2868-0-74935700-1420036362_thumb.jpg

 

Na karuzeli już Forbidden Fruit, jutro pierwszy witek, potem White IPA. Potem się zobaczy :)

Warzenie w Nowy Rok to już powoli się robi tradycja. No ale "gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 87 "Together Alone"

Styl: Witbier

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 2°Blg

Szacowane IBU 14

Barwa 3,6 SRM

Wielkość warki ok. 46 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 5 kg

Pszenica niesłodowana - 5 kg

 

Zacieranie:

100 min - 67°C

30 min - 72°C

->78°C

 

Chmielenie:

15 g - Iunga - 10 % - 60min

40 g - Lubelski Selekt - 4,5% - 10 min

Dodatki - kolendra, skórka słodkiej pomarańczy, otarta skórka z dwóch cytryn

 

Drożdże:

Odkrycie Sezonu - gęstwa

Miały być Forbidden Fruit, ale coś niemrawy starter, nic się w nim nie zmienia, choć saszetka była napuchnięta na maksa. Zobaczę jak się do jutra sytuacja rozwinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z filtracją nie było najmniejszych problemów, czyli sprawdził się nowy filtrator. Niestety z powodu dużej ilości pszenicy dopadła mnie niska wydajność jedynie 64%. W związku z tym 42 litry o gęstości 11,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj mierzyłem ekstrakty warek #84 i #85 czyli tych z dziwnym słodem z Optimy. #84 zeszła z 21,5°Blg do 7, a #85 z 23°Blg do 14. Możliwe że słód miał coś nie tak z enzymami. Ratując się dzisiaj zatarłem 3 kg pilzneńskiego i 3 kg niesłodowanego jęczmienia dodając 1 kg cukru. Wszystko żeby zmniejszyć paloność i zwiększyć odfermentowanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o warki #84 i #85 to po dodaniu brzeczki jasnej i mało chmielonej warka #84 ładnie ruszyła i pracuje. #85 chyba jednak nie do uratowania. Ale wylać zawsze zdążę. Obecnie mam 6 fermentorów w trakcie fermentacji i tylko 1 wolny, poza tym tylko ten do rozlewu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nacięcia nie powinny być skierowane ku dołowi?

Ciekawe jakie byś zadał pytanie jeśli zdjęcie rurek byłoby bez nacięć? http://www.piwo.org/topic/7361-filtrowanie-oplot-falszywe-dno-rurka-miedziana/page__st__40#entry323128 Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 88 "Two Days of Happiness"

Styl: Chocolate Coffee Stout

 

OG zakładane ok. 15°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 32

Barwa 32 SRM

Wielkość warki ok. 38 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 8,4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,2 kg

Czekoladowy jasny Strzegom - 600 g

Palony jęczmień - 400 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

45 g - Northern Brewer - 7,5 % - 90 min.

30 g - Goldings - 6,5 % - 20 min.

 

Dodatki:

Kakao odtłuszczone - 80 g

Brasiliana Oro Rosso - 150 g

Obydwa 1 minutę przed wyłączeniem palnika

 

Drożdże:

Denny's Favorite 50 - 2 litrowy starter

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i.... kończą mi się butelki.

 

 

 

Mam ten sam problem, a jeszcze niedawno wydawało mi się, że mam tego całe stosy. Poza tym plan był taki, żeby większość piwa szło w kegi. Teraz zrobiłem serię IPA na unikatowych polskich odmianach chmielu, te piwa muszę lać w butelki, bo większość idzie na rozdanie i nagle kuku, bo butelki jadą w świat i nie wracają ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie problem jest trochę innego rodzaju. Wiadomo, że całego piwa jakie się robi nie jesteśmy w stanie wypić. Jest wielu ludzi którym moje piwo smakuje, ale nie wszystkim je daje, bo z kolei tak dużo go nie mam. A rozdawać piwo w kegach nie za bardzo.

Więc po okresie zachwytu kegami rozlewam tez piwo do butelek, aby mieć co rozdawać znajomym. No i pozostają jeszcze piwa mocne. One się w kegi nie nadają. Jak raz zalałem kega American Stoutem 19,6°Blg to było go ciężko skończyć.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza degustacja #86 tydzień od butelkowania:

piana: jest, trochę wymusiłem ale warstwa utrzymuje się cały czas,

kolor: brązowo-brunatny, klarowny,

zapach: w tle czekolada, do tego białe owoce

smak: lekka kwaśność, w smaku dość pełne chociaż zeszło dość nisko, goryczka pomimo 38 IBU, średnia,

wysycenie: niskie ale to dopiero tydzień.

Ogólnie zapowiada się dobrze. Nie przegięte w żadną stronę.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 89 "Heaven to touch"

Styl: Blond Ale

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3,2°Blg

Szacowane IBU 23

Barwa 3,8 SRM

Wielkość warki ok. 46 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 6,5 kg

Ryż biały - 2 kg

 

Zacieranie:

60 min - 67°C

->78°C

 

Chmielenie:

10 g - Simcoe - 13,2 % - 60 min.

15 g - Simcoe - 13,2 % - 30 min.

40 g - Simcoe - 13,2 % - 5 min.

 

Drożdże:

US-05 gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.