Sojer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 O zasoby i wyrozumiałość żony. Gdybyś się rozwodził daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 NIE MASZ POJĘCIA O CZYM PISZESZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 No nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Wiem, muszę posprzątać... o bałagan Ci chodzi? Pewnie Tomkowi chodzi o to, że można jeszcze po dwie skrzynki wrzucić na słupek. Co do kegów gorąco zachęcam. Potrzeba; kolumna lub kran z końcówkami 150-300zł węże piwne 4-5zł/mb złączki (gaz i piwo) do kega 50-60 zł/kpl butla CO2 6kg 150 zł Wiele rzeczy oferuje kolega Wesoły. W ten sposób można uzyskać taki efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Cześć A ja się pytam - co w tym pokoju robi deska do prasowania i żelazko!?!?!?!?!?!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 W ten sposób można uzyskać taki efekt. Gdy kiedyś pokazałem to zdjęcie żonie powiedziała krótko "Pognałabym" Dosyć, że toleruje masarskie hobby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Miejsce to mam, cały pokój zaanektowałem na potrzeby piwowarskie, ale...... 2 termosy ze styropianu, puste butelki w skrzynkach, pełne butelki w skrzynkach, słody, sprzęt, balon z winem i.... deska do prasowania - musiałem iść na pewne ustępstwa. Zgoda - co do kegów - myślałem o tym - ale moja żona o tym nie myślała. Niestety i tak jest wyrozumiała, że toleruje moje hobby. Poza tym - kegi to koszty - same kegi plus, nie wiem co, przewody, jakiś kran, butla co2 itp. Napisz mi z doświadczenia, za ile by się to dało zamknąć, ile trzeba wydać żeby zacząć z kegami? Załączam małe materiały poglądowe. Widok panoramiczny Piękne zdjęcia Powiem tak, czy piwowar ma duże pomieszczenie czy małe i tak zawsze zajmie je całe. Ja mniej więcej taką ilość gratów jak masz w pokoju mieszczę w kotłowni o wymiarach 2,1m x 2,1m = 4,4m2 (w kotłowni zlew, zasobnik z wodą ciepła, piec wisi na ścianie). Około 15 kontenerów z butelkami, 6 wiader, kociołek, fermentacja, słody, masa innych gratów - kwestia upakowania, regały nad głową, nad zlewem, na parapecie, półki koło pieca itp. - każdy kont wykorzystany i przemyślany. Co prawda kegi już tam nie wejdą ... chyba mam co do nich już pewne plany. Zrobiłbym zdjęcie ale w taki małym pomieszczeniu musiałbym się zawiesić na suficie i pożyczyć obiektyw rybie oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Cześć A ja się pytam - co w tym pokoju robi deska do prasowania i żelazko!?!?!?!?!?!? No wypada mi tylko przeprosić, że jestem takim pantoflarzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Nie pantoflarzem, tylko partnerem. Wielki szacun dla Twojej małżonki i wszystkich współmałżonków Piwowarów, którzy nie popierając, tolerują nasze hobby i bałagan. Oczywiście idealna para to ona i on to piwowarzy, ale ideały to raczej w bajkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Oczywiście idealna para to ona i on to piwowarzy, ale ideały to raczej w bajkach. Marzenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Bielok! Na swoje usprawiedliwienie napiszę tylko, że jeszcze niedawno w tym pokoju był wieszak garderobiany pełen ubrań. Wyekspediowałem go z tego pomieszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 cześć Będę bardzo zdziwiony jak ci fermentacja stanie na 3,5 blg Stanęło mi na 3,4°Blg. Tzn. pomiar wykazał 4 ale korekta temperatury - 0,6. Przygotowuję się właśnie do butelkowania - 160 g cukru na 23 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 tak jak pisałem Munichy i te magiczne 3,5 coś w tym musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Warka # 25 czyli Witbier idzie dziś do butelek. Odfermentowała do 5°Blg, Brewtarget pokazywał 4,8 z korektą na temperaturę tyle będzie. 22 litry we flaszki z syropem z 170 g cukru - planowane nagazowanie 2,8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Warka # 26 poszła we flaszki - z 140 g cukru - poza stylem (nagazowanie 2.5) ale nie lubię takiego bez gazu. Wyszło 46 butelek o pojemności 0,5 litra. Do zabutelkowania tylko pils, jak wrócę z wyjazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Dopiero dziś znalazłem chwilę aby zabutelkować warkę # 24 - pils z syropem z 170 g cukru - planowane nagazowanie 2,8 - wyszło 52 butelki 0,5 litra. Dokonałem też szybkiego podsumowania butelek w browarze - zostały mi dwie pełne skrzynki 0,5 litra i jedna skrzynka 0,33 litra. Czyli na jedną warkę ;(. Najgorszy problem to - jakie piwo zrobić ??? Sugestie mile widziane, mam gęstwę dolniaków (w34/70) i notthingam danstar, resztę wb-06, słodów mnogość, chmieli również. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Widzę że masz sporo mocnych piw. Idzie lato, a na lato nie ma to jak coś lekkiego jasnego 10-11 blg pils porządnie chmielony na aromat i goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Warka # 27 Munchen Styl: Monachijskie Jasne OG zakładane ok. 11,5°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 20 Barwa 7 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński- 5 kg Zacieranie: 30' 63°C 40' 72°C Chmielenie: 12g - Marynka 7,8% 60 min 15g - Spalt 6,4% 30 min 12g - Spalt 6,4% 20 min Drożdże: W34/70 gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Warka # 28 Owsiane 2.0 Styl: Stout Owsiany OG zakładane ok. 15°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 32 Barwa 56 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński- 5 kg Płatki owsiane - 0,9 kg Carafa - 0,2 kg Jęczmień palony - 0,2 kg Strzegomski karmelowy ciemny - 0,1 kg Zacieranie: 90' 68-66°C Chmielenie: 40g - Marynka 7,8% 60 min 40g - Hesbrucker 3,5% 10 min Drożdże: Danstar Nottingham gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Warka # 29 Saison Styl: Saison OG zakładane ok. 15°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 28 Barwa 17 EBC Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński- 3 kg Monachijski - 1 kg Pszeniczny - 0,5 kg Cararoma - 0,2 kg Carahell - 0,2 kg Zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: 45' 63°C 20' 72°C Chmielenie: 21g - Brewers Gold 7% 60 min 7g - Citra 12,2% 20 min 14g - Citra 12,2% 10 min 7g - Cascade 6,2% 5 min 0,3 kg cukru - 0 min Drożdże: Wyeast Belgian Saison - starter z saszetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Wyszło trochę ponad 20 l o gęstości ok. 15,5°Blg. Brzeczka o temperaturze około 29°C została wieczorem wlana do balona szklanego z litrowym starterem podkarmionym jeszcze w trakcie warzenia brzeczką przednią (przegotowana i ostudzoną). Dziś rano piana była już w całym gąsiorze, bulka aż miło. Jeśli saison się ładnie przefermentuje, to na tych drożdżach chciałbym zrobić coś na kształt belgian IPA. Ostatnio smakowałem Wildemana z browaru Flying Dog i jestem oczarowany tym piwem. http://flyingdogales...e Pack/Wildeman Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi jak się zabrać do takiego czegoś - proszę o podpowiedzi. Z amerykańskich chmieli dysponuję Chinook, Citra i Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Przed chwilą warka # 27 wylądowała w prysznicu. Za długo się nią nie zajmowałem i jakiś kwas się przyplątał ;(. Z pocieszających wieści - w weekend byłem w Niemczech i przytargałem dwie skrzynki różnych piw. Między innymi alta i koźlaki, w tym doppelbocka. Zawsze to jakieś pocieszenie. Szczególnie, że jak się wypije, to jeszcze będą skrzynki i butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Warka # 28 zabutelkowana - 46 butelek o pojemności 0,5 l z 150 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Warka # 30 Amerykańskie Styl: American Pale Ale OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 40 Barwa 13 EBC Wielkość warki ok. 20 l Zasyp: Pilzneński- 4 kg Pszeniczny - 0,5 kg Cararoma - 0,1 kg Zacieranie: 60' 67-66°C Chmielenie: 18 g - Chinook - 12% - 60 min 14 g - Perle - 8,2% - 30 min 28 g - Cascade 6,2% 5 min Drożdże: Danstar Nottingham - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Wyszło 20 l 13°Blg bez odzyskiwania z chmielin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się