coder Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 -- ja coś niechcący przydusiłem i się kontrolerowi zgłupiało?? To jest prawdopodobne, jak już ustawisz, nie wciskaj tego przycisku, żeby sprawdzić ustawioną temperaturę itd ; bo jest bardzo czuły i łatwo go niechcący przestawić. Inny typowy błąd to wyślizgnięcie się czujnika temperatury z lodówki. Tak czy inaczej, po ustawieniu trzeba po paru godzinach skontrolować temperaturę do jakiej doszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Ja miałem już 2 razy sytuację, ze sterownik zgłosił błąd czujnika temperatury i wtedy nie odłączał prądu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Ja miałem już 2 razy sytuację, ze sterownik zgłosił błąd czujnika temperatury i wtedy nie odłączał prądu. to jest bardzo poważny błąd w budowie sterownika. Wszelkie błędy powinny powodować alarm i wyłączenie wszystkich podzespołów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 ciekawe coby rybki w akwarium powiedziały na taką 'awarie' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Chodzi mi o to, że mój browar jest wydzielony z nieogrzewanego budynku gospodarczego . Obecnie "po nocy" temp w nim to ok 4-6°C więc w zimie spadnie pewnie poniżej 0°C . Dlatego jeżeli lodówka ma tam zostać to muszę podnieść temp w lodówce do 10-12°C ..........ewentualnie- co pewnie będzie tańszym rozwiązaniem- znaleźć dla lodóweczki cieplejsze miejsce Jeżeli lodówkę umieszczę w temp ok 15°C to czy za pomocą takiego sterownika http://allegro.pl/sterownik-termostat-regulator-temp-eliwell-carel-i1869111988.html uda mi się zbić temp do fermentacji lagerów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Tak spokojnie zbijesz /tzn. ustawisz taką temp. minimalną na regulatorze/ , a jeśli będzie trzeba to podwyższysz. Ten środkowy podobny do regulatora ES-10 którego używam. Edytowane 19 Października 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Proponuję kupić 2-przekaźnikowe(dodatkowy styk na rozmrażanie) na 2 czujki. Będziesz miał możliwość podłączyć kabel grzewczy i w przypadku spadku temp. podgrzania. Co prawda nie wypróbowałem czy będzie to funkcjonować, ale mam zamiar w wolnej chwili kiedyś sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Sterownik na pewno da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Proponuję kupić 2-przekaźnikowe(dodatkowy styk na rozmrażanie) na 2 czujki. Będziesz miał możliwość podłączyć kabel grzewczy i w przypadku spadku temp. podgrzania. Co prawda nie wypróbowałem czy będzie to funkcjonować, ale mam zamiar w wolnej chwili kiedyś sprawdzić. No właśnie- czy ktoś może testował tą opcję, można do takiego 2 przekaźnikowego podpiąć kabel grzewczy, żeby ewentualnie zamiast schładzać to podgrzewać?? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Używam sterownik Carel już dość długi okres czasu, z racji tego że nie muszę dogrzewać chłodziarki nie zmusiłem się jeszcze aby sprawdzić możliwości ogrzewania lodówki. Link do możliwości sterownika: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=%2BCarel%2BPJ32S0H000&source=web&cd=2&ved=0CCQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.sklep-klimatyzacja.pl%2Fdokumentacje%2FCAREL_dok_2006%2F01_PL%2F05_leaflety_techniczne%2F%2B0705PL030.pdf&ei=SDifTqv5G8SSswa_xqDmAg&usg=AFQjCNFfBIArjuLUL_AXbaqK-vZqBgZrxA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 No to mam sterownik. A dokładnie Eliwell ID 961 wersje na 230V. Jestem totalnym laikiem i nie mam pojęcia jak to podłączyć więc pomimo schematu bardzo bym prosił o pomoc. Sterownik ma pracować przy lodówce, w której nawalił oryginalny termostat. Załączam schemat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Pod 1 podłączasz fazę z kabla zasilającego i kawałek przewodu którego drugi koniec do 6, do 2 przewód fazowy od lodówki. Pod 7 podłączasz zero(niebieski) kabla zasilającego i kabla od lodówki. edit schemat poglądowy Edytowane 12 Listopada 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Regulator NA20 jaka obudowa będzie pasować ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Pod 1 podłączasz fazę z kabla zasilającego i kawałek przewodu którego drugi koniec do 6, do 2 przewód fazowy od lodówki. Pod 7 podłączasz zero(niebieski) kabla zasilającego i kabla od lodówki. edit schemat poglądowy Które podłączenie jest poprawne? To wyżej czy to: http://www.piwo.org/topic/3531-browar-shootera/page__view__findpost__p__141888 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Podpinam tak jak schemat w tym wątku. Ale to zależy jak regulator jest skonfigurowany, tak mi się wydaje. Edytowane 20 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Czy ten sterownik można użyć do kontroli temperatury podczas zacierania? Chcę zrobić przełącznik tak żeby w pozycji "0" chodziła tylko lodówka, a w pozycji "1" lodówka ze sterownikiem. Jak podpiąć kable do przełącznika? Edytowane 22 Marca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Jaką ustawiacie histerezę na sterowniku NA20 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 To chyba taki sam jak ten: http://thermo.home.pl/www/uploads/tx_allegro/ES10_v2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Dokładnie. Histereza w zakresie 0,1-20°C, zastanawiam się jaką ustawić, może ktoś się podzieli doświadczeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Ja zawsze ustawiam na 0,1 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Histerezę w zamrażarce "przerobionej" na lodówkę ustawiam na 2C, bo za często się włączała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 "Ludzie mowia", ze 0,3 - 0,4 C maksymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Potrzebuje pomocy w podłączeniu. Schemtat podłączenia ES-10 na ostatniej stronie: http://thermoplus.pl.../ES10_v2_01.pdf Zasilanie: Podłączam L do nr 11 Podłączam N do nr 12 Kabel od zamrażarki Podłączam L do nr 6 (lub 7) Podłaczam N do nr 9 (lub 10) Czujnik temp. działa, wskazuje 14,8°C, ustawienia w sterowniku oczywiście na COOL. Zamrażalnik się nie włącza (oczywiście normalnie działa). Poradzcie gdzie robię błąd ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 zasilanie L do 10 i 11 N do 12 kabel od zamrażarki L do 6 N do 12 WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Z tego co widać na schemacie to L zasilające musisz podłączyć do 11 oraz 10. Ponieważ dopiero z wejścia 10 napięcie idzie na przekaźnik i wyjście 6 lub 7. N lodówki albo z 12 albo z przewodu zasilającego. Ale uprawnień elektrycznych to ja nie mam. Widzę, że xfranek wypowiedział się już wcześniej Edytowane 10 Listopada 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi