Jejski Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 82 Rudy Data 07/29/2011 Wielkość warki 48.000 L Czas gotowania 1.000 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 12.0 P Gęstość końcowa 2.5 P Waga słodów: 8.050 kg Melanoidowy 200.000 g Carared 100.000 g Caramunich Malt II 100.000 g Zakwaszający 100.000 g Pilzeński 6.000 kg Monachijski 1.000 kg Black 50.000 g Pszeniczny 500.000 g Chmiele Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 1.000 hr Hallertau 5% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Drożdże Danstar - Nottingham Ale Suche 11.001 mL Zacieranie maltozowa Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min dekstrynująca Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 50.000 min mash out Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 15.000 min Strasznie długi start fermentacji ponad 24godz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Andrzej, ważysz chmiel do trzeciego miejsca po przecinku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2011 Ja nie, ale Brewtarget tak Już nie chciało mi się edytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) Druga część pszeniccy 80 wylądowało w kegu i 19,5 butelki z 0,5l rezerwy i 30g. cukru. Do kega trafiła też część warki 81 Wariat po odfermentowaniu do niecałych 4°Blg. Niestety to piwo załapało tlenowca. W smaku jest ok, ale ta cienka błona na powierzchni jest bardzo nie estetyczna. Dziwne bo fermentory nie otwierane i cały czas wybrzuszone. Jutro reszta pójdzie do butelek. Edyt No i stuknął mi się dwutysięczny post Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 W międzyczasie zrobiłem warkę 83, ale chyba już nie będę jej opisywał w tym miejscu. Wstrzymuję się od pisania dziennika czasowo lub na stałe. Jakoś mi czasu w życiu brakuje Przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Remont docelowego i zimowego browaru trwa Od lata porządkowałem piwnicę, odbijałem oblatujące tynki itp. Same przygotowanie komunistycznego podłoża do nowej wylewki to był koszmar. Częściowe tynkowanie i wyrównywanie ścian, dowiązanie się do głównego przyłącza wody w domu i odpływu wody za ścianą w kotłowni. Kafelkowanie jest w trakcie,malowanie, instalacja elektryczna, wykonanie stelaża pod brodzik i co najważniejsze doprowadzenie kabla ftp. Na zdjęciu polecam komunistyczne przyłącze gazu. Jest to mistrzostwo myśli wykonawczej średniego okresu PRLu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tola123 Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 mnie się to podoba fajna praca tu jest włożona a także powiązanie tradycji i historii z nowoczesnością czekam na zdjęcia z finału czyli warzenia (gaz poprowadzony fantastiko widać że wykonał to ktoś z artystyczną duszą :okey:dziś już takich fachowców już nie ma:lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 http://www.youtube.com/watch?v=JZaMtGzPNyI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Prace w moim browarze trwają Co prawda prawie na ukończeniu, ale jeszcze nie warzę Instalacje wod/kan elektryczne, internetowe i tv wykonane Wszystko co widać na fotkach (poza przytrzymaniem rurek pcv do ostatniego zgrzewu) wykonałem sam. Jestem pier.....y! Nikt o zdrowych zmysłach nie robiłby prawie pół roku rzeczy na których się nie zna, no może poza piwowarem Jutro zaczynam przeprowadzkę, bo dzisiaj jeszcze siedzę w pracy. Nie robiłem ścianek działowych, bo chyba bym się zarznął. Zamiast nich mówiąc po śląsku "bydom forchangi". Może w przyszłym tygodniu będzie pierwsza warka, ale jeszcze na starym sprzęcie, bo w pakiecie nowej warzelni jest lekka modyfikacja sprzętowa z wyciąganym wkładem zaciernym z fałszywym dnem i cyfrowym pomiarem temp. Oczywiście relacja z pierwszej właściwej, czyli robionej na nowym sprzęcie jeszcze się pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Nieeeee no Panie.... FAHOWO FIU FIU!!!!! Teraz tylko to Ty się szykuj na remont łazienki bo żona już fachurów wołać nie będzie... A co byś głowy tylko piwem zaprzątniętej nie miał to i kuchnie można w następnej kolejności mężowi do wykafelkowania podsunąć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Super robota Ja też jestem na etapie adaptowania piwniczki ale gdzie mi tam do takiego efektu. Twoje zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 No to pierwsza warka w nowej warzelni staje się faktem . Dry stout właśnie się gotuje. Pozostaje jeszcze sporo drobnych wykończeń jak, pułki, wieszaki na ręczniki, dokończenie forchangów (dla goroli forchang ) itp. Przedemną przeróbka sprzętu na gar warzelno-zacierny, podrasowanie chłodnicy i stojaka na taboret gazowy, uniwersalny sterownik do lodówki i zacierania. Nareszcie mam własny kąt do warzenia . Cieszę się jak małe dziecko Oczywiście jeszcze kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Podoba mi się zwłaszcza "kanapa Szefa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Podoba mi się zwłaszcza "kanapa Szefa" Jakiego szefa, przecież Jejski nie ma szefa nad sobą, a to miejsce spoczynku dla piwowara Podoba mi się Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Zdecydowanie powinna być transmisja online z warzenia. A poważnie mówiąc to super wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Podoba mi się zwłaszcza "kanapa Szefa" Jakiego szefa' date=' przecież Jejski nie ma szefa nad sobą, a to miejsce spoczynku dla piwowara [/quote'] Miałem na myśli, że w swojej warzelni piwowar sam jest sobie sterem, okrętem i żeglarzem A to "miejsce spoczynku" jakoś nie bardzo mi się kojarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Fajnie, fajnie Ja też jetem w trakcie przebudowy browaru. Powiedz mi jak wygląda sprawa z odciągiem? Właśnie do kotła warzelnego chcę zamontować bezpośrednio rurę. Kupiłem takiego typu wentylator http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-veka-125mm-215m3-h-eureka-i1923392306.html Mam nadzieję, że go nie trafi od wilgoci. Jakiego ty używasz przy odciągu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 No no super sprawa. Spróbujesz zatrzeć w pralce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) No no super sprawa.Spróbujesz zatrzeć w pralce? Chyba nie, raczej będzie robił w niej "whirpool'a" po studzeniu brzeczki chłodnicą :okey: Edytowane 20 Listopada 2011 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Fajnie, fajnie Ja też jetem w trakcie przebudowy browaru. Powiedz mi jak wygląda sprawa z odciągiem? Właśnie do kotła warzelnego chcę zamontować bezpośrednio rurę. Kupiłem takiego typu wentylatorhttp://allegro.pl/wentylator-kanalowy-veka-125mm-215m3-h-eureka-i1923392306.html Mam nadzieję, że go nie trafi od wilgoci. Jakiego ty używasz przy odciągu? Przy taborecie gazowym pary za dużo nie odejdzie. Sam miałem tak podłączone, wentylator działa do tej pory, jednak nie daje to dobrego rezultatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Przy taborecie gazowym pary za dużo nie odejdzie. Sam miałem tak podłączone, wentylator działa do tej pory, jednak nie daje to dobrego rezultatu. Przy taborecie gazowym to oprócz dobrego wywiewu trzeba mieć jeszcze dobry nawiew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 @Porter Starość nie radość i troszkę komfortu musi być @vettis Mam stary używany wentylator (zwykły) o średnicy 100mm. Kupiłem przejściówkę z kwadratu na okrąg i podpiąłem rurę harmonijkową. Wcześniej zrobiłem na nim jakieś 10-15 warek i dalej żyje. Istotne żeby nie wyłączać go odrazu po gotowaniu, bo musi się troszkę wysuszyć. @pieron Przy taborecie gazowym pary za dużo nie odejdzie. Sam miałem tak podłączone, wentylator działa do tej pory, jednak nie daje to dobrego rezultatu. U mnie sprawdza się na 100%. Na kegu pokrywka z dziurą po fitingu, nad nią rura z wyciągu i efekt taki że we warzelni zero pary, a za oknem zadyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury żniwiarz Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Niezły browar, pozazdrościć i pogratulować Mam tylko pytanie, dlaczego zrezygnowałeś z gazu ziemnego (takie piekne przyłącze) na rzecz propan butan ? Butli nie powinno używać się w piwnicy, prop-but jest cięższy od powietrza i ryzyko eksplozji wysokie Edytowane 13 Grudnia 2011 przez toldo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Powody są dwa. Musiałbym ciągnąć rurkę przez dwie kondygnacje (niewykonalne) lub zainstalować nowy licznik z gazowni. Nie lubię podpisywać następnych umów. Jakby policzyć koszty utrzymania licznika przy moim warzeniu to na jedno wychodzi z butlą. Wentylacja daje radę Warzę też poza zimą na ogródku i dlatego system ma być mobilny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) No to kiedy będzie u Ciebie otwarcie na miarę otwarcia Jozefikowego? Edytowane 13 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się