Jejski Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Racja Jacku za mało drożdży. 25.01.12 przelałem na krótką cichą warkę warkę 92 Bock 17,5°Blg i 93 Maibock 15,5°Blg obie zeszły do 4°Blg. 29.01.12 obie trafiły bo lagerowni. W ten sam dzień przelałem na cichą 94 Desitka zeszła do 2°Blg. Warka z dnia 29.01.12 95 Desitka Pilzeński 4,350 Kg Monachijski 2,5Kg Carapils 200g Zacieranie 63' 20min 72' 45min 76' 15min Warzenie 75min 60' Lubelski 80g 312Gph 15' Perle 30g 168Gph Lubelski 40g 156Gph 5' Hellertauer Tradition 20g 130Gph Drożdze STARO PRAGUE LAGER gęstwa zadana w odpowiedniej ilości Wyszło 44l 10,5°Blg plus dwa litry rezerwy. Schłodzone do 14°C, zadane drożdże i wstawione do 9°C. Po 12godz. ładna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Zakegowałem dzisiaj pierwszą część warki 92 Sylwestrowy Kozioł. Nie obyło się bez niespodzianki bo po sprawdzeniu warki w lagerowni trzy dni temu nie było lodu, a dzisiaj zebrałem z fermentorów ok. 2l lodu i wstawiłem pozostałe 24l pod wiatę w celu wymrożenia. Mamy jeszcze ok. tygodnia mrozów więc może będzie fajny eisbock. Jest z nim mały problem bo deczko się przypalił na zacieraniu, ale robię taki sobie eksperyment z wymrażaniem. Może piwo nie będzie dobre ale to taki mój krok milowy w tej dziedzinie. 90 Helles zamarzł o wiele bardziej i trafił do 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 90 Helles zabutelkowane wczoraj do 55 butelek ze 160g. cukru i łyżką gęstwy. Wymrażanie Koźlaka trwa. Wyciągnąłem z niego następne prawie 3l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Jak rozmrozisz, to się przekonasz, że to nie jest czysta woda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Wiem wiem Troszkę koloru i w smaku jak popłuczyny z fermentora po cichej lub piwo z 2°Blg nastawnej . Dla mnie to woda. Oczywiście musiałem skosztować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Kolejne dwa dni wymrażania eisbocka. Z 25l. we fermentorze pozostało już 15l. Nie jest to niby dokładnie tak jak ma być czyli 20%. Wymyłem dzisiaj 60 butelek Przelałem na cichą warkę 95 Desitka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Czas odrobić spore zaległości. Jakoś nie starcza mi mocy na pisanie w tym miejscu. Poza tym zastanawiam się nad zmianą nazwy browaru na SIEMION , od legendy rybaka który dał początek Siemianowicom . No to do roboty. 96 Pils z dnia 20.02.12 Wielkość warki: 46.000 L Wydajność: 80% Gęstość początkowa: 12.0 P Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L Monachijski Słód 2.000 kg Tak Nie 80%% 8 L Acid Malt Słód 200.000 mg Tak Nie 59%% 3 L Waga słodów: 8.000 kg Gotowanie 90min Marynka 9.0%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 23.4 Perle 5.6%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 3.2 Hellertauer Tradition 6.5%% 30.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat 2.2 Sybilla 6.2%% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 5.3 Drożdże STARO PRAGUE LAGER Lager Gęstwa 63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 30.000 min 72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 30.000 min 77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 20.000 min 97 Pils z dnia 02.03.12 Receptura się niestety nie zapisała, ale podobnie robiony ja warka wcześniej 98 American Amber Ale z dnia 09.03.12 Wielkość warki: 46.000 L Wydajność: 84% Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L Monachijski Słód 1.000 kg Tak Nie 80%% 8 L Melanoiden Malt Słód 400.000 g Tak Nie 80%% 36 L Acid Malt Słód 150.000 g Tak Nie 59%% 3 L Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g Tak Nie 74%% 355 L Amber Malt Słód 200.000 g Tak Nie 75%% 22 L Caraaroma Słód 100.000 g Tak Nie 74%% 178 L Waga słodów: 8.050 kg Marynka 9.5%% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 19.3 Lublin 3.9%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 2.0 Cascade 7.0%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 3.5 Cascade 7.0%% 20.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 1.4 Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Burzliwa 63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min 72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 40.000 min 77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 15.000 min 99 BDSA z dnia 24.03.12 Wielkość warki: 45.000 L Wydajność: 80% Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Monachijski Słód 3.000 kg Tak Nie 80%% 8 L Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L Barley, Flaked Słód 800.000 g Tak Nie 70%% 2 L Pszeniczny Słód 1.300 kg Tak Nie 84%% 2 L Special B Malt Słód 300.000 g Tak Nie 65%% 300 L Caramunich Malt Słód 200.000 g Tak Nie 72%% 56 L Caraaroma Słód 100.000 g Tak Nie 74%% 178 L Candi Sugar, Amber Cukier 900.000 g Nie Nie 78%% 75 L Waga słodów: 12.600 kg Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Lublin 3.9%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 8.1 Perle 5.6%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 12.9 Styrian Goldings 4.2%% 16.000 g Gotowanie 20.000 min Granulat 1.9 Wyeast - Trappist High Gravity Ale Gęstwa 63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min 72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 40.000 min 76 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 15.000 min Po drodze cośtam zakegowałem i butelkowałem ale to tak już normalnie w browarze. Pierwszy raz klarowałem piwo żelatyną. Bardzo klarowne piwo tak jak w koncernówce. Pozostaje tylko do zrobienia warka nr 100 i zaczynam pisać potem na kapslach 1 Tyle z piwowarstwa, a powiem jeszcze że zrobiłem zacier na whisky i to było pasmo porażek. Śrutowanie, zacieranie enzymami i fermentacja były nie tak od początku do końca. OSTATNI RAZ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Tyle z piwowarstwa, a powiem jeszcze że zrobiłem zacier na whisky i to było pasmo porażek. Śrutowanie, zacieranie enzymami i fermentacja były nie tak od początku do końca. OSTATNI RAZ! Zacieranie słodu czy niesłodowanego jęczmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Surowego jęczmienia zewnętrznymi enzymami i oczywiście do tego przypaliłem garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Witam. Oj nie studiowało się bimber.info ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 ja ostatnio jak zacierałem włączyłem nie tą grzałkę - miałem niepełny garnek i właczyłem tą górną. Zorientowałem się po 15 minutach, ale nic się nie przypaliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2012 W dniu 01.04.12 Zabutelkowana warka 97, 2°Blg 150g cukru 56 butelek. Zabutelkowana warka 98, 3°Blg 150g cukru 58 butelek i jeden keg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 17.04.12 Podpiwek Jako że była resztka gazu w butli i dwa opakowania podpiwku popełniłem pierwszy raz w życiu. Błąd chyba taki że dałem aż 2Kg cukru na 19L. Zadane gęstwą THG. Pójdzie do kega jako napój orzeźwiający Warka 100 Biter z dnia 27.04.12 Wielkość warki: 47.000 L 13°Blg Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 84% Goryczka: 35.5 IBU (Tinseth) Barwa: 12 SRM (Morey) Pilzneński Słód 8.000 kg Karmelowy Jasny Strzegom Słód 120.000 g T Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g Amber Malt Słód 200.000 g Waga słodów: 8.520 kg Chmiele Marynka 9.0%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 21.9 Hellertauer Tradition 6.5%% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 8.7 Lomik 3.6%% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 4.8 Drożdże Wyeast - London ESB Ale Ale Gęstwa Zacieranie 67.000 C 90.000 min 77.000 C 15.000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Brawo! Dobiłeś do setki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Gratulacje! Następny przystanek - 200. Tylko dbaj o siebie, żebyś jak Pieron na awatarze nie wyglądał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 A Ty co zasłaniasz ta maska na avatarze, hę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki Panowie Idąc za ciosem uwarzyłem: 101 Pszenica z dnia 22.04.12 Wielkość warki: 47.000 L Czas gotowania: 75.000 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 12.9 P Goryczka: 12.6 IBU (Tinseth) Barwa: 3 SRM (Morey) Pilzneński Słód 4.000 kg Tak Nie 81%% Acid Malt Słód 200.000 g Tak Nie 59%% Pszeniczny Słód 4.000 kg Tak Nie 84%% Waga słodów: 8.200 kg Lublin 3.9%% 20.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 3.8 Cascade 6.0%% 30.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 8.8 Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne Suche 12.500 L Burzliwa Zacieranie dekokcyjne. 10min 44°C (podczas dekokcji temp. spadła poniżej 40 czyli ok) Dekokt 64-63°C 45min 72°C-15min po dolaniu dekoktu 64-63°C 30min 72°C 30min 76°C 15min Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne Suche 12.500 L Burzliwa Te drożdże dały u mnie czadu , po 6 godzinach w 20C na spacerniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jak z odfermentowaniem, bo tego nie mogłem nigdzie doczytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Tego jeszcze nie wiem , fermentacja trwa dopiero 5 dzień i jeszcze coś bulgocze. Zostawię jeszcze na parę dni i do butelek bez cichej. Jak zmierzę BLg to napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2012 3 dni temu chciałem przelać do butelek , ale zeszło tylko do 4 BLG , więc przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 102 Imperial Mild z dnia 02.05.12 Wielkość warki: 49.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 83% Gęstość początkowa: 10.5 P Gęstość końcowa: 3.3 P Zawartość alkoholu: 3.8% Goryczka: 14.2 IBU (Tinseth) Barwa: 15 SRM (Morey) Pilzneński Słód 5.500 kg Karmelowy Jasny Strzegom Słód 300.000 g Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g Czekoladowy pszeniczny Słód 60.000 g Monachijski Słód 1.000 kg Caramunich Malt Słód 200.000 g Waga słodów: 7.260 kg Lublin 3.9%% 50.000 g Gotowanie 20.000 min Szyszka 6.0 Lomik 3.6%% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 8.2 Wyeast - London ESB Ale gęstwa 68 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 68.000 C 70.000 min 77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 15.000 min Upał upałem, ale we warzelni mam 18°C i trzeba było coś jeszcze zrobić lekkiego na lato. Inspiracją była produkcja Makarona, ale gazowanie zrobię chyba bardziej kontynentalne. Imperial wziął się z nieustawienia wydajności w programie. Jak na milda 10.5°Blg to potwór . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Wznawiam moje zapiski. Ciekawe czy ktoś to jeszcze czyta? Od maja popełniłem jeszcze trochę warek, ale nie będę ich tu opisywał. 109 Polskie Ale Wielkość warki: 46.500 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 13.3 P Goryczka: 30.7 IBU (Tinseth) Barwa: 4 SRM (Morey) Pilzneński 7.000 kg Płatki jęczmienne Bł. 1.200 kg Amber Malt 320.000 g Waga słodów: 8.520 kg Iunga 11.1% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat Lublin 3.9% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka Gips ok 10g Danstar - Nottingham Ale gęstwa Wnioski: Drugi raz zastosowałem gips i wydaje mi się że przy mojej wodzie podnosi wydajność o kilka % Po raz pierwszy zastosowałem nowy pomiar temperatury czyli tclTempMonitor 1.0.6-a . Dzięki koledze pablo, mamy świetny termometr z minutnikiem i alarmami w dolnym i górnym progu nastawu. Po przejściu z termometru Ikea na taki z dokładnością 0,1°C muszę się nauczyć odnowa bezwładności cieplnej moich kotłów, co zresztą widać na wykresach. Kapilary wykonałem z rurki CU od klimatyzacji. Musiałem nieco spiłować kanty w czujnikach, by swobodnie weszły do rurki. Czujniki pokryte pastą termoprzewodzącą. "Pajączek" we wtyczce nieco ładniejszy jak ten z wiki . Kupiłem trzy czujniki, ale okazało się że jeden ma dokładność 0,5°C więc wylądował za oknem. Dokupiłem czwarty do pomiaru temp. we warzelni. Koszty to chyba 10zł za diody, opór i wtyczkę i po niecałe 10zł za czujnik. Stosunek cena jakość to rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Jak będzie stabilna wersja na Wina(najlepiej na win7 64 bit) to chyba zlecę Ci wykonanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Ciekawe czy ktoś to jeszcze czyta? Czyta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się