Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Racja Jacku za mało drożdży.

 

25.01.12 przelałem na krótką cichą warkę warkę 92 Bock 17,5°Blg i 93 Maibock 15,5°Blg obie zeszły do 4°Blg. 29.01.12 obie trafiły bo lagerowni. W ten sam dzień przelałem na cichą 94 Desitka zeszła do 2°Blg.

 

Warka z dnia 29.01.12

95 Desitka

Pilzeński 4,350 Kg

Monachijski 2,5Kg

Carapils 200g

 

Zacieranie

63' 20min

72' 45min

76' 15min

 

Warzenie 75min

60' Lubelski 80g 312Gph

15' Perle 30g 168Gph Lubelski 40g 156Gph

5' Hellertauer Tradition 20g 130Gph

 

Drożdze STARO PRAGUE LAGER gęstwa zadana w odpowiedniej ilości :)

 

Wyszło 44l 10,5°Blg plus dwa litry rezerwy. Schłodzone do 14°C, zadane drożdże i wstawione do 9°C. Po 12godz. ładna piana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakegowałem dzisiaj pierwszą część warki 92 Sylwestrowy Kozioł. Nie obyło się bez niespodzianki bo po sprawdzeniu warki w lagerowni trzy dni temu nie było lodu, a dzisiaj zebrałem z fermentorów ok. 2l lodu i wstawiłem pozostałe 24l pod wiatę w celu wymrożenia. Mamy jeszcze ok. tygodnia mrozów więc może będzie fajny eisbock. Jest z nim mały problem :/ bo deczko się przypalił na zacieraniu, ale robię taki sobie eksperyment z wymrażaniem. Może piwo nie będzie dobre ale to taki mój krok milowy w tej dziedzinie. 90 Helles zamarzł o wiele bardziej i trafił do 10°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne dwa dni wymrażania eisbocka. Z 25l. we fermentorze pozostało już 15l. Nie jest to niby dokładnie tak jak ma być czyli 20%.

Wymyłem dzisiaj 60 butelek :ble:

Przelałem na cichą warkę 95 Desitka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas odrobić spore zaległości. Jakoś nie starcza mi mocy na pisanie w tym miejscu. Poza tym zastanawiam się nad zmianą nazwy browaru na SIEMION , od legendy rybaka który dał początek Siemianowicom . No to do roboty.

 

96 Pils z dnia 20.02.12

Wielkość warki: 46.000 L

Wydajność: 80%

Gęstość początkowa: 12.0 P

 

Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L

Monachijski Słód 2.000 kg Tak Nie 80%% 8 L

Acid Malt Słód 200.000 mg Tak Nie 59%% 3 L

Waga słodów: 8.000 kg

 

Gotowanie 90min

Marynka 9.0%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 23.4

Perle 5.6%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 3.2

Hellertauer Tradition 6.5%% 30.000 g Gotowanie 5.000 min Granulat 2.2

Sybilla 6.2%% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 5.3

 

Drożdże

STARO PRAGUE LAGER Lager Gęstwa

 

63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 30.000 min

72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 30.000 min

77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 20.000 min

 

97 Pils z dnia 02.03.12

Receptura się niestety nie zapisała, ale podobnie robiony ja warka wcześniej :(

 

98 American Amber Ale z dnia 09.03.12

Wielkość warki: 46.000 L

Wydajność: 84%

Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L

Monachijski Słód 1.000 kg Tak Nie 80%% 8 L

Melanoiden Malt Słód 400.000 g Tak Nie 80%% 36 L

Acid Malt Słód 150.000 g Tak Nie 59%% 3 L

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g Tak Nie 74%% 355 L

Amber Malt Słód 200.000 g Tak Nie 75%% 22 L

Caraaroma Słód 100.000 g Tak Nie 74%% 178 L

Waga słodów: 8.050 kg

 

Marynka 9.5%% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 19.3

Lublin 3.9%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 2.0

Cascade 7.0%% 20.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka 3.5

Cascade 7.0%% 20.000 g Gotowanie 5.000 min Szyszka 1.4

 

Safale S-04 Ale Suche 11.000 g Burzliwa

 

63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min

72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 40.000 min

77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 15.000 min

 

99 BDSA z dnia 24.03.12

 

Wielkość warki: 45.000 L

Wydajność: 80%

 

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Monachijski Słód 3.000 kg Tak Nie 80%% 8 L

Pilzneński Słód 6.000 kg Tak Nie 81%% 2 L

Barley, Flaked Słód 800.000 g Tak Nie 70%% 2 L

Pszeniczny Słód 1.300 kg Tak Nie 84%% 2 L

Special B Malt Słód 300.000 g Tak Nie 65%% 300 L

Caramunich Malt Słód 200.000 g Tak Nie 72%% 56 L

Caraaroma Słód 100.000 g Tak Nie 74%% 178 L

Candi Sugar, Amber Cukier 900.000 g Nie Nie 78%% 75 L

Waga słodów: 12.600 kg

 

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Lublin 3.9%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 8.1

Perle 5.6%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 12.9

Styrian Goldings 4.2%% 16.000 g Gotowanie 20.000 min Granulat 1.9

 

Wyeast - Trappist High Gravity Ale Gęstwa

 

63 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 63.000 C 20.000 min

72 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 72.000 C 40.000 min

76 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 76.000 C 15.000 min

 

Po drodze cośtam zakegowałem i butelkowałem ale to tak już normalnie w browarze. Pierwszy raz klarowałem piwo żelatyną. Bardzo klarowne piwo tak jak w koncernówce. :)

Pozostaje tylko do zrobienia warka nr 100 i zaczynam pisać potem na kapslach 1 :D

 

Tyle z piwowarstwa, a powiem jeszcze że zrobiłem zacier na whisky i to było pasmo porażek. Śrutowanie, zacieranie enzymami i fermentacja były nie tak od początku do końca. OSTATNI RAZ!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle z piwowarstwa, a powiem jeszcze że zrobiłem zacier na whisky i to było pasmo porażek. Śrutowanie, zacieranie enzymami i fermentacja były nie tak od początku do końca. OSTATNI RAZ!

Zacieranie słodu czy niesłodowanego jęczmienia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

17.04.12 Podpiwek

Jako że była resztka gazu w butli i dwa opakowania podpiwku popełniłem pierwszy raz w życiu. Błąd chyba taki że dałem aż 2Kg cukru na 19L. Zadane gęstwą THG. Pójdzie do kega jako napój orzeźwiający :D

 

Warka 100 Biter z dnia 27.04.12

Wielkość warki: 47.000 L 13°Blg

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 84%

Goryczka: 35.5 IBU (Tinseth)

Barwa: 12 SRM (Morey)

 

 

Pilzneński Słód 8.000 kg

Karmelowy Jasny Strzegom Słód 120.000 g T

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g

Amber Malt Słód 200.000 g

Waga słodów: 8.520 kg

 

Chmiele

Marynka 9.0%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 21.9

Hellertauer Tradition 6.5%% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 8.7

Lomik 3.6%% 50.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat 4.8

 

Drożdże

Wyeast - London ESB Ale Ale Gęstwa

 

Zacieranie

 

67.000 C 90.000 min

77.000 C 15.000 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie :okey: Idąc za ciosem uwarzyłem:

 

101 Pszenica z dnia 22.04.12

 

Wielkość warki: 47.000 L

Czas gotowania: 75.000 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 12.9 P

Goryczka: 12.6 IBU (Tinseth)

Barwa: 3 SRM (Morey)

 

 

Pilzneński Słód 4.000 kg Tak Nie 81%%

Acid Malt Słód 200.000 g Tak Nie 59%%

Pszeniczny Słód 4.000 kg Tak Nie 84%%

Waga słodów: 8.200 kg

 

Lublin 3.9%% 20.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 3.8

Cascade 6.0%% 30.000 g Gotowanie 60.000 min Szyszka 8.8

 

Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne Suche 12.500 L Burzliwa

 

Zacieranie dekokcyjne.

10min 44°C (podczas dekokcji temp. spadła poniżej 40 czyli ok)

Dekokt 64-63°C 45min

72°C-15min

po dolaniu dekoktu 64-63°C 30min

72°C 30min

76°C 15min

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

102 Imperial ;) Mild z dnia 02.05.12

Wielkość warki: 49.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 83%

Gęstość początkowa: 10.5 P

Gęstość końcowa: 3.3 P

Zawartość alkoholu: 3.8%

Goryczka: 14.2 IBU (Tinseth)

Barwa: 15 SRM (Morey)

 

Pilzneński Słód 5.500 kg

Karmelowy Jasny Strzegom Słód 300.000 g

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 200.000 g

Czekoladowy pszeniczny Słód 60.000 g

Monachijski Słód 1.000 kg

Caramunich Malt Słód 200.000 g

Waga słodów: 7.260 kg

 

Lublin 3.9%% 50.000 g Gotowanie 20.000 min Szyszka 6.0

Lomik 3.6%% 40.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 8.2

 

Wyeast - London ESB Ale gęstwa

 

68 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 68.000 C 70.000 min

77 Infuzja 0.000 mL 0.000 C 77.000 C 15.000 min

 

Upał upałem, ale we warzelni mam 18°C i trzeba było coś jeszcze zrobić lekkiego na lato. Inspiracją była produkcja Makarona, ale gazowanie zrobię chyba bardziej kontynentalne.

Imperial wziął się z nieustawienia wydajności w programie. Jak na milda 10.5°Blg to potwór :lol: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Wznawiam moje zapiski. Ciekawe czy ktoś to jeszcze czyta? :P

Od maja popełniłem jeszcze trochę warek, ale nie będę ich tu opisywał.

109 Polskie Ale

Wielkość warki: 46.500 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 13.3 P

Goryczka: 30.7 IBU (Tinseth)

Barwa: 4 SRM (Morey)

 

Pilzneński 7.000 kg

Płatki jęczmienne Bł. 1.200 kg

Amber Malt 320.000 g

Waga słodów: 8.520 kg

 

Iunga 11.1% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

Lublin 3.9% 30.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka

Gips ok 10g

 

Danstar - Nottingham Ale gęstwa

 

Wnioski:

Drugi raz zastosowałem gips i wydaje mi się że przy mojej wodzie podnosi wydajność o kilka %

 

Po raz pierwszy zastosowałem nowy pomiar temperatury czyli tclTempMonitor 1.0.6-a . Dzięki koledze pablo, mamy świetny termometr z minutnikiem i alarmami w dolnym i górnym progu nastawu. Po przejściu z termometru Ikea na taki z dokładnością 0,1°C muszę się nauczyć odnowa bezwładności cieplnej moich kotłów, :cool: co zresztą widać na wykresach. Kapilary wykonałem z rurki CU od klimatyzacji. Musiałem nieco spiłować kanty w czujnikach, by swobodnie weszły do rurki. Czujniki pokryte pastą termoprzewodzącą. "Pajączek" we wtyczce nieco ładniejszy jak ten z wiki ;) . Kupiłem trzy czujniki, ale okazało się że jeden ma dokładność 0,5°C więc wylądował za oknem. Dokupiłem czwarty do pomiaru temp. we warzelni. Koszty to chyba 10zł za diody, opór i wtyczkę i po niecałe 10zł za czujnik. Stosunek cena jakość to rewelacja!

post-96-0-10175900-1346580982_thumb.png

post-96-0-91240700-1346581000_thumb.png

post-96-0-31615200-1346581035_thumb.jpg

post-96-0-00333300-1346581055_thumb.jpg

post-96-0-08495000-1346581070_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.