Jejski Opublikowano 19 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2008 Kożuch zebrany chochelką, prezentuje się bez tego badziewia o wiele lepiej. Po tygodniu fermentacji spadło do niecałych 3blg. Po próbie na pierwsze wrażenie bardzo łagodne-słodowe a po chwili dość intensywna goryczka. Widocznie marynka w tym sezonie ma dużo alfa. Wieczorem przelewam na cichą i zastanawiam się czy chmielić na zimno, a jeśli tak to ile granulatu lubelskiego (tylko taki aromat mam) dodać? Jeśli dodam to przy przelewaniu najpierw na dno dam granulat a potem przeleję. Chyba w ten sposób powinno się lepiej wymieszać. Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Wczoraj warka #18 Dziwne IPA przelane na cichą z dodatkiem 20g granulatu lubelskiego w trakcie zacierania czegoś takiego: 3,8 kg pilzeński 400g Caramunch typ I Płatki owsiane błyskawiczne 200g. Płatki pszeniczne błyskawiczne 200g. Granulat lubelski 65g. typ 45 Zacieranie: 52 stC 20 min 64 stC 30 min 72s tC 30 min Gotowanie: 75min. w 15 min 30g. , w 65 15g. , w 70 20g. lubelski Co do drożdży to już mam problem. Miały być s-23 czyli typowy lager, ale gęstwa jak się okazało nie wystartowała . Za chwilkę dodaję gęstwę z us-05 i niech się dzieje co chce . Nazwa warki #19 brzmi "Lagerowe Ale" P.S. wyszło 24l 12Blg Edytowane 20 Października 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Piwo gryczane #16. Piwko jak dla mnie troszeczkę za mocne. Posmak gryki troszkę duży. Odczucie wytrawności, piana niezbyt obfita, ale gęsta i kremowa . Kilka fotek poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Pszeniczne warka #17. Bardzo ładna piana, a w smaku dominują goździki z nutką banana. Dzikus którego dodałam na końcu gotowania nie zrobił jakiegoś dziwnego smaku. Ogólnie piwko dobre . I kilka fotek poniżej. m17essi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 Bardzo ładne zdjęcia, piękna piana , ja rozlałem w czwartek mojego pszeniczniaka. Już nie moge się doczekać kiedy będzie gotowy. Przechodząc obok piwa patrze i oblizuje się ze smakiem. Pewnie nie będę mógł się doczekać i otworzę pierwszą butelkę po tygodniu leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Na pszenicznym to zawsze piana jest większa, przynajmniej u mnie. To gryczane jak pamiętam ważyłeś wg przepisu z ksiazki BA. Trochę poczekaj będzie coraz lepsze. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Na pszenicznym to zawsze piana jest większa, przynajmniej u mnie. To gryczane jak pamiętam ważyłeś wg przepisu z ksiazki BA. Trochę poczekaj będzie coraz lepsze. JK Z pianą to faktycznie standard. W pszeniczniaku moim zdaniem nie piana lecz smak jest najważniejszy, a piana tak jak piszesz zawsze będzie większa, ale nie lepsza jakościowo i smakowo. Uwielbiam piankę gęstą i trwałą taką jak "bita śmietana", jest to preludium do napicia się tego co misie lubią najbardziej . Niestety nie mam książki z BA i gryczane to był mix przepisów z forum browar.biz i strony BA z moim wymysłami. Piana w gryczanym była taka jak lubię. Musiałem zastosować drożdże górnej fermentacji zamiast dolnej, bo nie mam chłodni. Trochę poczekaj będzie coraz lepsze Niestety rozdałem i wypiłem . Dochodzę do wniosku, że musiałbym robić warki po przynajmniej 50l. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 Warka #19 "Lagerowe Ale" przelana została dzisiaj na cichą. Znowu zebrałem kożuch z drożdży, a Blg spadło do 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 29 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Wystarczy ważyć więcej warek. Przy naszych fermentatorach 25-27 litrów jest do wykonania. JK Więc jak rozdasz to z każdej warki zostanie Ci 5 litrów dla Ciebie. JK Edytowane 29 Października 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2008 Dzisiaj warka #18 Dziwne IPA powędrowało do butelek z dodatkiem 185g cukru. Odfermentowało do 2,5 °Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) W niedzielę czyli 02.08.08 warzyłem takie coś: Pilzeński 2kg Carahell 200g Caraaroma 50g Miód wielokwiatowy 1,3kg Cukier kandyzowany 250g 11 kulek jałowca 15g. świeżo startego imbiru Marynka szyszki 20g Lubelski szyszki 30g Drożdże US-05 gęstwa Zacieranie: 52°C 15min. 63°C 45min 72°C 20min Gotowanie: 70 min, w 10min marynka, w 55min lubelski . Miód wcześniej sycony 30min. Cukier kandyzowany w 60min. i 11 kulek jałowca oraz 15g. świeżo startego imbiru Wyszło 25l. 12,5°Blg Warka zyskuje nazwę #20 "Miodowe Ale" Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Idąc za ciosem dzisiaj następna "warka" #21 "miodowe srtong ale" Sycenie 1,8kg. miodu 30min. w 12l. wody Gotowanie 30min. Od początku 20g marynka szyszka. W15 min. 300g karmelu cukrowego, w 25min 15g lubelski szyszka Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale gęstwa Wyszło ok. 11l. 14,5°Blg Piękny czerwono-burgundowy kolor i przedziwny jak na warkę miodowy zapach ciekawe co z tego wyjdzie Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak to co z tego wyjdzie -piwo miodowe- odpowiedź jest prosta. Nie zapomnij o sąsiedzie zza miedzy JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Jak to co z tego wyjdzie -piwo miodowe- odpowiedź jest prosta. Nie zapomnij o sąsiedzie zza miedzy JK Albo wyjdzie "piątniak szampanowo-chmielowy" . O sąsiedzie zza miedzy nie zapomnę, masz to jak w banku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) #20 "Miodowe Ale" powinna być już w niedzielę na cichej, a ja notorycznie siedzę w pracy. Przeleję najwcześniej w środę może w czwartek . Tragedia czasowa trwa . Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Przecież są jeszcze noce. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2008 Noce też w pracy, czyli ciągłość . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Trzy dni temu warka warki #19 "Lagerowe Ale" po od fermentowaniu do 2,5°Blg trafiło do butelek z dodatkiem 200g. glukozy. Zdekantowałem też warkę #20 "Miodowe Ale" od fermentowało do 1,5°Blg, warka bardzo dziwnie pachnie. miód robi swoje . Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Pomiar we "warce" #21 "miodowe srtong ale" wykazał 1°Blg . Chyba jutro przeleję na cichą, a po 3-4 dniach zabutelkuję z dodatkiem 50g. glukozy. Co ciekawe warka straciła piękny czerwono-burgundowy kolor i wygląda jak pils, za to w smaku przypomina reds'a. Chyba żona nałogowa abstynentka się ucieszy . Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 (edytowane) Warka#21 to raczej miód pitny tak wnioskuję z receptury. Jeżeli to piwo to 3-4 dni cichej to mało. 11 litrów to 22 butelki po 3-4 g glukozy na butelkę to jest ok. 70-90 gram glukozy. Można mniej tylko dłużej poczekasz na nagazowanie. JK Edytowane 7 Grudnia 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 (edytowane) "Warka" #21 "miodowe srtong ale" przelana na cichą. Blg rzeczywiście spadło do 0 , niezły obrazek . W smaku redso-podobne, a zawartość alkoholu testowana na smak mnie powaliła. Jak pomyślę że dodam jeszcze ok. 4g glukozy jak pisał Wena do re fermentacji to będzie jeszcze mocniejsze, niestety nie lubię mocnych piw, a nie zamierzam go rozcieńczać. Czy może mnie ktoś z was oświecić jak obliczyć zaw. alk. z 14,5°Blg odfermentowane do zera plus powiedzmy 80g. glukozy dodane do 11l. ? Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Ok 8%. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 (edytowane) Przed wczoraj warka #20 powędrowała do szkła z dodatkiem 230g. glukozy Od fermentowało 1 do1,5°Blg . Troszkę imbiru i jałowca w połączeniu z miodem namieszało bardzo w smaku i aromacie. Piwko zdecydowanie musi poleżeć spokojnie aby się uspokoiły smaki i aromaty, chociaż tego się spodziewałem. Do butelek trafiła też "warka" #21 po od fermentowaniu do 0°Blg . Dodałem 100g. glukozy bo uznałem że trzeba "szampana piwno-miodowego" nieco bardziej nagazować. Do pięciu butelek dodałem też po jednym goździku. Na tym kończę eksperymenty z nie piwami lub pół piwami i otwieram sezon lagerowy i basta! Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Wczoraj powstała warka #22 "Wariacja Urquellowa" 3,5 kg pilzeński 0,5 pilzeński prażony 1godz./110°C 0,28 carahell 0,035 zakwaszający 0,5 płatki ryżowe błyskawiczne 0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne 50g. żatecki szyszka 30g. lubelski szyszka łyżeczka mchu irlandzkiego drożdże WYEAST Urquell Zacieranie Poraz pierwszy zacierałem dekokcyjnie. Słody wsypane do 15l. wody 50°C podgrzane do 64°C 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 10 min. W tym czasie kocioł odpoczywał szczelnie opatulony w koc. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C podgrzanie do 75°C 10 min , filtrowanie. Gotowanie 75min. od początku 30g. lubelskiego i 20g. żateckiego. Na ostatnie 15min. 30g. żateckiego i mech irlandzki. Schłodzone do 19°C , zadany litrowy starter z gęstwy i przeniesione do pomieszczenia o temp. 8°C Wyszło okolo 28l. 12,5°Blg , wydajność 68% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 (edytowane) Ładna nazwa WARIACJA URQUELLOWA ciekawe co z tego dolniaka wyjdzie. Bo przypuszczam, że będzie to dolna fermentacja. JK podaj meila na PW Edytowane 7 Grudnia 2008 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się