nesta Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Witam wszystkich. Wczoraj rozpocząłem w końcu swoją przygodę z domowym piwem. Na pierwszy ogień zakupiłem: - brewkit Coopers Draught - oraz kilogramowy zamiennik cukru - 4 pięciolitrowe wody Żywiec Zdrój Wczoraj raczej wszystko poszło bez problemu, ale dzisiaj rano sprawdziłem fermentator i był bardzo nadęty. Woda w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły. Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki? Temperatura to 26-27°C. Edytowane 21 Maja 2011 przez nesta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły. Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki? Temperatura to 26-27°C. Witaj Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 I spróbuj obniżyć temperaturę do 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nesta Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Poradnik z wikipedii czytałem już jakiś czas temu. Tylko właśnie u mnie nabrzmiała pokrywa i myślałem że CO2 nigdzie nie uchodzi. Ale jak posiedziałem chwilę przy fermentatorze to jednak pojawiaja się bulgotanie co raz. A w jaki sposób to zrobić? Mieszkam w mieszkaniu w kamiennicy, wybrałem na przechowywanie fermentatora szafę w ciemnym przedpokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Przenieś do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Przenieś do piwnicy. albo: http://www.youtube.com/watch?v=QDgXAAK_iYs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nesta Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelek bać się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelekbać się? cieszyc, to drozdze z refermentacji, znaczy ze bedzie nagazowane, jakby w ogole nie bylo to moglbys zaczac sie bac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 30 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 Nie bać... nie dowie się nikt : D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nesta Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę druga fermentacja trwa już 10 dni pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru? sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg czy może problem jest w temperaturze? nie mam dostępu do piwnicy a są mega upały ostatnio, przechowuje zabutelkowane piwo w temp. ok 25°C a smak... taki sobie ale może po prostu Draught ma taki smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkędruga fermentacja trwa już 10 dni pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru? sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg Przed butelkowaniem odważ odpowiednią ilość środka do refermentacji i rozpuść go w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Do osobnego naczynia zlej piwo z fermentacji i dolej środek do refermentacji. Delikatnie wymieszaj i butelkuj, da ci to równomierne rozprowadzenie środka do refermentacji w butelkach. Piwo do konsumpcji powinno byś schłodzone. a smak... taki sobie ale może po prostu Draught ma taki smak? Piwa z brewkitów powinny dojrzewać minimum 4 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się