nesta Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 (edited) Witam wszystkich. Wczoraj rozpocząłem w końcu swoją przygodę z domowym piwem. Na pierwszy ogień zakupiłem: - brewkit Coopers Draught - oraz kilogramowy zamiennik cukru - 4 pięciolitrowe wody Żywiec Zdrój Wczoraj raczej wszystko poszło bez problemu, ale dzisiaj rano sprawdziłem fermentator i był bardzo nadęty. Woda w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły. Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki? Temperatura to 26-27°C. Edited May 21, 2011 by nesta Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły. Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki? Temperatura to 26-27°C. Witaj Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 I spróbuj obniżyć temperaturę do 22°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
nesta Posted May 21, 2011 Author Share Posted May 21, 2011 Poradnik z wikipedii czytałem już jakiś czas temu. Tylko właśnie u mnie nabrzmiała pokrywa i myślałem że CO2 nigdzie nie uchodzi. Ale jak posiedziałem chwilę przy fermentatorze to jednak pojawiaja się bulgotanie co raz. A w jaki sposób to zrobić? Mieszkam w mieszkaniu w kamiennicy, wybrałem na przechowywanie fermentatora szafę w ciemnym przedpokoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 Przenieś do piwnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 Przenieś do piwnicy. albo: http://www.youtube.com/watch?v=QDgXAAK_iYs Link to comment Share on other sites More sharing options...
nesta Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelek bać się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebpa Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelekbać się? cieszyc, to drozdze z refermentacji, znaczy ze bedzie nagazowane, jakby w ogole nie bylo to moglbys zaczac sie bac Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Nie bać... nie dowie się nikt : D Link to comment Share on other sites More sharing options...
nesta Posted June 7, 2011 Author Share Posted June 7, 2011 dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę druga fermentacja trwa już 10 dni pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru? sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg czy może problem jest w temperaturze? nie mam dostępu do piwnicy a są mega upały ostatnio, przechowuje zabutelkowane piwo w temp. ok 25°C a smak... taki sobie ale może po prostu Draught ma taki smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted June 7, 2011 Share Posted June 7, 2011 dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkędruga fermentacja trwa już 10 dni pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru? sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg Przed butelkowaniem odważ odpowiednią ilość środka do refermentacji i rozpuść go w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Do osobnego naczynia zlej piwo z fermentacji i dolej środek do refermentacji. Delikatnie wymieszaj i butelkuj, da ci to równomierne rozprowadzenie środka do refermentacji w butelkach. Piwo do konsumpcji powinno byś schłodzone. a smak... taki sobie ale może po prostu Draught ma taki smak? Piwa z brewkitów powinny dojrzewać minimum 4 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts