Jump to content

Browar Nesty

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wczoraj rozpocząłem w końcu swoją przygodę z domowym piwem. Na pierwszy ogień zakupiłem:

- brewkit Coopers Draught

- oraz kilogramowy zamiennik cukru

- 4 pięciolitrowe wody Żywiec Zdrój

Wczoraj raczej wszystko poszło bez problemu, ale dzisiaj rano sprawdziłem fermentator i był bardzo nadęty. Woda w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły.

Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki?

Temperatura to 26-27°C.

Edited by nesta

w rurce pod wpływem ciśnienia poszła bardzo do góry. Delikatnie naciskałem na wybrzuszoną pokrywę i bąbelki powietrza uchodziły.

Czy wszystko jest w porządku? Może nalałem za dużo wody do rurki?

Temperatura to 26-27°C.

Witaj

Zerknij tutaj http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pierwsze_piwo#Nie_.22bulka.22

Poradnik z wikipedii czytałem już jakiś czas temu. Tylko właśnie u mnie nabrzmiała pokrywa i myślałem że CO2 nigdzie nie uchodzi. Ale jak posiedziałem chwilę przy fermentatorze to jednak pojawiaja się bulgotanie co raz.

A w jaki sposób to zrobić? Mieszkam w mieszkaniu w kamiennicy, wybrałem na przechowywanie fermentatora szafę w ciemnym przedpokoju.

• 2 weeks later...
ok, rozlałem po 7 dniach piwo (w piątek) i dzisiaj (poniedziałek) zauważyłem jasny osad na dnie butelek

bać się?

cieszyc, to drozdze z refermentacji, znaczy ze bedzie nagazowane, jakby w ogole nie bylo to moglbys zaczac sie bac

• 2 weeks later...

dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę

druga fermentacja trwa już 10 dni

pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru?

sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg

czy może problem jest w temperaturze? nie mam dostępu do piwnicy a są mega upały ostatnio, przechowuje zabutelkowane piwo w temp. ok 25°C

a smak... taki sobie :) ale może po prostu Draught ma taki smak?

dzisiaj nie wytrzymałem i otworzyłem jedną butelkę

druga fermentacja trwa już 10 dni

pierwsze co zauważyłem to bardzo dużo piany przy otwieraniu, bardzo głośno też się otworzyło -> dużo co2? -> trochę za dużo cukru?

sypałem w miarce zawsze, więc różnica może być zaledwie kilku mg

Przed butelkowaniem odważ odpowiednią ilość środka do refermentacji i rozpuść go w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Do osobnego naczynia zlej piwo z fermentacji i dolej środek do refermentacji. Delikatnie wymieszaj i butelkuj, da ci to równomierne rozprowadzenie środka do refermentacji w butelkach.

Piwo do konsumpcji powinno byś schłodzone.

a smak... taki sobie :) ale może po prostu Draught ma taki smak?

Piwa z brewkitów powinny dojrzewać minimum 4 tygodnie, ale im dłużej tym lepiej.