Wiktor Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 w sobotę w parku Rydza Śmigłego w Warszawie odbędzie się piknik naukowy organizowany przez centrum nauki Kopernika. Podobnie jak w zeszłym roku przywiozę swoją warzelnię (ale inną niż rok temu) i będę przygotowywać brzeczkę. Zapraszam wszystkich na piknik i pogaduchy przy kadzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 24, 2011 Share Posted May 24, 2011 Nie zapomnij wziąć aparatu i podzielić się fotkami w galerii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 24, 2011 Author Share Posted May 24, 2011 specjalnie na tę okazję opatrzyłem swoją warzelnie naklejką PSPD ale koszulkę będę miał swojego koła naukowego. Będę też miał sadzonkę chmielu, jakiś chętny warszawiak może ją sobie po pokazach zgarnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 27, 2011 Author Share Posted May 27, 2011 http://www.pikniknaukowy.pl/2011/mapa.aspx stanowisko nr 55 KNB Herbion. Będę miał ukorzenianą sadzonkę chmielu, którą po pokazach będzie można przygarnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 28, 2011 Author Share Posted May 28, 2011 i po pokazie. Były przerwy w działaniu prądu, nie było bieżącej wody, ale udało się uzyskać 20 parę litrów brzeczki 15,5 Blg. Jeszcze jest gorąca, ale nie mam siły jej chłodzić, jutro zadam drożdże. Ku mojemu zaskoczeniu użyłem tylko 70 litrów wody na warzenie i mycie całego sprzętu. Mycie też nie było takie straszne bo użyłem dolny zbiornik z pompą jako zasobnik ciepłej bieżącej wody do mycia górnego. Odwiedził mnie Browarzyciel i Związkowiec, oraz jeszcze jeden piwowar z forum o nieznanym przeze mnie nicku. Większość osób na wieść o tym że piwa nie ma do degustacji i nie będzie szła po prostu dalej, ale sporo osób się zatrzymywało i pytało o szczegóły. Kilka osób dostało też linka do forum więc może w niedługim czasie pojawić się wysyp "świeżaków" nie miałem za bardzo czasu na robienie zdjęć, ale wrzucam 2 fotki zrobione zaraz po rozstawieniu stoiska. Jak będę miał więcej to wrzucę. Oto moja część stoiska: i moja pomoc dydaktyczna z gatunkami słodów: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Większość osób na wieść o tym że piwa nie ma do degustacji i nie będzie szła po prostu dalej, ale sporo osób się zatrzymywało i pytało o szczegóły. Jasne, sępów na darmowe piwo zawsze jest pod dostatkiem. Było powiedzieć, że piwo może być tylko dla tych, co wytrwają przez całe warzenie i nie ma, że "ja chodziłem tylko siedziałem za filarem". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 28, 2011 Author Share Posted May 28, 2011 ja nie miałbym problemu przywieźć beczki piwa i jej rozlać, ale nie mogłem tego zrobić. Ba nawet ja siedziałem cały dzień o suchym pysku... zaraz sięgnę sobie po duvelka, a jutro ciemne pszeniczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Wiktor a co to jest za urządzenie pod sterownikiem Bolka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 28, 2011 Author Share Posted May 28, 2011 Wiktor a co to jest za urządzenie pod sterownikiem Bolka ? Termostat dolnego zbiornika na wodę do wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 29, 2011 Author Share Posted May 29, 2011 jeden pan mnie zaskoczył - zapytał się po co to się dodaje do piwa sodę oczyszczoną. Na początku mnie to zaskoczyło, potem chwilę pomyślałem dopytałem się o co chodzi i okazało się że pan był w browarze i widział zbiornik z sodą do mycia instalacji. I była jeszcze pani która niebyła w stanie zrozumieć skąd się bierze alkohol i co to jest fermentacja i cały czas się pytała w "którym momencie kwas się zmienia w alkohol" a mojemu koledze trafił się zupełnie nawiedzony dziadek, ale tego trzeba by posłuchać... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted May 29, 2011 Share Posted May 29, 2011 a mojemu koledze trafił się zupełnie nawiedzony dziadek, ale tego trzeba by posłuchać... No śmiało opowiedz, my też się chcemy pośmiać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 29, 2011 Author Share Posted May 29, 2011 a mojemu koledze trafił się zupełnie nawiedzony dziadek' date=' ale tego trzeba by posłuchać...[/quote']No śmiało opowiedz, my też się chcemy pośmiać ja stałem z boku i zajmowałem się ludźmi co się pytali o piwo, i słuchałem jednym uchem: Pan na początku chwalił pokazy a potem się zaczął pytać o finansowanie naszego koła i jak usłyszał że jest finansowany z Funduszu (nieważnej jakiego, jedna z jednostek rozdających pieniądze na koła naukowe) to zaczął się rozwodzić na temat różnic między funduszem, a fundacją i że są fundusze europejskie, a fundacje to jest coś gorszego. Potem się rozkręcił i zaczął mówić że musi mieć fundacja chwytliwą nazwę, a jak nie ma to się ją nazywa fiku-miku. A potem zaczął opowiadać że najlepiej jak taka fundacja ma 3 literowy chwytliwy skrót - VHS, DVD.... No mój kolega ledwo utrzymał kamienną twarz, ale jak pan odszedł to się o mało nie przewrócił i potrzebował chwili żeby dojść do siebie. Ogółem zawsze na pokazach trafia się ktoś taki nawiedzony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 i dużo osób dziwiło się że jest coś takiego jak stowarzyszenie piwowarów i sporo osób myślało że to dowcip. Reszta się pytała czy mamy stronę i czy są tam informacje o warzeniu piwa. Może warto by dodać na stronie PSPD taką krótką poglądową informację o tym jak się warzy piwo i że można warzyć samemu w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 jeszcze jedno zdjęcie z pokazów, tuż przed dodaniem chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 jeszcze jedno zdjęcie z pokazów, tuż przed dodaniem chmielu Jaką masz fajną czapeczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 30, 2011 Author Share Posted May 30, 2011 jeszcze jedno zdjęcie z pokazów' date=' tuż przed dodaniem chmielu[/quote']Jaką masz fajną czapeczkę. zabawne, Rafał Kowalczyk jak wpadł powiedział to samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Hmmm ale w takim kotle ginie chyba pokazowość. W ogóle warzenie wydaje mi się mało pokazowe. Z punktu widzenia odbiorcy na dłuższa metę nudne. Jak ktoś nie ma gadanego może być nawet kiepsko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Tomek ale to był piknik naukowy a instalacja jak z Księzyca . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Józku! Oczywiście, że księżycowa, by nie napisać marsjańska. Tak czy owak, robiąc pokaz dla szerokich mas problemem jest uatrakcyjnienie tego. Przerwy mają to do siebie, że niewiele się przy nich dzieje, nawet filtracja i wysładzanie może wydać się nudne i monotonne. Z doświadczenia jednak wiem, że jest to intrygujące i w trakcie tych 4 czy 5 godzin spędzonych przy garze przewija się sporo osób, które wypytują co, jak, z czym i czy faktycznie da się to zrobić w domu (o pytaniach jak się kapsluje i skąd bierze się gaz nie będę wspominał). A na marginesie. Próbowałeś mego grodzisza, czy dasz mu jeszcze 4 tygodnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacki Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Gadane można zastąpić poczęstunkiem. Sprawdza się nawet lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Jasne że w kwestii edukacyjno-zachęcającej to nie jest najlepsze rozwiązanie - gdzie jak nie tam coś takiego pokazać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 31, 2011 Author Share Posted May 31, 2011 no tak, tylko ludzie spędzali średnio 3 minuty przy naszym stanowisku, oglądając słody, chmiel i czytając kartkę o produkcji piwa. Tak naprawdę równie dobrze mogliśmy nie warzyć - wiele by to nie zmieniło. Co innego jak ludzie specjalnie po to by przyszli. Wtedy może bym i nawet przywiózł kocioł warzelny i robił po bożemu na gazie. o kaplsowanie padło jedno pytanie, o gaz w butelkach brak. Ale ludzie reagowali szokiem, jak na pytanie czy można warzyć w domu, ja odpowiadałem "oczywiście ta instalacja jest moja i normalnie pracuje u mnie w piwnicy". Mina ludzi bezcenna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deszcz Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Cho-le-ra! Ah, spóźniłem się. Dopiero dziś się wygrzebałem to forum. Gdybym o tym wiedział to bym podjechał i chyba przykleił się do Was na cały dzień. Macie w planach kolejne pokazy na terenie Warszawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Przy pokazach warzenia największe zainteresowanie jest degustacją Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 może we wrześniu przy okazji konika na Politechnice. Chociaż niedługo będzie można mnie regularnie podziwiać jak warzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now