leszcz007 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 bo masz ustawione BIAB, czyli bez wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) No właśnie nie mam, aktualnie mam wyczyszczone wszystkie checkboxy w profilu zacierania, które można odhaczyć. Chyba, że coś jest jeszcze gdzie indziej do ustawienia... OK, chyba widzę w czym problem. Ta informacja się po prostu nie odświeża automatycznie. Musiałem w projekcie zmienić na inny dowolny profil zacierania i potem znów wrócić do mojego i informacja się pojawiła. Dzięki za pomoc. Edytowane 7 Maja 2013 przez Kryz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Mam pytanko gdzie w składnikach w programie znajduje się cukier zwykły który np. dodaje się pod koniec gotowania brzeczki i gdzie mam go uwzględnić w przepisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 22 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 (edytowane) Masz go w słodach pod nazwą "sugar, table (sucrose)". Jeżeli chcesz z kolei dać glukozę to pod nazwą corn sugar Edytowane 22 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Jeżeli chcesz go dodać po gotowaniu brzeczki, to zaznacz ptaszek przy Add after boil we właściwościach. Ale to nie wpływa na żadne parametry piwa, jedynie wyświetli Ci się inaczej kolejność dodawania składników, co potem zostanie uwzględnione w timerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Na początek witam wszystkich serdecznie. Mam pytanie odnośnie modułu Mash Details w recepturach. Chciałem ostatnio wpisać recepturę Full Aroma Hops i przeskalować ją. Tylko że wychodzą mi jakieś głupoty i pokazuje żeby użyć 8l wody do wysładzania gdzie wrzucamy słód do 20 L a ma wyjść 30 L brzeczki. Licząc ręcznie wychodzi mi 18L wody do wysładzania. Gdzie robię błąd? Może wklepałby ją ktoś i dał screena jak to powinno wyglądać. http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Za to w niektórych recepturach pokazuje mi ilość wody do wysładzania z minusem z przodu. Niby ilość dobra tylko minus tak jakbym miał odebrać jeszcze wodę. Błąd programu czy mój? Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 To może Ty wrzuć screena to Ci powiem co jest nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Wrzucam screeny. http://www56.zippysh...13048/file.html http://www53.zippysh...26740/file.html Już chyba wiem czemu wychodziło mi do wysładzania za mało. Dawałem objętość początkową gotowania 20 litrów i jeszcze dodawałem w pierwszym kroku znów 20 litrów. Teraz wychodzi 27 litrów wysłodzin tylko czy nie za duzo znowu, według mnie powinno być 18 litrów. A tu np przepis na Amber Ale który robiłem kiedyś z zestawu słodów i mam na niego przepis. Nie wiem czemu wysłodziny są z minusem. Niby ilość dobra jak w przepisie 16L, ale nie wiem czemu minus. http://www3.zippyshare.com/v/93543956/file.html http://www3.zippyshare.com/v/37191866/file.html Coś zle robię chyba. Nie ogarniam jeszcze tego programu. Dzieki za odpowiedzi Edytowane 27 Maja 2013 przez BialY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Chcesz zrobić warkę 20l czy 30l? W "Wielkość partii" określ swoje wybicie, zaznacz kwadrat "Oblicz objętość gotowania". Edytowane 27 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 W FAH ma być 30 L i chciałem przeskalować na 25. A w Amber Ale 20 litrów. Wielkosc partii jest wpisana w polu Wielkosć partii w przepisie. Po zaznaczeniu Oblicz objętość gotowania pokazało 15 litrów dla AA czyli w zasadzie tyle ile powinno. Dla FAH pokazało 22 litry tak że już też całkiem blisko. Czyli jak rozumiem jak zaznaczę ten kwadrat to jest to objętość ze słodem? Ja wpisywałem to z ręki bo myślałem że to objętość wody do jakiej dosypuje się słody na starcie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Oblicz objętość gotowania tj ilość brzeczki przed gotowaniem a po filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 To trochę dziwne bo wychodzi mi 31L Objętość początkowa gotowania a docelowa ma być 20L. Wychodzi że podczas godzinnego chmielenia powinno odparować 11L wody gdzie mam ustawione w opcjach chyba 3L parowanie na godzine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Zrób jeszcze screen z zakładki "Ilość wody". BialY 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BialY Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) http://www75.zippysh...17225/file.html http://www75.zippysh...01372/file.html Sorry że taki upierdliwy jestem ale lubię wiedzieć co skąd się bierze I tak dzieki za pomoc bo wychodzą receptury w zasadzie jak powinny. + leci. Edytowane 27 Maja 2013 przez BialY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 "Strata na osadach" masz ponad 3l stąd tyle litrów wylicza do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zaimportowałem receptury z BS1,4 do BS 2.01 i nowy pokazuje większe IBU. Metoda obliczania ta sama jak i objętość warki oraz wydajność. Ktoś też to zaobserwował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) a nie miałeś ustawionej mniejszej utylizacji chmielu pod BS1? Edytowane 3 Czerwca 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 a nie miałeś ustawionej mniejszej utylizacji chmielu pod BS1? Nie wiem. Jeśli jest ustawione domyślnie to nic nie zmieniałem. Sprawdzę w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 a nie miałeś ustawionej mniejszej utylizacji chmielu pod BS1? Sprawdziłem. Ustawienia są takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 http://beersmith.com/faq/ Pkt. 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 http://beersmith.com/faq/ Pkt. 11. THX! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak dodać do składników kaszę manną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Tak samo jak dodajesz słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 ok ale jaki wpisać kolor, wydajność ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 11 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Jak mnie pamięć nie myli to ekstraktywność około 70%, białka coś koło 12,5%, koloru nie pamiętam. marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się