WiHuRa Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Wydajność a ekstraktywność słodu to dwie różne sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Wydajność a ekstraktywność słodu to dwie różne sprawy. wiem dzięki za wskazówkę o ektraktywności - naiwnie założyłem, że jest taka sama dla strzegomia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Dodałem do plikowni aktualną paczkę ze wszystkimi słodami ze Strzegomia. Do pobrania tutaj http://www.piwo.org/...-dla-beersmith/ Podziękowania dla Pani Marzeny Żmijewskiej, szefa działu jakości w DMGP, za pomoc i udostępnienie niezbędnych danych. Przetestowane na obu wersjach Beersmith, ale jeżeli coś nie działa, to proszę o wszelakie uwagi Teraz dopiero przyjrzałem się tym słodom w BS2. Jest jedna ważna nieścisłość przy słodach ze Strzegomia. Podany kolor słodów jest najniższą wartością z zakresu. Oczywiście można sobie to wyedytować (wyśrodkować wartość) ale może kogoś nieświadomego wprowadzić w błąd. Np Karmelowy 600 podana jest wartość 400 EBC ale przecież ten słód ma zakres 400-800 EBC. Słody Weyermanna mają wyśrodkowaną wartość. Edytowane 31 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Witam. Mam pytanko co do wyliczania przez program wody do wysładzania. Robiłem wczoraj belgijskiego dubbela z 5,95 kg słodu docelowo 19l piwa. W parametrach zacierania mam ustawione stosunek słodu do wody na 1/3,5 więc do zacierania poszło 19 l a do wysładzania program obliczył 10,2 l wody. Uzyskałem 24l brzeczki o wartości 14blg wysładzając ją 22 l wody czyli o raz więcej niż wyliczył program. ostatnie wysładzanie szło na poziomie 4 blg. Zastanawia mnie też liczenie przez program wydajności , bo według wzoru (ilość brzeczki w litrach*gęstość w Blg)x1,05 / zasyp w kg wychodzi 65 a program pokazuje szacunkowy efekt zacierania na 72 a mierzony efekt zacierania na 88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Wydajność jest liczona po amerykańsku, z uwzględnieniem ekstraktywności surowców i zależy od poprawnego wprowadzenia tych danych. A z kolei wyliczenie wody zależy od poprawnego ustawienia parametrów warzelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) mam tak ustawiony sprzęt i w/g takiego przepisu robiłem piwko Edytowane 22 Sierpnia 2013 przez andrzej.b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zrób jeszcze zrzut ekranu z zakładki Szczegóły zacierania i zakładki Ilość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Mała strata na osad. Na pewno masz więcej osadów, na oko powinno być ok. 1.5l - ja mam podobny sprzęt do Twojego i mam ustawione 1.7l. Odparowanie 10.5% to dużo, ale może tyle masz, zmierzyłeś to? Chłonność ziarna - pewnie masz ustawione fabryczne 0.96, wg mnie jest to więcej, ja mam ustawione 1.016. Naprawdę przed gotowaniem miałeś 24l 16.5°Blg? Jeżeli tak, to sprawdź cukromierz, bo na bank Ci kłamie. W sumie same drobiazgi, obstawiam jednak błąd pomiaru. Zarówno gęstości, jak i mógł być objętości użytej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 przed gotowaniem miałem 24l o 14 blg bo zlewałem do pojemnika z podziałką a blg mierzyłem ciepłą brzeczkę przeliczając do temp. 20 st, oraz na drugi dzień w temp 21 st ponieważ było już późno i gotowałem ją na drugi dzień. Za każdym razem było około 14 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) No to zagadka, ale nigdy program mi się nie pomylił o 10 litrów wody na warce ~20 litrów. Wynika, że użyłeś 40 litrów i zostało Ci 20, gdzieś musiało się to podziać. Osady po gotowaniu, odparowanie i chłonność ziarna - tylko tam może zostać woda. Dlatego tak się upieram przy błędzie pomiaru - wysładzając 20 litrami uzyskałbyś ok. 30 litrów brzeczki przed gotowaniem, nawet zakładając wyjątkową chłonność ziarna na poziomie 9 litrów w 5.5kg słodu, co by oznaczało że wyrzucałeś taką dość gęstą "zupę", a nie zwykłą mokrą kaszę. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Program wyliczył wszystko poprawnie. Nie wiem po co użyłeś dwa razy więcej wody do wysładzania. Jeśli skończyłeś wysładzać na 4°Blg praktycznie niemożliwe, że wysłodziłeś całe 20l - chyba, że wysładzanie nie było poprawnie wykonane, woda zamiast wypłukiwać cukry przelewała się "bokiem". Ale wtedy z kolei tak pisał zgoda - musiałeś mieć więcej niż 24l do gotowania. Tak więc gdzieś się rypłeś, program się nie pomylił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Nowości w BS2. http://beersmith.com...bf-style-guide/ Można doinstalować sobie nowe dodatki - surowce: nowe chmiele, nowe drożdże, do tego lista styli GABF. Pojawiły się też między czasie, do pobrania, receptury ze strony Beersmith, około kilkadziesiąt receptur. Warto też zainstalować sobie te z Northern Brewer. Dodatki instaluje się poprzez File->Add-ons po otwarciu okna klikamy "zielony plusik" Add, z listy wybieramy co na interesuje i klikamy Instal Add-on. Tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Mam pytanie, czy da się zrobić tak żeby wszystkie wartości w magazynie BS2 wskazywały 0 (w sensie ilości). Pliki magazynu dostałem od znajomego jest tam masa przydatnych rzeczy, jednak mój stan posiadania jest zupełnie inny a nie chciałbym żeby się przy warzeniu okazało że coś jest na stanie ale u kolegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 kartoteka asortymentu a magazyn to 2 rożne rzeczy możesz mieć kartotekę kolegi (tj. wprowadzone słody wraz z parametrami, chmiele i resztę surowców) natomiast magazyn to stan fizyczny tej kartoteki ergo jeśli nie posadasz tego co Twój kolega usuń z Inventory wszystkie pozycje - ta operacja poczyści ci stany magazynowe natomiast nadal powinieneś mieć pozycje w kartotece i mieć możliwość wprowadzenia stanów w momencie PZ czyli zakupu towaru (przychód zewnętrzny) Jarzyn_waleczny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ze tez ja durak na to nie wpadłem, dzieki cml Leci plusik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Mam recepturę która wiesza program tylko na wydruku: brewsheet. Domyślacie się dla czego? Edytowane 11 Października 2013 przez Udo Grubbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 A BS spolszczony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Udo Grubbe Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Tak. Problem dotyczy tylko jednego przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Problem czasem występuje po wgraniu spolszczenia. Nierozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 jak z programu wysłać komuś recepture np w PDF?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 W oknie głównym, po kliknięciu (ale nie otworzeniu) receptury na dole masz raport, który możesz zapisać jako html albo wydrukować. Możesz też po otworzeniu receptury kliknąć na Kroki Warzenia. Będziesz miał składniki i proces gotowania od razu. Też możesz wydrukować, albo screena zrób i zapisz jako jpg czy potem pdf jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donio Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Witam, Potrzebuje dodać do BS słody Castlemalting, gdzie mogę znaleźć gotowca żeby dodać te słody. Chodzi mi o słody: - słód cara 18-22 ebc, - słód cara 43-57 ebc, - słód melanoidynowy 40 ebc Zakupione jakiś czas temu w twojbrowar. Jeśli nie ma gotowca, to w jaki sposób przerobić z innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Skopiuj sobie z Weyermanna, ale najpierw sprawdź, czy nie ma w dodatkach. Ja skądś miałem, nie pamiętam skąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Czy są gdzieś wystawione receptury na podstawie wpisów z wiki? Pomogłoby to opanować dodawanie własnych receptur, bo męczę się żeby dodać testową recepturę Pale Ale i nie mam pojęcia czy zrobiłem to dobrze (przy okazji, ile Pale Ale powinno mieć IBU?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się