Hasintus Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 BS 1.4. Jaki czas wpisuje się przy chmieleniu brzeczki przedniej - sumaryczny czas ile chmiel spędzi w brzeczce (wysładzanie + czas do zagotowania + gotowanie), czy tylko czas gotowania brzeczki? EDIT: Odpowiedź z forum BS http://www.beersmith.com/forum/index.php/topic,4216.0.html - tylko czas gotowania brzeczki. A czy tam nie ma takiej opcji "first batch hopping" jak będę w domu to sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Nie wiem czy to pytanie już padło, ale interesuje mnie wpływ zacierania na odfermentoanie piwa. Wymyślam sobie pewną strategię zacierania a wartość FG w Beer Profile nie zmienia się. Powiedzmy, że chcę zacierać piwo w temp. 72°C przez 40', a FG dalej jest na poziomie 3 Plato. Ewentualnie, gdy dodam odpowiednie drożdże to wartość FG się zmieni. Da się coś z tym zrobić, czy ten program tak już ma ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Tego o czym piszesz chyba nie ma. Program sam przewiduje końcową gęstość na podstawie drożdży i nie wiem czego jeszcze bez względu na sposób zacierania. Do wyliczenia końcowej zawartości alk. należy wpisać w odpowiednie pole ręcznie FG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Nie wiem czy to pytanie już padło, ale interesuje mnie wpływ zacierania na odfermentoanie piwa. Wymyślam sobie pewną strategię zacierania a wartość FG w Beer Profile nie zmienia się. Powiedzmy, że chcę zacierać piwo w temp. 72°C przez 40', a FG dalej jest na poziomie 3 Plato. Ewentualnie, gdy dodam odpowiednie drożdże to wartość FG się zmieni. Da się coś z tym zrobić, czy ten program tak już ma ??? Zrobisz to, choć to nie banalne. Na podstawie eksperymentu http://www.wiki.piwo...%87#Temperatura sprawdź stopień odfermentowania piwa w twojej temperaturze i wyedytuj drożdże (warto zrobić kopię drożdży i zapisać np. "S-23 72°C") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zrobisz to, choć to nie banalne. Na podstawie eksperymentu http://www.wiki.piwo...%87#Temperatura sprawdź stopień odfermentowania piwa w twojej temperaturze i wyedytuj drożdże (warto zrobić kopię drożdży i zapisać np. "S-23 72°C") To jest pewne rozwiązanie Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Nie wiem czy to pytanie już padło, ale interesuje mnie wpływ zacierania na odfermentoanie piwa. Wymyślam sobie pewną strategię zacierania a wartość FG w Beer Profile nie zmienia się. Powiedzmy, że chcę zacierać piwo w temp. 72°C przez 40', a FG dalej jest na poziomie 3 Plato. Ewentualnie, gdy dodam odpowiednie drożdże to wartość FG się zmieni. Da się coś z tym zrobić, czy ten program tak już ma ??? dziwne, ktorego beersmith masz? u mnie w dwojce zmiana sposobu zacierania zmienia FG. admiro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 W 1.x się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 dziwne, ktorego beersmith masz? u mnie w dwojce zmiana sposobu zacierania zmienia FG. Mam wersję 1.3. Zainstaluję coś nowszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzzy Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Pod koniec stycznia wyszła wersja pod linuksa. Co prawda jest oznaczona jako 'Open Beta Release' ale jej stabilność jest porównywalna windowsową wersją pod wine, przynajmniej u mnie (Kubuntu Maverick). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Mam wersję 1.3. Zainstaluję coś nowszego. W BS 2.x wybrany sposób zacierania ma wpływ na FG. Tą opcję można włączyć lub wyłaczyć w następujący sposób: Tools -> Options -> Advanced -> Adjust FG for Mash Temperature (checkbox w połowie okna) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 To fajna opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) w toolsach widzę mnóstwo kalkulatorów ale nie bardzo wiem jak obliczyć wydajność własnej warzelni, którym narzędziem? Edytowane 19 Marca 2012 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Wydajność jest wyliczana dla każdej receptury, po jej wprowadzeniu i uzupełnieniu danych. W kalkulatorach tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 aaa, to chyba mam: na głównej zakładce "recipe design" wpisuję w rubrykę "measured OG" wartość 14, w rubrykę "measured batch size" wartość 40L i wychodzi mi "measured efficiency" 68,5% tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 aaa, to chyba mam: na głównej zakładce "recipe design" wpisuję w rubrykę "measured OG" wartość 14, w rubrykę "measured batch size" wartość 40L i wychodzi mi "measured efficiency" 68,5% tak? Mniej-więcej. To jest liczone względem ekstraktywności surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Tak. To jest wydajność "po amerykańsku" oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Witam Czy ktoś wie jak zaimportować np. słody z pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Otwórz plik, skopiuj, wklej do swojego, zamknij plik. ArT_B_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 próbowałem tak... ale skrótami klawiszowymi a nie z menu kontekstowego najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze do odnalezienia thnx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Jak ustawić w przepisie ilość drożdży w gramach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Musisz sobie zrobić jednostkę "saszetka 1g", niestety. BS posługuje się całymi opakowaniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Tylko jak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Skopiuj, wklej, zmień. Ale to będzie miało rolę wyłącznie informacyjną, bo bs nie posługuje się ilościami drożdży przy wyliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 (edytowane) Dopiero zaczynam rozpracowywać temat warzenia piwa więc wybaczcie głupie pytanie... w przepisach są ilości drożdży w gramach lub ml... do warki daje się 1op. czy konkretną ilość? Jeżeli daje sie op to nie problem w BS, natomiast jeżeli konkretne ilości to muszę to gdzieś zapisać. Powiedzcie jak wy sobie z tym radzicie? Edytowane 15 Maja 2012 przez ArT_B_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Pojawiła się nowa wersja BS 2.1 z nowym narzędziem Cloud i "Timerem" którego można używać podczas warzenia. Np podczas skomplikowanego chmielenia. Cloud umożliwia udostępnianie receptur na serwerze BS jednym kliknięciem jak również ściąganie lub podglądanie receptur innych. Edytowane 9 Czerwca 2012 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się