tomato21 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witam wszystkich, mam pytnie odnośnie "kobiecych" trunków: czy ktoś któbował robić piwo z dodatniem soku jabłkowego? Mojej żonie pomsakował Somersby i chciałem coś takiego zrobić na resztach piwa. Robiłem już cydr z soku z kartonika, ale nie przypadł żonie do gustu (mi przeciwnie ) Z tego co wyczytałem na etykiecie, Somersby jest zrobione z 45% soku o smaku jabłkowym i 55% piwa, jak się na to zapatrujecie a może jakieś inne? Jeśli temat jest to przepraszam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Cześć ! http://lmgtfy.com/?q=site%3Apiwo.org+somersby panszpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Ostatnio z powodu wyczerpania przez LP zapasów znowu zrobiłem malinowe "z resztek". Nie było w sklepie Herbapolu i kupiłem syropy malinowe Trenczynek (czy jakoś tak - trochę droższe były). W sumie na 18 litrów poszło 12 l piwa + 2 x 450 ml syrop + 5 l wody. Dosłodzone do rozlewu 4 x słodzik Lidl / litr. Efekt: świetny malinowy zapach (najlepszy ze wszystkich syropów), smak też bardzo dobry, ale kolor mniej malinowy niż przy Herbapolu. Ale ze względu na ten świetny aromat polecam, chyba się przerzucam na te syropy odnośnie soku Tenczynek i innych znalazłem taka oto informację:http://kupujemy.blog...st-z-malin.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Kontynuując wątek, dodam, że to piwo miodowe to jest rekord świata Miód to był ciemny-jesienny (jakoś tak) z akcji miodowej z wino.org - smak wielokwiatowy z wyraźną, ale nie mocną nutą gryki. Do refermentacji też dałem miód, ale trochę za dużo - 10 g/l - liczyłem, że ma mniej cukru fermentowalnego. Proponuje 8 g/litr. Fermentacja w zimnej piwnicy - 15-17°C. Warzone 1,5 miesiąca temu, a już znika w zastraszającym tempie.... Warka #49 Miodowe - Pilzneński - 3 kg - Caramunich I - 0,15 kg - Abbey - 0,85 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Ksylitol - 0,75 kg - Miód - 4 kg - Challenger 45 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Wyszło około 40-45 l, 16 BLG, S-04 Panie Zbyszku! Korzystając z konta męża chciałam Panu bardzo, bardzo podziękować za powyższy przepis. Piwo jest REWELACYJNE! Smakuje zresztą nie tylko mnie, ale w zasadzie wszystkim, którzy piwem zostali poczęstowani. Wszelkie koncerniaki się chowają Niestety, faktycznie, piwniczka z zapasami tegoż piwa bardzo szybko się opróżnia pozdrawiam serdecznie Wdzięczna żona Zbyszek T 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Dzięki! Właśnie dlatego robię takie piwa Pozdrowienia i na zdrowie PS. przepis polecam wszystkim do wypróbowania Szczególnie tym, co nie wierzą, że można zrobić domowe piwo miodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 PS. przepis polecam wszystkim do wypróbowania Szczególnie tym, co nie wierzą, że można zrobić domowe piwo miodowe No to przekonałeś mnie! Z racji lokalizacji browaru, jak i nazwy piwo miodowe zostanie uwarzone w najbliższej przyszłości! Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Warka #49 Miodowe - Pilzneński - 3 kg - Caramunich I - 0,15 kg - Abbey - 0,85 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Ksylitol - 0,75 kg - Miód - 4 kg - Challenger 45 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min Czy do refermentacji dałeś jeszcze słodzik czy ksylitol wystarcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy do refermentacji dałeś jeszcze słodzik czy ksylitol wystarcza? Skoro drożdże tego nie przerobią to jak - refermentacja. Z tego tylko słodycz, a nie nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Czy do refermentacji dałeś jeszcze słodzik czy ksylitol wystarcza? Skoro drożdże tego nie przerobią to jak - refermentacja. Z tego tylko słodycz, a nie nagazowanie. Być może źle się wyraziłem, chodzi mi o dodatek do refermentacji oprucz cukru fermentowalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) Być może źle się wyraziłem, chodzi mi o dodatek do refermentacji oprucz cukru fermentowalnego. Ja dałem wyłącznie glukozy bo wystarczająco "waniało" sokiem - dałem go (soku) dużo do fermentacji. Gazuje się już tydzień, to jutro dam spróbować LP niech oceni , bo ja nie pijam na słodko Edytowane 1 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dzień Dobry! Poradźcie proszę ,bo mam plan zrobić na spróbowanie po 20l miodowego i malinowego piwka. Otóż jak najlepiej zrobić? Myślałem nad kupnem zestawu na jakieś jasne piwko dokupić dodatkowe drożdże, brzeczkę nachmielić i podzielić na dwa wiaderka dodając soku i miodu aby wyszły dwie warki po ok20l. Czy lepiej kupić jakiś słód podstawowy i chmiele osobno? Będę brał z BA zestaw na portera to od razu bym kupił surowce na maliniaka/miodowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dzień Dobry! Poradźcie proszę ,bo mam plan zrobić na spróbowanie po 20l miodowego i malinowego piwka. Otóż jak najlepiej zrobić? Myślałem nad kupnem zestawu na jakieś jasne piwko dokupić dodatkowe drożdże, brzeczkę nachmielić i podzielić na dwa wiaderka dodając soku i miodu aby wyszły dwie warki po ok20l. Czy lepiej kupić jakiś słód podstawowy i chmiele osobno? Będę brał z BA zestaw na portera to od razu bym kupił surowce na maliniaka/miodowca. zrób z podanych przez Zbyszka przepisów - zrobiłem i LP jest zadowolona:) a zadowolenie LP czyni życie mniej chałaśliwym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 a jakieś przepisy żeby zrobić jakieś smakowe dla LP z brewkita ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dzień Dobry! Poradźcie proszę ,bo mam plan zrobić na spróbowanie po 20l miodowego i malinowego piwka. Otóż jak najlepiej zrobić? Myślałem nad kupnem zestawu na jakieś jasne piwko dokupić dodatkowe drożdże, brzeczkę nachmielić i podzielić na dwa wiaderka dodając soku i miodu aby wyszły dwie warki po ok20l. Czy lepiej kupić jakiś słód podstawowy i chmiele osobno? Będę brał z BA zestaw na portera to od razu bym kupił surowce na maliniaka/miodowca. zrób z podanych przez Zbyszka przepisów - zrobiłem i LP jest zadowolona:) a zadowolenie LP czyni życie mniej chałaśliwym Czyli nie ma piwa, którego kupiłbym zestaw i wykorzystał po połowie jako podkłady do malinowego i miodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Każde jasne średnio/lekko chmielone ale może być bazą, np Belgian Pale Ale, zatarte na sodko, procenty z soku i miodu, eksperymenuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 A jaki masz plan na dodanie tego miodu żeby był wyczuwalny w gotowym piwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Czyli nie ma piwa, którego kupiłbym zestaw i wykorzystał po połowie jako podkłady do malinowego i miodowego? Każde piwo typu Pale Ale, Pils, Polskie Jasne, Jasne Ale itp. W składzie ma być słod pilzneński albo pale ale i troche słodu karmelowego. Byle nie IPA/AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Byle nie IPA/AIPA. a ja właśnie na IPA zrobiłem i LP zadowolona; więc??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) W nawiązaniu do - piwo kobiece ,Zrobiłem kiedyś piwo na podstawie warki CXXXIX - Miodowe Pierona , wyszło super , co prawda mocne ale alkohol przykryty , każde kolejne było inne , raz bardziej wytrawne , raz przykre w smaku ( miód gryczany ) dużo zależy od kondycji drożdży ,temperatury fermentacji i miodu. Edytowane 5 Lutego 2013 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 a ja właśnie na IPA zrobiłem i LP zadowolona; więc??? Wiec IPA rozwodniona 2x nie jest zbyt gorzka dla LP, tylko się cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Wiec IPA rozwodniona 2x nie jest zbyt gorzka dla LP poza tym moje ipa było chmielone delikatnie, kolejne "kobiece" obiecałem w okolicach 14.02 tym razem LP prosi o miodowe, także z recepty Zbyszka T, a że kocham (bo nie mam innego wyjścia) to pewnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Kurcze ksylitol jest trochę drogi. Próbował ktoś ze stewią? Ponoć ma działanie aseptyczne i boję się, że mi piwo nie wystartuje w ogóle. Ewentualnie jakie konkretne słodziki możecie polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 używam słodzika z Lidla http://www.yopi.de/p...fftabletten.png mojej LP smakuje, ale ja go wyczuwam w piwie, pomijając, że to piwo nie dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Ja używam stewii, a konkretnie steviozidu w tabletkach takich jak zwykły słodzik dla wygody stosowania. Refermentacja przebiegła bez problemu. Nie wprowadza żadnych obcych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 jak się odniesiecie do takiego przepisu? http://homebrewmanual.com/honey-beer/ chodzi mi zwłaszcza o dodanie miodu. W przepisie podają, że w 3 dniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się