Zbyszek T Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Nigdy nie rozumiem, poco ktoś robi przepis na 3,5 kg słodów i 16 L piwa... Przecież pracy tyle samo jest bez względu na wielkość warki i można na normalnym sprzęcie zrobić 25-28 L piwa... Więc po co robić mniej ??? To troche takie sado-maso... Ja się tak odnoszę do w/w przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Wczoraj zrobiłem 23L 13,5Blg piwka malinowego (herbapol) na zasypie ze słodów: pilzneński 1kg, monachijski 1kg i carapilis 0,5kg, chmielu amarilo 30g i drożdżach saflager W-34/70. Od dzisiaj bulga w 11 st.C. Nie będę mierzył Blg tylko będzie 2 tyg. burzliwej i tydz. cichej i w butle. Ciekaw jestem rezultatów. Zacierałem na 62st.C - 15' 72st. C - 55'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 ja rozumiem doskonale tez nie rozumiem takich sytuacji gdzie ktos meczy sie w kuchni a wychodzi ledwo na kilkanascie butelek piwa. Chodzilo mi tu raczej o wasze zdanie na temat dodania tego miodu w 3 dniu fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nigdy nie rozumiem, poco ktoś robi przepis na 3,5 kg słodów i 16 L piwa... Przecież pracy tyle samo jest bez względu na wielkość warki i można na normalnym sprzęcie zrobić 25-28 L piwa... Więc po co robić mniej ??? To troche takie sado-maso... Ja się tak odnoszę do w/w przepisu po co robić 30 l jak można połowę? nie każdy ma miejsce na przetrzymywanie wiekszej ilości butelek/kegów, nie każdy chce wypijać ileś tam litrów dziennie - jakość a nie ilość.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ja podchodzę to tego pragmatycznie - jak mogę wybrać między 25 L albo 16 L to wybieram 25 Nadwyżki rozdaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Witam Jestem początkującym piwowarem i jeszcze jestem na etapie brewkitów. Zaimponował mi Zbyszek T z przepisem na piwo malinowe które czasami lubie (redsy itp) ale uwielbia je niestety moja żona. Nie dając mi życia moja LP chce takie właśnie piwko. Spróbuję zrobić to z brewkita LAGERA które mi właśnie fermentuje. Planuję dodać tzw herbatki chmielowej. Zamówiłem chmiel Marynkę, słodzik kupiłem w Lidlu i syropy malinowe z Herbapolu. Czy dodając do refermentacji 5 ml syropu na butelkę 0,5 l wystarczy to do dobrego nagazowania? Co o tym sądzicie i co na to główny szef od receptury Zbyszek T ? Najwyżej pójdzie 5 litrów Lagera do zlewu. Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Lepiej zrób wg przepisu, czyli dodaj syrop i wodę do przefermentowanego piwa i zostaw na kolejne kila dni, aż przefermentuje. Wydaje mi się, że jak dasz 5ml syropu na butelkę, to nawet tego nie poczujesz, a jak dasz więcej, to będziesz miał granaty. Moją LP (i mnie również) zadowalał efekt uzyskany z samego syropu, bez dodatku słodzika, słodzik tylko popsuł efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Lepiej zrób wg przepisu, czyli dodaj syrop i wodę do przefermentowanego piwa i zostaw na kolejne kila dni, aż przefermentuje. Wydaje mi się, że jak dasz 5ml syropu na butelkę, to nawet tego nie poczujesz, a jak dasz więcej, to będziesz miał granaty. Moją LP (i mnie również) zadowalał efekt uzyskany z samego syropu, bez dodatku słodzika, słodzik tylko popsuł efekt. Tak myśle zrobić wegług przepisu tylko że to będzie piwko z brewkitu (oczywiście woda też będzie). Myślisz że wyjdzie z tego coś pijalnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 jasne, że wyjdzie i chyba, nie powinno być wielkiej różnicy w przypadku brewkit'a. Możesz też dodać jakiegoś amerykańskiego chmielu na zimno, albo w postaci herbatki, powinno dać sporo nut owocowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 jasne, że wyjdzie i chyba, nie powinno być wielkiej różnicy w przypadku brewkit'a. Możesz też dodać jakiegoś amerykańskiego chmielu na zimno, albo w postaci herbatki, powinno dać sporo nut owocowych. Niestety nie znam się kompletnie na tych chmielach i tak intuicyjnie zamówiłem Marynkę. Zobzaczymy co z tego wyjdzie. Tego chmielu dać tak do 15 g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Marynka jest raczej używana jako chmiel goryczkowy, chociaż znam kilku, co ją używali namiętnie jako aromatyczny. Żeby zwiększyć goryczkę musiał być ten chmiel gotować w brzeczce przynajmniej przez 20-30min. Chmielenie herbatką, albo na zimno nie da Ci goryczki, a jedynie smak/aromat - tylko nie wiem jak w tej roli sprawi się Marynka Co do dawkowania, to bym nie przekraczał 10-15g/10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Ewentualnie jaki możesz polecić chmiel?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 w zasadzie każdy aromatyczny się nada. Jak będziesz chciał uzyskać bardziej owocowy aromat, to proponuję zastosować coś typu amarillo, cascade, citra, pilgrim czy motueka. W sklepach masz opisany prawie każdy chmiel np tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 I zamieniłem marynkę na cascade, tylko że najmniejsze opakowanie to 100 g co ja z tą resztą zrobie? Jak długo taki chmiel można przetrzymywać żeby nie stracił swojej właściwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 (edytowane) Szczelne opakowanie i do zamrażarki. Napewno zdążysz go wykorzystać Edytowane 25 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 dokładnie tak jak pisze @korzen16, do zamrażarki z nim ale dziwne, że nie było w mniejszych opakowaniach, zwykle są jeszcze 50g. Ale spokojnie, jak Ci się spodoba, to zdążysz wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 I zamieniłem marynkę na cascade, tylko że najmniejsze opakowanie to 100 g co ja z tą resztą zrobie? Jak długo taki chmiel można przetrzymywać żeby nie stracił swojej właściwości? Browamator sprzedaje po 30g, Piwodziej po 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Słodzik dodaje się do butelek czy wcześniej rozpuścić w piwku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 ja bym Ci radził najpierw dobrać ilość słodzika - dla jednego 3 tabletki to za mało, a dla drugiego 2 to aż nadto. Najlepiej dodaj do butelek podczas butelkowania i sprawdź jaka ilość będzie dla Ciebie optymalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Słodzik dodaje się do butelek czy wcześniej rozpuścić w piwku? Dałem 3 i 4 tabletki słodzika z lida na 0,33 - jak dla mnie za słodkie obie wersje i czuje jakiś taki posmak tego słodzika (następnym razem użyje cukru brzozowego); tabletki wrzucalem prosto do butelki rozpuszczaly się momentalnie Mojej LP smakowały oba przy czym wersja z 3 tabletkami chyba lepiej (ilość tabletek zależy też od ilości dodanego soku - ja dałem go dość dużo i po fermentacji pozostalo mi w piwie dużo kwasu askorbinowego, ale aromta malinowy jest mocno wyczuwalny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (następnym razem użyje cukru brzozowego); A cukier brzozowy nie zostanie przypadkiem przejedzony przez drożdże czyli w efekcie granaty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 (następnym razem użyje cukru brzozowego); A cukier brzozowy nie zostanie przypadkiem przejedzony przez drożdże czyli w efekcie granaty? Jeśli pisząc "cukier brzozowy" miał na myśli ksylitol to drożdże tego nie ruszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Jeśli pisząc "cukier brzozowy" miał na myśli ksylitol to drożdże tego nie ruszają. cukier brzozowy = ksylitol (oczywiście ten oryginalny fiński bez domieszki sacharozy i innych "uszlachetniaczy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Dzisiaj zlełem Lagera miał 1 BLG. Zostawiłem 5 litrów dodałem baniak wody 5 litrowy , soki z herbapolu malinowe i 10 g herbatki z chmielu cascade. Trochę czuć było ten chmiel kwiatami. Czy będą odczuwalne nuty kwiatowe w tym piwku czy to się przefermentuje? BlG podskoczyło do 7,5 i po 3 godzinach rozpoczeła się fermentacja. Do jakiego poziomu BLG utrzymywać fermentację? Ciekaw jestem jeszcze czy wzrośnie poziom alkocholu. Edytowane 28 Lutego 2013 przez jacek438 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 (edytowane) Czy będą odczuwalne nuty kwiatowe w tym piwku czy to się przefermentuje z aromatu chmielowego nie zostało u mnie za wiele przykrył go aromat soku malinowego (ale nawet dość przyjemny) Do jakiego poziomu BLG utrzymywać fermentację aż przestanie schodzić Ciekaw jestem jeszcze czy wzrośnie poziom alkoholu przybędzie i to kilka ładnych procent Edytowane 28 Lutego 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się