lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Moja rada: otworzyć, zlać jeszcze na kilka dni fermentacji i zabutelkować ponownie. Albo otwierać BARDZO schłodzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Nie wiem jaka jest zawartość cukru w tym syropie, ale dwa razy większa ilość niż zalecana powoduje, że automatycznie zapala się czerwona lampka z napisem "granaty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ja już przerabiałem granaty... piwo na suficie i dziura w tynku Ale wybuchnęło 1, reszta jest ok, ale otwierać tylko bardzo zimne, inaczej całe piwo ląduje natychmiast w zlewie. Pić się przegazowane da... ale tak jak wyżej: proponuję raczej otworzyć, przefermentować i zabutelkować jeszcze raz. Swoją drogą, moim zdaniem produkt użyty do refermentacji (czy to miód, syrop czy glukoza) ma tak minimalne znaczenie dla smaku piwa, że ja używam tylko tej ostatniej. Nie widzę różnicy w smaku, a mniejsze ryzyko granatów (granaty pojawiły się u mnie przy refermentacji miodem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ja zrobiłem piwo malinowo-imbirowe na bazie soków z herbapolu (1,5 litra soku malinowego i 1,5l imbirowego), brewkita do pilsenera (Better BrewKit) i drożdży S-33. Mam wrażenie, że sok imbirowy działa hamująco na drożdże - piwo bardzo długo się fermentowało (18 dni) a teraz nie chce się nagazować. Gorzki posmak imbirowy zagłuszył prawie całkowicie maliny. Osobiście nie polecam, albo ewentualnie dodać soku imbirowego góra 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Co do moich "granatów" - z różnych powodów nie zleję tego na ponowną fermentację, ale myślałem np. żeby przenieść butelki od razu do zimnego pomieszczenia (ok. 10 0C) , to może "niedofermentuje" i nagazowanie będzie mniejsze, ewentualnie (ale to chyba mocno ryzykowne) podgrzać piwo tak, żeby "zabić" drożdże ( czyli do ok. 35 0C). Czy któryś z tych pomysłów jest sensowny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Krzysiek9999, najprościej będzie, jeśli odczekasz aż warka nagazuje się według Twojego upodobania a potem całość schowasz do lodówki. Oczywiście pod warunkiem, że masz na to miejsce. Nagazowanie sprawdzisz wypijając piwko raz na dwa - trzy dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaleb Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Ja też kiedyś zrobiłem taki błąd, dałem 10ml soku na butelkę zamiast na 1L. Piwo było przegazowane i po otwarciu wyłaziło z butelki. Ale do granatów to mu bardzo daleko było. Po schłodzeniu dawało się spokojnie rozlać do szklanki zanim zaczęło kipieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Nastraszyliście mnie i dzisiaj (po dwóch dniach refermentacji) otworzyłem jedną butelkę. Gazu nie ma prawie wcale... Tak się zastanawiam, bo pierwszy raz (co nie jest żadną rewelacją, bo to moja druga warka) odstawiłem piwo na cichą fermentację, czy tam są jeszcze jakieś drożdże, które "zjedzą" ten cukier ze soku? Teraz zamiast "granatów" boję się, że to będzie woda z sokiem malinowym... Eh, same zmartwienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek438 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Czy może ktoś polecić dobry sklep z gotowymi zestawami surowców? Chciałbym rozpocząć zacieranie i wolałbym spróbować na gotowych zestawach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Czy może ktoś polecić dobry sklep z gotowymi zestawami surowców? Chciałbym rozpocząć zacieranie i wolałbym spróbować na gotowych zestawach. Na górnej belce w dziale "Market" masz oferty sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Jak zastosuję 3x piwo bursztynowe WESa, do tego 6 butelek syropu herbapolu, plus dosładzacz, na w sumie 50 litrów piwa to będzie dobrze? Szacowane Blg początkowe wyszło mi ok 11,5. ps. jakie drożdże byście polecali do czegoś takiego? I z płynnych i z suchych. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez Niph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 S04. Przepis bardzo dobry, podoba mi się im więcej tym lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 uważajcie aby piwko miodowe dobrze odfermentowało, ja granatów nie miałem ale wychodzi delikatnie z butelki. refermentowałem cukrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Warka #23 Malinowe Pilzneński 1 kg Monachijski 25 EBC 2 kg Amber 0.5 kg Cara 50 EBC 0.75 kg Aroma 100 EBC 0.25 kg Crystal 150 EBC 0.5 kg Syrop malinowy Herbapol 5 x 420 ml Chmielenie Marynka 50 g 60 min Wyszło około 40 l 12 BLG chciałbym zrobić dla mojej LP piwo wg tego przepisu bo lubuje się w redd'sie czerwonym nie znalazłem jednak tych słodów w sklepie alepiwo w którym planuję zrobić zaopatrzenie sprzętowo surowcowe. czy mógłbym prosić o podpowiedź co to są za słody amber cara aroma i crystal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Amber - jakikolwiek bursztynowy np Strzegom Cara - jakiś jasny karmel np Karmel 30 strzegom albo carahel Aroma - ciężko to zastąpić, ale można spróbować Carabelga albo Abbey malt Crystal - Karmel 150 ze strzegomia lub Caramunich III tak szczerze, to przy tej ilości syropu nie ma większego znaczenia czym je zastąpisz. Trzymaj się podobnego EBC i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Cara 50 to będzie raczej coś "red". CM Cara-Ruby, Weyermann Carared, Strzegom Red/Czerwony. Aroma belgijski ma 150 EBC i jest w Piwodzieju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 dzięki za dotychczasowe sugestie Amber - szukałem odmian u weyermann'a ale nie znalazłem Cara - zdecydowałem się na Carared bo bardziej EBC odpowiada niż Carahel Aroma - z braku doświadczenia i braku definicji nie mam pojęcia co z tym zrobić ciężko to zastąpić, a zamawiać u różnych dostawców 1 surowca średnio mi się opłaca no ale jak nie będzie wyjścia to tak zrobię. Sugestie: Carabelg, Abbey malt, Aroma (z piwodzieja) Crystal - zdecydowałem się na Caramunich III do jutra muszę się na coś zdecydować bo w sobotę chciałbym rozpocząć warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 to zamów wszystko z innego miejsca np w TB masz wszystkie odpowiedniki tych słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 dzięki za podpowiedź dopiero zaczynam się odnajdywać w dostępnych miejscach zaopatrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zamiast 3 puszek nachmielonych chyba zastosuję puchy niechmielone i sam nachmiele Jakie chmiele by tu pasowały (najlepiej z tych dostępnych w TB ) do piwa pomarańczowego i wiśniowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 do pomarańczowego będą pasować wszystkie chmiele hamerykańskie (głównie na literę C) Cirta, Cascade, Centannial oraz inne, najlepiej poczytaj opisy, mogą być też z Nowej Zelandii. Do wiśniowego użył bym czegoś neutralnego, żeby nie przytłumiło aromatu wiśniowego, może być nawet lubelski, albo coś z angielskich chmieli, które dają aromaty ciemnych owoców np pilgrim, też musisz poczytać opisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 ile mam kupić tego ksylitolu by starczyło na warkę 25 L i jak go dawkować (skoro słodzika bylo 4 tabletki na litr to ile ksylitolu)??? proszę o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Trochę może po czasie, ale uważajcie na Xylitol, bo ten dostępny u nas w sklepach jest mieszany i częściowo fermentuje. Zwiększa się przez to nagazowanie, ale zmniejsza słodkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jak obliczyć zawartość alkoholu w takim piwie z resztek? 7l piwa o ekstrakcie 12,5 dający 4,9% alkoholu + 7l rozcieńczonego soku 8blg i odfermentowało prawie do 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jak dodać taki sok w BeerSmith tak aby obliczyć końcowe BLG (tak żeby program w miarę realnie uwzględniał zawartość cukrów w dodanym soku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się