fryyc Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 słuchajcie, chcę dodać aromatu kawowego do piwka. Kawa ziarnista. Czy ktoś może wytłumaczyć jak ziarnka przygotować i w jakiej ilości na 18 litrów dodać a co najważniejsze w jakim momencie żeby aromat był wyczuwalny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Nigdy kawy nie dodawałem, ale na pewno trzeba ją zaparzyć i dodać (bez fusów) na koniec chmielenia. W przypadku brewkita to można dodać tylko do fermentacji, a może nawet lepiej przy rozlewie. A ile? Nie mam pojęcia, zacząłbym pewnie od 30 gram. Jak będzie za mało zawsze można dolać więcej, na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Hmmm a nie lepiej jednak zaparzyć słód czekoladowy i wywar dodać do piwa? Zależy jakie aromaty kawowe chcemy uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Ja bym się obawiał tłuszczu - jest używany do palenia ziaren. Może nie będzie go dużo, ale też dużo nie trzeba żeby zgasić pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) Ja raczej nigdzie nie doczytałem się o dodawaniu kawy do brew-kita. Myslę, że najrozsądniejszą opcją jest sugestia Makaron by "zaparzyć słód czekoladowy i wywar dodać do piwa" przed fermentacją. EDIT: z wiki: "Steeping - sposób nieco bardziej skomplikowany, można do receptury wprowadzić słody specjalne, które "zaparza się" podobnie jak herbatę - w przepuszczalnym worku trzyma się je 1/2h w gorącej wodzie, a następnie ta wodę dodaje do ekstraktów, w celu doprawienia smaku piwa. Można w ten sposób traktować słody które nie zawierają skrobii - karmelowe, palone. " Edytowane 13 Czerwca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Tłuszczu można się nie obawiać aż tak bardzo- w końcu w kawie bez mleka oczka na powierzchni nie pływają, tłuszcz nie jest dodawany do palenia, tylko jest zawarty w samych ziarnach Kiedyś Czes wspominał że niewielka ilość tłuszczu jest śmiało metabolizowana przez drożdże podobnie jak aminokwasy (a wręcz zamiast nich) Natomiast (przepraszam nie pamiętam gdzie) czytałem że dodatek kawy do piwa daje paskudne smaki, nie mające nic wspólnego z aromatem świeżo zaparzonej kawy. ODRADZAM Lepiej użyć słodów czekoladowych, jest nawet słód który nazywa się coffe i opisywany jest jako dający smaki kawowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 (edytowane) lepiej od słodu palonego użyć jęczmienia palonego,ma na pewno więcej wspólnego z kawą (zbożowa) niż słód palony. Edytowane 13 Czerwca 2011 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryyc Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Choć nie mam takich eksperymentów na koncie, mój pomysł byłby taki, żeby zaparzyć kawę i dodać trochę do szklanki i skosztować, czy o to chodziło. Tak też można by prawdopodobnie ustalić mniej więcej dawkę dodatku. racja, dziękuje chłopaki za podpowiedzi, najprawdopodobniej z kawy zrezygnuje na rzecz czekolady, z miodem sie zabawiłem dodając w dwóch spasteryzowanych dawkach po 300 gram na 18 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Czekolada to tłuszcz, więc żegnaj piano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Jaja sobie robisz czy co? Jak nie kawa to czekolada? Bez urazy ale jak koledzy doświadczeni w temacie piszą że aromat kawowy uzyskuje się dzięki odpowiednim słodom to znaczy że tak jest. Dodanie czekolady nie da ani aromatu czekoladowego ani tym bardziej kawowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 może miał na myśli słód czekoladowy?? Nie sądzę żeby ktoś myślał realnie o dodawaniu czekolady czy kakao do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Bez przesady, nie sa to jakieś dziwaczne techniki jak na piwowarstwo domowe. Dodawanie rosołu z koguta - to jest dziwaczne! O kawie, także w browarach przemysłowych: http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=12397&start=0 http://www.probrewer.com/vbulletin/archive/index.php/t-167.html O czekoladzie (radzą użyć kakao + wanilia aby zasymulować smak czekolady) http://www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=19283&start=0 http://www.maltosefalcons.com/tech/formulating-and-brewing-winning-chocolate-porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 może miał na myśli słód czekoladowy?? Nie sądzę żeby ktoś myślał realnie o dodawaniu czekolady czy kakao do piwa A wystarczy czytać wieści ze świata http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=4222&p=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 masz na myśli to? http://www.piwo.org/forum/p97926-28-04-2011-23-22-45.html#p97926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Kawy jest najlepiej dodać do Stouta Kawowego, wielokrotnie to uwarzyłem i także smakowałem kilka różnych przykładów komercyjnych - wszystkie naprawdę smaczne. Dodaj ok. 100 g kawy pod koniec gotowania. PS. Chodzi ci o brew kit "Belgian Strong"? Do tego bym chyba kawy nie dodawał, lepiej zachowaj ten pomysł na Stouta. Edyt: Recepturę na mój Espresso Stout wpisałem tutaj: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=106423#p106423 Edytowane 15 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Scooby, mógłbyś podać recepturę Espresso Stout, bo link nie działa. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Scooby, mógłbyś podać recepturę Espresso Stout, bo link nie działa. Dzięki a tutaj jest : http://www.piwo.org/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 dzięki za linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się