waz Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Czy zrobienie Amerykańca AAA czy też APA na s-04 zamiast us-05 będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Będzie, jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą Nie lubię się męczyć z tym kożuchem drożdży jaki pozostaje na piwie po fermentacji, która się już praktycznie skończyła. S-04 - 4-5 dni w 16°C i już łanie są na dole, a piwo jest już odfermentowane. u mnie ciemny wes + ekstrakt ciemny + 100g cukru fermentowało na burzliwej 20 DNI !!! ( w temp 22°C) byłem w szoku ..odnosnie długości fermentacji, przy zlewaniu na cichą została ładna tafla drożdzy na spodzie fermentatora ... odfermentowało do 3 blg wiec nieźle teraz powtarzam próbę s-04 na bursztynie.... Edytowane 17 Lutego 2014 przez wd40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam mam w zapasie drożdże Us-05 oraz S-04.Planuję na jednych z nich uwarzyć trzy kolejne piwa wykorzystując gęstwę do dwóch następnych.W planie mam American Wheat, Single -hop na chmielu mosaic i zastanawiam się nad trzecim -czy będzie to bitter,czy American Stout ?[tu nie mam do niego chmielu Centennial i nie wiem, czym mogłabym go ewentualnie zastąpić ] Na jakich drożdzach lepiej zrobić te piwa?-poprzednie trzy zrobiłam na Us-05[ puchy wesa chmielone citrą, Polsko-amerykańskie pale-ale i full aroma hops] mam nawet jeszcze gęstwę z drugiego piwa ,ale wolę wykorzystać nowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Jeśli koniecznie chcesz uwarzyć wszystkie 3 piwa na tych samych drożdżach to użyj S-04 Warto też wrzucić w google nazwe stylu i drożdże i poczytać o doświadczeniach innych w stosowaniu różnych kombinacji drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Chciałam ekonomicznie wykorzystać gęstwę ,potem zabrać się za pszeniczne np [hefe weizen ,witbier i saison] Na razie jestem w fazie eksperymentów i poszukiwań piwa ,które będe mogła powtarzać. Dlaczego napisałeś -koniecznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dlatego że american wheat wyjdzie dużo lepsze na US-05. Ale na S-04 podobno też nienajgorsze wychodzi. Naprawdę polecam wpisywać w google np: american wheat us-05 i poczytać o doświadczeniach innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Naprawdę czytałam już i o drożdżach i sprawdzałam receptury ,ale tak jak wyżej pisałam,chcę uwarzyć 3 kolejne piwa na jednych drożdżach i ich gęstwie ,dlatego pytałam ,czy te które zamierzam uwarzyć,[a przy których się nie upieram] wyjdą dobre na jednych z wymienionych [us-05 lub s-04]A oprócz poczytania chyba można jeszcze popytać na tym forum?... Edytowane 16 Marca 2014 przez betiglo jacek8l 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 śmiało warz na S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 W planie mam American Wheat, Single -hop na chmielu mosaic i zastanawiam się nad trzecim -czy będzie to bitter,czy American Stout American Wheat = US 05, Single Hop Mosaic = US 05, American Stout = US 05, Bitter = S-04. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) No to jedziemy z Us-05 ! Mam tylko problem z twoim American Stoutem -w tym sklepie ,w którym będe zamawiać nie mają karmelowego [150],ani Crystal [80]Czym można alternatywnie je zastąpić .Czekoladowy -rozumiem ,ze jakiś jasny?[ mają 400 EBC i 1100 ] jęczmień palony -rozumiem ,ze 1100-1200EBC Edytowane 16 Marca 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Saison to nie jest piwo pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Saison to nie jest piwo pszeniczne. Wiem,źle się wyraziłam ,chodziło mi o takie ,które w składzie maja słód pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ok, ale musisz pamiętać, że na gęstwie od pszenicy saisona nie zrobisz. Muszą do niego być rasowe belgi a najlepiej specjalne do saisona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 śmiało warz na S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jak to dobrze ,że tu wszyscy wszystko wiedzą najlepiej i jeszcze się chcą tą wszystkowiedzącą wiedzą tu dzielić.....[us-05....S-04....Us-05....S-04????] A ja powiem tak-obydwa szczepy podobne, obydwa dedykowane do piw typu ale, na obydwu wychodzą dobre piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 powiem tak-obydwa szczepy podobne, obydwa dedykowane do piw typu ale, na obydwu wychodzą dobre piwa . Podobne te drożdże nie są wcale ; są baaardzo różne od siebie. Czasami gdy uważe 40L Stouta albo Brown Ale używam S-04 w jednym fermentorze I US-05 w drugim żeby dostać 2 różnie smakujące piwa. Ale obydwa są bardzo wysokiej jakości drożdże, to fakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Z tym " podobne " ja trochę przesadziłam ,a Ty z tym "baaardzo różne",ale obydwoje jesteśmy zgodni ,że obydwa są wysokiej jakości ! Po informacjach, , które dostałam od Ciebie ,Wizi i Lolo ciężko się na coś określonego zdecydować,zwłaszcza ,gdy każdy jest pewien [bo radzi] i gdy nie robiłam piw na innych drożdzach niż US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jeżeli dotąd używałaś tylko US-05 to faktycznie nie masz pojęcia na temat różnicy tych drożdży, ale z piw komercjalnych porównaj sobie np. Fullers ESB do Sierra Nevada Pale Ale, to da ci pojęcie na temat różnicy tych dwóch szczepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jak je namierzę to nie omieszkam skosztować w celu porównania . Czy" profanacją" bittera będzie uwarzenie go na Us-05?? bo nie mam pomysłu na trzecie piwo na tych drożdzach [ american staut na razie odpada-moi panowie jeszcze się nie przekonali do ciemnych] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Jako trzecie możesz zrobic IPA lub IIPA, w końcu drodze będą już rozruszane. Ja planuje zrobić na nich niedlugo koźlaka jesiennego. Ot taki eksperyment z mało popularnym stylem w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Wolałabym jakieś APA ,Choć ostatnio piłam The Blach Ink o goryczce 81 IBU i powiem ,ze bardziej czułam smak palonych słodów ,niż goryczkę. Jak nic nie wymyślę to pewnie będzie to jakieś IPA [jakie?] [W mojej piwniczce mam piwo z puchy-Coopers Lager,z puchy Better Brew -Teqila z puchy Wes-chmielone Citrą ,Amerykańsko-Polskie Pale-ale,Full Aroma Hops.W planach -Single- hop chmielone chmielem Mosaic i American White,no i ten Bitter jako trzeci na Us-05?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jejski Opublikowano 18 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Bardzo Cię proszę podejmij pierwszą męską decyzję w swoim życiu i uwarz coś, a nie jęcz. Piwowarstwo to nie tylko picie piwa, ale wydatki. Jak chcesz obskoczyć z jednej paczki sucharów pół sezonu to lepiej nic nierób. Bicie piany najlepsze jest we fermentorze podczas napowietrzania. BuDeX, Shooter, KHOT i 15 innych 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) COŚ już uwarzyłam i nie jęcze tylko pytam .Z tym wykorzystaniem gęstwy do dwóch kolejnych warek to nie jest u mnie kwestia kasy.! Z tego forum dowiedziałam się ,że ludzie z powodzeniem stosują takie praktyki więc dlaczego nie?...,a te pół sezonu na pewno mi nie zajmie uwarzenie dwóch kolejnych warek chociaż całe to warzenie traktuje bardziej hobbystycznie ,zabawowo i nie liczę poniesionych z tym kosztów. [Czytanie ze zrozumieniem chyba nie jest trudne?? .w nawiasie podałam jakie piwa uwarzyłam od połowy stycznia tego roku] Edytowane 20 Marca 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Czytanie ze zrozumieniem chyba nie jest trudne?? Pisanie z umierem nieco trudniejsze. Robiłem (w zasadzie kolega z moją pomocą) dwa stouty na obu drożdżach. Piwa inne w smaku, czyste, niezbyt estrowe, S-04 bardziej wytrawne, US-05 pełniejsze co za bardzo do stouta nie pasuje. Piwo delikatniejsze, ale co kto lubi. Biniu i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się