Porter Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Tak, jak Ci mówię - coś tam sobie jeszcze fermentuje, stąd gaz. Skoro piwo jest już na cichej, to na parę dni zatrzaśnij klapę na głucho. Piwo nie lubi teraz kontaktu z powietrzem. Z każdym zaglądnięciem zwiększasz ryzyko załapania zarazy Jest dobrze . Zapomnij o nim na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Bo to faktycznie jest CO2. Nosa tam lepiej nie wtykaj. Porter ma racje na razie wygląda OK. Jeżeli planujesz cichą w osobnym fermentorze to najwyższy czas przelać. Edit. Teraz przeczytałem, że już na cichej. No to i tak nie powinna byc pleśń. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spontan Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dzięki Porter za błyskawiczną pomoc no nic zapominam na tydzień o nim hehe .Tylko dziwne bo nastawiłem tą warkę 06/11/2011 no nic . Jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ech, żeby piwo chciało zachowywać się tak, jak my chcemy... Może kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Dla mnie na oko wygląda jak zakażenie tlenowcem, następną cechą jest postępujące ciemnienie piwa. No ale po prostu sprawdź - wypij trochę, jak będzie gorzkie, apteczne - to tlenowiec, jak dobre, to się cieszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Mój Wit jest 6 dni na burzliwej. Blg = 5. Mogę przelewać go na cichą czy jeszcze poczekać? Drożdże breferm blanche. Dzieki za opodpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Dałeś mało informacji. Jakie było początkowe BLG? Sądzę że niewielkie więc ja bym jeszcze zostawił. Najlepiej każdej warce robić FFT. Będziesz wiedzieć do ile może zejść Edytowane 2 Grudnia 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Początkowe 11.5 °Blg ,FFT??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 FFT to test potencjalnego odfermentowania brzeczki. W skrócie robisz to tak: Do naczynia w którym były drożdże przed wlaniem do brzeczki wlewasz jej tak z 200 ml i wstawiasz do miejsca gdzie jest ciepło. Jako że mają ciepełko drożdże zjadą to szybko, przed tym jak gotowe będzie piwo główne, więc na podstawie tego jesteś w stanie stwierdzić do ilu powinno zejść. Szerzej piszą o tym w Piwowarze nr 1 (Zima 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 5 Blg przy początkowym 11,5 to według mojej oceny sporo za dużo na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zatem niech jeszcze posiedzi z tydzień. Dzięki chłopaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 I tego sie chyba trzeba trzymać Idę na dół grzać i filtrować Wittbier' date=' jako chyba jedyna piwo, może zawierać skrobię.[/quote'] Ja w kwestii formalnej - czy powinniśmy używać nazwy "wittbier" (przez dwa "t")? Mam wrażenie, że prawidłową nazwą gatunku jest "witbier". Zamiennie można użyć niderlandzkiego "witte" (białe), ale "wittbier" to chyba nie do końca prawidłowy zlepieniec :rolleyes: pzdr twitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam czy to pleśń ?? Jest to A'la Grodziskie z oferty BA Też stawiam na tlenowca, po miesiącu piwo powinno być już klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam czy to pleśń ?? Jest to A'la Grodziskie z oferty BA http://img522.imageshack.us/img522/5403/ppiwo1.th.jpg http://img32.imageshack.us/img32/1958/ppiwo.th.jpg Trochę "przeleżakowałeś" w fermentatorze. Moim zdaniem już dawno powinno być w butelkach i zdatne do konsumpcji. Myślę też że coś się tam przyplątało ale wolałbym się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ja w kwestii formalnej - czy powinniśmy używać nazwy "wittbier" (przez dwa "t")? Mam wrażenie, że prawidłową nazwą gatunku jest "witbier". Zamiennie można użyć niderlandzkiego "witte" (białe), ale "wittbier" to chyba nie do końca prawidłowy zlepieniec :rolleyes: Co racja to racja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Witam czy to pleśń ?? Jest to A'la Grodziskie z oferty BA Też stawiam na tlenowca' date=' po miesiącu piwo powinno być już klarowne.[/quote'] I to jest to co lubię! Infekcja! (ale nie chciałem krakać, więc poczekałem na bardziej doświadczonych życiem kolegów) Ja mojego grodzisza z tlenowcami wylałem, wędzonka z tą stęchlizną to była taka tragedia, że uch! Też tak wyglądał, jakieś pływające jasnoszare wysepki. I też był "przetrzymany" (o jakieś 2 tygodnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Ostatnio przetrzymałem Milk Stout i...skarpeta. Zobaczymy za miesiąc czy da się to jako tako pić. Wiem jedno: nigdy już żadnego piwa nie przetrzymam na cichej dłużej niż 10 dni, max. 14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Co "skarpeta"? O co chodzi? Masz piwo bawełniane, ze ściągaczem, czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Co "skarpeta"? O co chodzi? Masz piwo bawełniane, ze ściągaczem, czy co? Pewnie o aromacie wojskowej skarpetki niepranej przez dwa tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Ostatnio przetrzymałem Milk Stout i...skarpeta. Zobaczymy za miesiąc czy da się to jako tako pić.Wiem jedno: nigdy już żadnego piwa nie przetrzymam na cichej dłużej niż 10 dni, max. 14. Nie chcę być posądzony o łapanie za słówk,a ale takiego Portera Bałtyckiego 20°Blg też nie? Potem jakiś początkujący piwowar przeczyta i będzie miał granaty. Ja wiem tyle, trzymając np Tripla miesiąc na burzliwej i miesiąc na cichej dalej nie odfermentowało do końca. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Gdzieś na forum wyczytałem niedawno, że wśród piwowarów na Zachodzie w ogóle panuje trend odchodzenia od cichej. Cóż więc znaczy "przetrzymanie" na burzliwej? A niech sobie tam siedzi to piwko, ile chce. Grunt, by w nim nie grzebać, nie otwierać, nie sprawdzać, nie trzymać w bardzo wysokich temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Co "skarpeta"? O co chodzi? Masz piwo bawełniane' date=' ze ściągaczem, czy co?[/quote']Pewnie o aromacie wojskowej skarpetki niepranej przez dwa tygodnie. Jeśli to faktycznie zapach znoszonej skarpety to niestety odpowiada za to stary zwietrzały chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Co "skarpeta"? O co chodzi? Masz piwo bawełniane' date=' ze ściągaczem, czy co?[/quote']Pewnie o aromacie wojskowej skarpetki niepranej przez dwa tygodnie. Przepraszam, ja z tych co do rezerwy od razu po studiach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 jak w zapachu,to cholera wie,jak w smaku to możne być to od chmielowa formalina,przemija to po jakiś 2-3 miesiącach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 3 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Przepraszam, ja z tych co do rezerwy od razu po studiach Trzy lata różnicy między nami i już Cię nie wzięli na półroczne wakacje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi