Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Panikuje, niech mnie ktoś uspokoi i powie że wszystko w porządku. Zadalem drożdże US 05 do American Wheat w temp 24C i po 15 minutach wszystkie były na dnie. Organizować jakieś inne drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panikuje, niech mnie ktoś uspokoi i powie że wszystko w porządku. Zadalem drożdże US 05 do American Wheat w temp 24C i po 15 minutach wszystkie były na dnie. Organizować jakieś inne drożdże?

:) Daj im trochę więcej czasu!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Piwowarów,

Od razu mam pilną prośbę do piwowarów z Krakowa. Potrzebuje pilnie drożdży do fermentacji pilsa. Wczoraj uwarzyłem po raz pierwszy dużą warkę pilsa (50 L) i drożdże Wyest 2278 czech pils jak dotąd nie ruszyły. Niestety nie zabezpieczyłem się na taką okoliczność i nie mam żadnych drożdży rezerwowych. Będę bardzo wdzięczny za poratownie, jeśli ktoś z Was moglby się podzielić to podjadę. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj uwarzyłem po raz pierwszy dużą warkę pilsa (50 L) i drożdże Wyest 2278 czech pils jak dotąd nie ruszyły.

 

A ile tych drożdży zadałeś do 50 litrów Pilsa?

 

Jedną paczkę rozhodowałem w 250 ml ekstraktu słodowego Blg około 10 przez 24 h, ale chyba słabo wyrosły (lub wcale) skoro po dodaniu nic się nie dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj uwarzyłem po raz pierwszy dużą warkę pilsa (50 L) i drożdże Wyest 2278 czech pils jak dotąd nie ruszyły.

 

A ile tych drożdży zadałeś do 50 litrów Pilsa?

 

Jedną paczkę rozhodowałem w 250 ml ekstraktu słodowego Blg około 10 przez 24 h, ale chyba słabo wyrosły (lub wcale) skoro po dodaniu nic się nie dzieje.

 

 

To słabo to wygląda... Zdecydowanie (!) za mało drożdży zadałeś. Co z tego wyjdzie to może bardziej doświadczeni Koledzy się wypowiedzą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Następnym razem zaopatrz się w kolbę 2 l i mieszadło

 

W tym przypadku kolba 2 litrowa to i tak dużo za mało...

 

Dziekuje za podpowiedz. Zasugerowałem się zachowaniem drożdży górnej fermentacji. Tu przy takim zaszczepieniu fermentacja ruszyła bardzo ładnie i po dwóch dniach miałem spadek o ponad 5 Blg. Ale jak widze lagery to są bardziej wymagające drożdżowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za podpowiedz. Zasugerowałem się zachowaniem drożdży górnej fermentacji. Tu przy takim zaszczepieniu fermentacja ruszyła bardzo ładnie i po dwóch dniach miałem spadek o ponad 5 Blg. Ale jak widze lagery to są bardziej wymagające drożdżowo.

 

 

Widzę, że jeszcze bardzo błądzisz. To dla pogłębienia wiedzy polecam te dwa linki:

 

1. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

2. http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/?hl=arytmetyka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dziekuje za podpowiedz. Zasugerowałem się zachowaniem drożdży górnej fermentacji. Tu przy takim zaszczepieniu fermentacja ruszyła bardzo ładnie i po dwóch dniach miałem spadek o ponad 5 Blg. Ale jak widze lagery to są bardziej wymagające drożdżowo.

 

 

Widzę, że jeszcze bardzo błądzisz. To dla pogłębienia wiedzy polecam te dwa linki:

 

1. http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

2. http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/?hl=arytmetyka

 

Bardzo dziekuję za wskazówki. Jutro dołożę 4 paczki zrehdratowanych drożdży ale wcześniej je pohoduję kilka godzin w temp. pokojowej z brzeczką niechmieloną, którą sobe odebrałem do namnożenia innych drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suchary chcesz namnażać? To mam nadzieję że masz tej brzeczki dość dużo, bo jak wrzucisz 4 saszetki do 2-litrowego startera, to im tylko krzywdę możesz zrobić.

Skoro tak to może lepiej zrezygnować z namnażania, bo brzeczki nie mam aż kilku litrów. Drugie pytanie, to czy dodać bezpośrednio do tej brzeczki, którą mam i jutro bedzie miała około 40 godz. z tego 30 godz. w temp. 15 stopni, czy zagotować wszystko krótko (5 min.?), wystudzić, napowietrzyć i zaszczepić od nowa? Boję się żeby nie wdało się zakażenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam uwarzyć dziś RIS. Pomyślałem ze nie będę robił dry stouta z wysłodzin a po prostu zredukuje brzeczke do 24 blg. Czy takie np 4 godzinne gotowanie nie wpłynie negatywnie na piwo?

 

I drugie pytanie.

Zrobiłem starter 2 litry z połowy paczki suchych s04. Pociągnie taki starter 15 litrów risa 24blg?

Edytowane przez PiotrekU
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ehh.....

 

 

W wiki:

 

Jeżeli stopień odparowania jest wysoki - powyżej 10%/h, może to oznaczać, że za mocno grzejemy brzeczkę - powstaje wtedy sporo melanoidyn, co może być pożądane w piwach w których stosujemy zwykle dekokcję, ale w piwach delikatnych może być szkodliwe dla smaku, należy wtedy zmniejszyć stopień grzania, a gar zakryć częściowo pokrywką.

Przy długim i mocnym gotowaniu można zaobserwować zjawisko karmelizacji w kotle, powstają wtedy posmaki karmelowe, toffi, pożądane np. w piwach szkockich. Czasem jednak mogą one być mylone ze smakiem maślanym - diacetylem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje wsparcia psychicznego. Robiłem Mash Out. Temp doszła do 75°C ale żeby dopieścić zawahałem się aby wskoczyła na idealnie 76°C no i wskoczyła..a raczej wyskoczył/a bąbel i jakby się zaczęło gotować. Temp moment doszła do 78°C. Oczywiście od razu wyłączyłem i w panice szybko wlałem pół litra butelki wody mineralnej niegazowanej co miałem pod ręką, tak jakby te 0,5 l na kilkanaście zrobiło różnicę a tylko brzeczke natleniłem tym ruchem. Po kilkunastu sekundach znów sprawdzam temperaturę i nie wzrosła czyli dalej 78­°C. 

 

Mogło coś się spiepszyć czy nie mam co panikować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.