Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !

coder

Rekomendowane odpowiedzi

odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam?

W dniu 31.03.2015 o 20:14, jaras napisał(a):

odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam?

Czytam cały czas i może za dużo... może  po prostu mam taki styl bycia, że potrzebuje aprobaty? Piszę w wątku

Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy 

więc jaki problem? i na forum i na chacie ludzie bez problemu mi pomagają za co jestem im wdzięczny więc nie wiem o co Ci chodzi. Może lepiej jak będziesz ignorował moje wpisy, będzie dla nas zdrowiej.  

Edytowane przez Soyero

W dniu 31.03.2015 o 21:52, bart3q napisał(a):

Spoko, jaras taki jest.

Natomiast polecam albo czat albo wątek dla początkujących, w tym temacie staramy się nie pisać jeśli naprawdę nie mamy palącej potrzeby.

oki toki, zrozumiałem.

Witam,

Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie.

Pozdrawiam,

Wojtek

Za niska na start (namnożenie drożdży), ale nie na fermentację. Lag może być bardzo długi.

Postaraj się utrzymać ok 10°C przez pierwsze 48h, aż ruszy porządnie, potem drożdże sobie poradzą w tej temperaturze.

W dniu 1.04.2015 o 19:39, Pkapka napisał(a):

Witam,

Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie.

Pozdrawiam,

Wojtek

w34/70 spokojnie lecą w 4 stopniach otoczenia.

edit: pół miesiąca się zbierałem żeby ten filmik w końcu wrzucić i akurat się nadarzyła okazja :P

Edytowane przez jaras

witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej.

jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. 

pozdrawiam

Edytowane przez mazmazik

Witam,jestem w trakcie warzenia BADASS - CREAM ALE  12,4 blg.

W przepisie podają że trzeba dodać 0,9 kg cukru.

I tu moje pytanie jeżeli po filtracji 43 l wyszło mi13,blg,to muszę dodawać ten cukier?

I jeszcze jedno jeżeli trzeba to kiedy?

Warka z chmielem już się gotuje.

Dzięki z góry za szybką podpowiedź.

Edytowane przez indianin

W dniu 3.04.2015 o 14:49, Sławek napisał(a):

Zalezy jak wielki masz fermentor, możesz rozcieńczyć brzeczke wodą. Jak chcesz dodawać to na ostatnie 5 minut gotowania

Chodzi mi o to czy ten cukier daje coś temu piwu,czy tylko zwiększa Blg?

Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać?

Edytowane przez indianin

W dniu 3.04.2015 o 13:53, mazmazik napisał(a):

witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej.

pozdrawiam

Piwnica na skrzyżowaniu Gajowickiej i Zaporoskiej.

www.twojbrowar.pl

W dniu 3.04.2015 o 14:52, indianin napisał(a):

Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza

W dniu 3.04.2015 o 15:44, Sławek napisał(a):

W dniu 3.04.2015 o 14:52, indianin napisał(a):

Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza

Dzięki,ale daje też posmaki bimbrowe.itd.Zakończyłem już gotowanie i nie dałem cukru,doleję wody do zakładanej gęstości i zobaczymy co wyjdzie.I tak na razie się nie przekonam czy było by lepsze z cukrem,bo warka jedna z próbnych na poznanie smaków.

Dzięki ci za odpowiedzi.Pozdrawiam i wesołych świąt.

W dniu 3.04.2015 o 13:53, mazmazik napisał(a):

pozdrawiam

Mam takie i takie .Jak chcesz możesz podjechać na Rakową.

Właśnie chciałem butelkowac piwo i pojawiło się takie o to coś? Piwo jest po fermentacji burzliwej i cichej. Pytanie czy może to być coś szkodliwego i czy warto jest butelkowac? Jeśli chodzi o sensoryke to nie czuje ani w smaku ani w zapachu nic szczególnego.

post-8946-0-46189100-1428149571_thumb.jpg

Początek infekcji niestety, jakiś tlenowiec... Jak nie mam nic niepokojącego w zapachu i smaku to staraj się zlać delikatnie (tak żeby nie natlenić) i zabutelkuj, potem spijaj szybko zanim się coś rozwinie... Co to piwo taka breja? Mega mętne jakieś jest. Całość sprzętu do mycia porządnego w NaOH żeby się nie powtórzyła w następnym piwie!

Edytowane przez Undeath

OK, postaram się delikatnie zlać i zabutelkowac. Co do metnosci to miałem problem z filtracja i musiałem delikatnie w nią ingerować (Problem z wężykiem) użyłem mchu irlandzkiego, ale w tym wypadku nie spisał się jak należy.

Edytowane przez bucol

W dniu 4.04.2015 o 14:53, Zbynek80 napisał(a):

To kawałki zwartego kożuszka, ja bym butelkował i zobaczysz co będzie. 

Po cichej zwarty kożuszek? :D No ciekawe pierwszy raz się z czymś takim spotykam...

• zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.