Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam?

Czytam cały czas i może za dużo... może  po prostu mam taki styl bycia, że potrzebuje aprobaty? Piszę w wątku

Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy 

 więc jaki problem? i na forum i na chacie ludzie bez problemu mi pomagają za co jestem im wdzięczny więc nie wiem o co Ci chodzi. Może lepiej jak będziesz ignorował moje wpisy, będzie dla nas zdrowiej.  

Edytowane przez Soyero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie.

Pozdrawiam,

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za niska na start (namnożenie drożdży), ale nie na fermentację. Lag może być bardzo długi.

Postaraj się utrzymać ok 10°C przez pierwsze 48h, aż ruszy porządnie, potem drożdże sobie poradzą w tej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie.

Pozdrawiam,

Wojtek

 

w34/70 spokojnie lecą w 4 stopniach otoczenia.

 

edit: pół miesiąca się zbierałem żeby ten filmik w końcu wrzucić i akurat się nadarzyła okazja :P

 

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej.

jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. 

pozdrawiam

Edytowane przez mazmazik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,jestem w trakcie warzenia BADASS - CREAM ALE  12,4 blg.

W przepisie podają że trzeba dodać 0,9 kg cukru.

I tu moje pytanie jeżeli po filtracji 43 l wyszło mi13,blg,to muszę dodawać ten cukier?

I jeszcze jedno jeżeli trzeba to kiedy?

Warka z chmielem już się gotuje.

Dzięki z góry za szybką podpowiedź.

Edytowane przez indianin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalezy jak wielki masz fermentor, możesz rozcieńczyć brzeczke wodą. Jak chcesz dodawać to na ostatnie 5 minut gotowania

Chodzi mi o to czy ten cukier daje coś temu piwu,czy tylko zwiększa Blg?

 

Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać?

Edytowane przez indianin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej.

jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. 

pozdrawiam

 

Piwnica na skrzyżowaniu Gajowickiej i Zaporoskiej.

 

www.twojbrowar.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać?

Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać?

Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza

 

 

Dzięki,ale daje też posmaki bimbrowe.itd.Zakończyłem już gotowanie i nie dałem cukru,doleję wody do zakładanej gęstości i zobaczymy co wyjdzie.I tak na razie się nie przekonam czy było by lepsze z cukrem,bo warka jedna z próbnych na poznanie smaków.

Dzięki ci za odpowiedzi.Pozdrawiam i wesołych świąt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej.

jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. 

pozdrawiam

 

Mam takie i takie .Jak chcesz możesz podjechać na Rakową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie chciałem butelkowac piwo i pojawiło się takie o to coś? Piwo jest po fermentacji burzliwej i cichej. Pytanie czy może to być coś szkodliwego i czy warto jest butelkowac? Jeśli chodzi o sensoryke to nie czuje ani w smaku ani w zapachu nic szczególnego.

post-8946-0-46189100-1428149571_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Początek infekcji niestety, jakiś tlenowiec... Jak nie mam nic niepokojącego w zapachu i smaku to staraj się zlać delikatnie (tak żeby nie natlenić) i zabutelkuj, potem spijaj szybko zanim się coś rozwinie... Co to piwo taka breja? Mega mętne jakieś jest. Całość sprzętu do mycia porządnego w NaOH żeby się nie powtórzyła w następnym piwie!

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, postaram się delikatnie zlać i zabutelkowac. Co do metnosci to miałem problem z filtracja i musiałem delikatnie w nią ingerować (Problem z wężykiem) użyłem mchu irlandzkiego, ale w tym wypadku nie spisał się jak należy.

Edytowane przez bucol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.