WiHuRa Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie panikować. Nic złego się nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie panikować. Nic złego się nie stało. dzięki, dzięki potrzebowałem poklepania po plecach :] wracam do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) odkąd zacząłeś pisać na forum potrzebujesz "poklepania po plecach" bo co chwila coś spieprzysz - nie lepiej dać sobie spokój na 2 tygodnie i w tym czasie poczytać wiki i zapiski co bardziej doświadczonych piwowarów? i co to za magiczne 76 stopni, bo ja nie znam? Czytam cały czas i może za dużo... może po prostu mam taki styl bycia, że potrzebuje aprobaty? Piszę w wątku Ostry dyżur - wątek dla potrzebujących pilnej pomocy więc jaki problem? i na forum i na chacie ludzie bez problemu mi pomagają za co jestem im wdzięczny więc nie wiem o co Ci chodzi. Może lepiej jak będziesz ignorował moje wpisy, będzie dla nas zdrowiej. Edytowane 31 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Spoko, jaras taki jest. Natomiast polecam albo czat albo wątek dla początkujących, w tym temacie staramy się nie pisać jeśli naprawdę nie mamy palącej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Spoko, jaras taki jest. Natomiast polecam albo czat albo wątek dla początkujących, w tym temacie staramy się nie pisać jeśli naprawdę nie mamy palącej potrzeby. oki toki, zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pkapka Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witam, Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie. Pozdrawiam, Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Powinny dać radę, niektórzy tak fermentują. Licz się z przedłużoną fermentacją, dłuższym startem, i ryzykiem pozostania diacetylu w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Za niska na start (namnożenie drożdży), ale nie na fermentację. Lag może być bardzo długi. Postaraj się utrzymać ok 10°C przez pierwsze 48h, aż ruszy porządnie, potem drożdże sobie poradzą w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Dzisiaj uwarzyłem pierwszego lagera /wiedeński/ - właśnie się studzi. Okazało się, że lodówka w której planowałem fermentację nie działa, więc mam zamiar wstawić fermentory do piwniczki, w której mam w miarę stałą temp. 5stC - owinięte w koce. Fermentację planuję na drożdżach W34/70. I tu pojawia się wątpliwość: czy temperatura w piwniczce nie jest mimo wszysto za niska dla burzliwej /producent drożdży podaje temp. od 9stC/ i czy drodże powinny dać radę? Proszę o pomoc kolegów z doświadczeniami w temacie. Pozdrawiam, Wojtek w34/70 spokojnie lecą w 4 stopniach otoczenia. edit: pół miesiąca się zbierałem żeby ten filmik w końcu wrzucić i akurat się nadarzyła okazja Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pkapka Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za pomoc. Postanowiłem spróbować,przy następnej warce będę bogatszy w doświadczenie . Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Pkapka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazmazik Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej. jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. pozdrawiam Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez mazmazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam,jestem w trakcie warzenia BADASS - CREAM ALE 12,4 blg. W przepisie podają że trzeba dodać 0,9 kg cukru. I tu moje pytanie jeżeli po filtracji 43 l wyszło mi13,blg,to muszę dodawać ten cukier? I jeszcze jedno jeżeli trzeba to kiedy? Warka z chmielem już się gotuje. Dzięki z góry za szybką podpowiedź. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez indianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zalezy jak wielki masz fermentor, możesz rozcieńczyć brzeczke wodą. Jak chcesz dodawać to na ostatnie 5 minut gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Zalezy jak wielki masz fermentor, możesz rozcieńczyć brzeczke wodą. Jak chcesz dodawać to na ostatnie 5 minut gotowania Chodzi mi o to czy ten cukier daje coś temu piwu,czy tylko zwiększa Blg? Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać? Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez indianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej. jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. pozdrawiam Piwnica na skrzyżowaniu Gajowickiej i Zaporoskiej. www.twojbrowar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać? Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Bo jeżeli zwiększa tylko gęstość,to może lepiej go nie dawać? Zwiększa wytrawność w piwie, w niewielkich ilościach może zwiększyć pijalność. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce_nies%C5%82odowane#Sacharoza Dzięki,ale daje też posmaki bimbrowe.itd.Zakończyłem już gotowanie i nie dałem cukru,doleję wody do zakładanej gęstości i zobaczymy co wyjdzie.I tak na razie się nie przekonam czy było by lepsze z cukrem,bo warka jedna z próbnych na poznanie smaków. Dzięki ci za odpowiedzi.Pozdrawiam i wesołych świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indianin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 witam, odkupię od kogoś z wrocławia drożdże s-04, us-05, albo jakieś sprawdzone do cydru, sprawa jest bardzo pilna. mieszkam na ślicznej. jak ktoś zna miejsce gdzie można iść i kupić takie to też proszę o info. pozdrawiam Mam takie i takie .Jak chcesz możesz podjechać na Rakową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bucol Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Właśnie chciałem butelkowac piwo i pojawiło się takie o to coś? Piwo jest po fermentacji burzliwej i cichej. Pytanie czy może to być coś szkodliwego i czy warto jest butelkowac? Jeśli chodzi o sensoryke to nie czuje ani w smaku ani w zapachu nic szczególnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Początek infekcji niestety, jakiś tlenowiec... Jak nie mam nic niepokojącego w zapachu i smaku to staraj się zlać delikatnie (tak żeby nie natlenić) i zabutelkuj, potem spijaj szybko zanim się coś rozwinie... Co to piwo taka breja? Mega mętne jakieś jest. Całość sprzętu do mycia porządnego w NaOH żeby się nie powtórzyła w następnym piwie! Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bucol Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) OK, postaram się delikatnie zlać i zabutelkowac. Co do metnosci to miałem problem z filtracja i musiałem delikatnie w nią ingerować (Problem z wężykiem) użyłem mchu irlandzkiego, ale w tym wypadku nie spisał się jak należy. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez bucol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) To kawałki zwartego kożuszka, ja bym butelkował i zobaczysz co będzie. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 To kawałki zwartego kożuszka, ja bym butelkował i zobaczysz co będzie. Po cichej zwarty kożuszek? No ciekawe pierwszy raz się z czymś takim spotykam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 no te niteczki wyglądają jak ze zwartego tego kożuszka który widać, może to być jakiś tlenowiec jak pisałeś, ale mimo wszystko chyba dobrze było by to zabutelkować. ewentualnie później odwrócić butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi