Azizi1926 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Reguła jest raczej taka, że im wyższy baling tym fermentacja intensywniejsza. Na przyszłość polecam tzw. "blow-off tube". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Reguła jest raczej taka, że im wyższy baling tym fermentacja intensywniejsza. Na przyszłość polecam tzw. "blow-off tube". a skąd taka reguła? Mołot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 z doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Po prostu to była gęstwa po Belgian Dark Strong (a w nim po Belgian Pale) i producent ostrzegał, że drożdże mogą być zmęczone i takiego Blg nie ruszyć. Zabrakło mi doświadczenia by ogarnąć, że to raczej on-off jest i jeśli ruszą w ogóle, to szybko. Na dodatek piwo o prawie tym samym ekstrakcie i na analogicznym szczepie ruszało mi powoli, rozbujało się w 2 doby a nie kilka godzin. Inne moje mocniejsze o dziwo podobnie.No dobra, ale za to to opierniczać mnie można w zapiskach czy coś. Kwestia kluczowa: za te 8h jak wrócę z roboty to co ja mam z tym zrobić? Rozlać na dwa? Czy jak? Zdjęcia z "akcji ratunkowej": https://drive.google.com/file/d/0B6whfGcSBABQTXc3b2RuV1I1WEpXUGl4c3JLOGRCV1doMVpB/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B6whfGcSBABQVXp1S0tvU20xdGhLS0Z2MDhWQV96RE1ReTNz/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0B6whfGcSBABQRFJIbDhjSWFTdS1KSmNudVZpekhmaUVGLXdz/view?usp=sharing Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Mołot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Kwestia kluczowa: za te 8h jak wrócę z roboty to co ja mam z tym zrobić? Rozlać na dwa? Czy jak? Wróżenie z fusów - nie wiadomo co będzie za 8h. Ja bym jednak postępował zgodnie z zasadą, aby nie dłubać w fermentującym piwie... obstawiam jednak, że większej piany to już z tego nie będzie Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Infekcja pojawiła się po zlaniu na cichą (przez wyparzoną rurkę) do wyparzonego i potraktowanego Oxy fermentatora.Ja bym zaczął od wyeliminowania zlewania na cichą. Cichą fermentację możesz spokojnie robić w tym samym fermentorze co burzliwą. Kup też świeże wiadra, nie są bardzo drogie, wężyki też do wymiany. Ale faktycznie, jakbym miał 4 infekcje z rzędu to też bym się załamał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Ja bym zaczął od wyeliminowania zlewania na cichą. 24 warki za mną , wszystkie wiadra posiadam z kranikami i większość piw przelewam na cichą . Jak dotąd żadne moje piwo nie miało infekcji. W tym przypadku albo dokładna dezynfekcja całego sprzętu albo wymiana na nowy,ja jednak próbowałbym dezynfekcji . Poczytaj o tym, było mnóstwo tematów jak to przeprowadzić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Wyparzanie to nie jest dezynfekcja. Inaczej mówiąc, przelałeś używając brudnego sprzętu do słabo zdezynfekowanego naczynia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 ThoriN, myliłeś się. Była Dalsze perypetie już w moim wątku: http://www.piwo.org/topic/12659-koboldzia-warzelnia/?p=345818 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam. Jest problem. Pływają mi jakieś dziwne farfocle w refermentowanym właśnie piwie. Jest to 3 dzień od zabutelkowania. Piwo przy zlewaniu do butelek było bardzo mętne a teraz wygląda na to, że się klaruje ale tego osadu jest naprawdę sporo. Chmielone na zimno było ale później filtrowałem przez pończoszkę. Fermentacja przebiegła prawidłowo i nie spieszyłem się ze zlewaniem( do butelek poszło po 17 dniach w tym 8 dni cichej) i ogólnie zastanawiałem się czy zlewać w obawie przed infekcją ale jak spróbowałem to żadnych obcych posmaków nie było i aromat też bardzo fajny. Zacierałem jednotemperaturowo (67-68°C) i próba jodowa też była ok. Drożdże Notinghamy. Ma ktoś pomysł co to może być? I czy się bać czy nie? (w linku zdjęcie) https://www.flickr.com/photos/132664854@N08/16984483710" Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Normalnie ci się klaruje. To, że było bardzo mętne tylko wszystko potęguje. http://www.wiki.piwo.org/K%C5%82aczkowanie_dro%C5%BCd%C5%BCy Zdjęcia nie widać bo trzeba się logować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zdjęcia nie widać bo trzeba się logować. Ano niestety trzeba, więc pewnie nikt tam nawet nie zajrzy. Imgur lub forumowa galeria Twoim przyjacielem kolego bobobotak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobobotak Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Przepraszam.. późno już było i zły link wkleiłem. Ja przypuszczam, że panikę sieje ale czegoś takiego nie miałem nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Wszystko ok. Wygląda na US-05 Popukaj w ścianki, powinno spaść na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgadzam się z przedmówcą, moje ryżowe na US-05 miało podobnie. Tylko jakby mniej? Ale ono dostało 2 tygodnie burzliwej i 2 cichej. Czekaj i się nie spinaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zlewałem stouta 12blg 26l drożdże s 04 Tak wygląda gęstwa, ma takie śmieszne kraterki, bardzo zwarta , było jej około 1l, nie zmieściło się wszystko do słoika. Piwo w smaku chyba ok, Chcę tym zaszczepić stouta 16blg raczej wszystko ok, ale chcę się upewnić. Jak ok to ile dodać na 24l, zebrać to z góry około 0,5l i resztę wywalić. W planach mam jeszcze mocniejszego stouta, myślę zebrać świeżą gęstwe właśnie z tego co będę dzisiaj zaszczepiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Wygląda podobnie do tej, co zbierałem z kawowego. W kwestii ile to się nie wypowiem, ale resztę trzymaj w chłodzie na wypadek, jakby było za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) czy brzeczka nowego stouta już czeka na drożdże i chcesz ten czas jak najbardziej skrócić, czy też gęstwa jeszcze trochę poleży i pytanie nie nadaje się do tematu Ostry dyżur? w kwestii samej odpowiedzi - wygląda jak najbardziej prawidłowo. jak piwo nie smakuje dziwnie i gęstwa nie pachnie źle to jest ok. ja bym to trochę odstał w chłodzie, przed zadaniem zlał płyn z góry, lekko zakręcił słoikiem i zadał to, co da radę samo wypłynąć ze słoja. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jutro z samego rana będę zacierał, dlatego tutaj pisze. Zrobię tak jak piszesz, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Chciałem użyć gęstwy po US-05 do kolejnego piwa, ale skaziła się, mogę użyć drożdży winnych i fermentować w ich optymalnej temperaturze? grigor51 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Nie. Napój alkoholowy ci wyjdzie, ale raczej nie będzie z tego dobrego piwa. Za głęboko odfermentuje. Jeśli brzeczka już czeka, wyjmij suche z zspasu. Albo szukaj w okolicy. Jeśli nie czeka, to nie jest to na ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jestem w trakcie wysładzania, w zapasie mam M10 Workhorse, nadadzą się? Robię ryżową IPA, 14 Plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Molot winne wcale mocniej nie odrefmentowuja. http://www.piwo.org/topic/666-badania-nad-fermentacja-brzeczki-piwnej-roznymi-rodzajami-drozdzy/ Awaryjnie można ich użyć, ale będzie czuć inne aromaty i smaki w piwie. najlepiej użyj tych m10 Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jestem w trakcie wysładzania, w zapasie mam M10 Workhorse, nadadzą się? Robię ryżową IPA, 14 Plato. M10 to bardzo fajne drożdże - miałem eleganckie efekty na nich fermentując w 12-14C W niskich temperaturach dadzą Ci bardzo fajny, czysty profil - zakładam, że używając US-05 Twój cel był właśnie taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Przyznam, że to piwo szykuje się na niewypał, chciałem zrobić ryżowca, bardzo jasnego i coś mnie podkusiło, żeby dosypać płatków z ryżu brązowego i brzeczka jest ciemnobursztynowa (200 g tych płatków na prawie 6 kilo zasypu). Wysładzanie idzie topornie (0,5 kg pszenicznego i tyle samo zwykłych płatków ryżowych). Co do drożdży to miałem taką gęstwę bo mi pasują do IPA, wczoraj jeszcze była dobra, a dziś padaka. Brak mi cierpliwości do tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi