Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w moim browarze nastąpiła zmiana, przestawiłem się na warki 50 l i podekscytowany nowym sprzętem trochu się zagapiłem. We wtorek popełniłem dry stout'a na lato 11 blg. Do dwóch fermentatorów zadałem gęstwę wichrowych wzgórz z Fermentum Mobile po ok 100ml. Zagapienie właśnie z tą gęstwą, nie wiem gdzie mi czas uciekł, ale miała już z 5 tygodni. Zapach i wygląd był jak na moje oko w porządku. Drożdże zadane w temp. 16*. Wiadra leżą w 18/20*. Minęły prawie dwa dni i żadnych oznak fermentacji (nie bulka ;) ). I teraz pilna konsultacja, wyjeżdżam rano- powrót w niedzielę. Nie wiem czy dać im czasu (trochu długo bez kontroli), czy wesprzeć suchymi. (w spiżarce mam Danstar notingham, us-05, s-04)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

żadnych oznak fermentacji (nie bulka ).

 

jak wrócisz i będzie bulkać to git...

 

jak wrócisz i nie będzie bulkać to git... 

 

z tym bulkaniem to był oczywiście żart (nawet bulkadełko nie zalożone), oznak nie ma żadnych, fermentor jest w miarę przeźroczysty i wszystko widać. Ani piany, ani osadu na dnie, co2 też nie czuć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem w trakcie warzenia Dunkel Weizena i wszystko szło zgodnie z planem aż do teraz tzn okazało się ze mam za mało chmielu. W przepisie jest aby użyć 40 gram Lubelskiego ja mam tylko 30g moje niedopatrzenie .Inne chmiele jakimi dysponuje to Iunga 100 gram amarillo 40. Czy jest sens mieszać Lubelski z którymś z nich  czy zbytnio się one nie nadają i zostawić te 30 gram Lubelskiego i nie kombinować ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem w trakcie warzenia Dunkel Weizena i wszystko szło zgodnie z planem aż do teraz tzn okazało się ze mam za mało chmielu. W przepisie jest aby użyć 40 gram Lubelskiego ja mam tylko 30g moje niedopatrzenie .Inne chmiele jakimi dysponuje to Iunga 100 gram amarillo 40. Czy jest sens mieszać Lubelski z którymś z nich  czy zbytnio się one nie nadają i zostawić te 30 gram Lubelskiego i nie kombinować ??

Jeżeli zależy Ci na zachowaniu parametrów piwa (IBU), to jak najbardziej możesz sypnąć trochę Iungi. Daje ona całkiem przyjemną goryczkę. Uważaj jednak na ilość - Lubelski ma ok. 3,5% A-K, natomiast Iunga ponad 11%. Kalkulator i przeliczaj - dodatek Iungi wyjdzie rzędu 3-5g, nie więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

w moim browarze nastąpiła zmiana, przestawiłem się na warki 50 l i podekscytowany nowym sprzętem trochu się zagapiłem. We wtorek popełniłem dry stout'a na lato 11 blg. Do dwóch fermentatorów zadałem gęstwę wichrowych wzgórz z Fermentum Mobile po ok 100ml. Zagapienie właśnie z tą gęstwą, nie wiem gdzie mi czas uciekł, ale miała już z 5 tygodni. Zapach i wygląd był jak na moje oko w porządku. Drożdże zadane w temp. 16*. Wiadra leżą w 18/20*. Minęły prawie dwa dni i żadnych oznak fermentacji (nie bulka ;) ). I teraz pilna konsultacja, wyjeżdżam rano- powrót w niedzielę. Nie wiem czy dać im czasu (trochu długo bez kontroli), czy wesprzeć suchymi. (w spiżarce mam Danstar notingham, us-05, s-04)

 

Jeżeli ta warka ma 50L, a zadałeś tylko 100ml 5 tygodniowej gęstwy, to zdecydowanie zbyt mało. 

Po pierwsze bym porządnie pobujał fermentorem, żeby natlenić brzeczkę (z opisu wychodzi mi, że drożdże jeszcze starają się mnożyć), a po wszystkim dodał S-04 i wyjechał na długi weekend.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Witam jestem w trakcie warzenia Dunkel Weizena i wszystko szło zgodnie z planem aż do teraz tzn okazało się ze mam za mało chmielu. W przepisie jest aby użyć 40 gram Lubelskiego ja mam tylko 30g moje niedopatrzenie .Inne chmiele jakimi dysponuje to Iunga 100 gram amarillo 40. Czy jest sens mieszać Lubelski z którymś z nich  czy zbytnio się one nie nadają i zostawić te 30 gram Lubelskiego i nie kombinować ??

Jeżeli zależy Ci na zachowaniu parametrów piwa (IBU), to jak najbardziej możesz sypnąć trochę Iungi. Daje ona całkiem przyjemną goryczkę. Uważaj jednak na ilość - Lubelski ma ok. 3,5% A-K, natomiast Iunga ponad 11%. Kalkulator i przeliczaj - dodatek Iungi wyjdzie rzędu 3-5g, nie więcej.

 

Zrobię jak podpowiadasz kolego , użyłem PPPP i faktycznie jeśli dodam 5 g Iungi będzie dobrze. IBU będzie na poziomie 14,4 wiec mieścimy się w parametrach bo wiki Podaje dla tego piwka IBU na poziomie 10-18. Dzięki za wsparcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i przyszła pora na mnie do napisania w tym temacie.

Jestem w trakcie zacierania witbiera z tego zestawu. W przepisie są skórki z 3 pomarańczy i że niby to jest ok. 160g. 3 pomarańcze postanowiłem zamienić na 2 pomarańcze + 1 cytryna. Po obraniu skórek z 2 pomarańczy wyszło mi ok. 65g (zdzierałem tylko tą pomarańczową część, bez tego białego pod spodem). Z cytryny wyszło mi trochę ponad 20g. To trochę mało w porównaniu ze 160g z przepisu. Nie bardzo wiem co w tej sytuacji mogę zrobić. Cytrusów w domu więcej nie mam. Może na szybko zgrillować na elektrycznym grillu trochę cytryny? A może jakieś inne pomysły macie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że skórek używałem to się wypowiem. Nie grilluj! To całkiem nie ten smak. Soku też nie lej, bo kwas, a aromat nijak nie trwały. Albo wyślij kogoś po więcej na szybko, albo olej. Ewentualnie skórka pomarańczowa kandyzowana daje też radę, ale ją trzeba na 15~20 minut wrzucić, bo ją zwykle siarką konserwują i musi mieć kiedy się ulotnić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym że dzisiaj jakieś kościelna święto jest i wszystko w okolicy pozamykane. O grillowaniu pomyślałem, bo piłem ostatnio witbiera z Kingpina który był właśnie z dodatkiem grillowanych cytryn.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak żaden mały sklepik w twojej okolicy nie jest otwarty to bym się nie przejmował aż tak. Zawsze można na cuchą czy nawet do rozlewu dodać naturalny olejek ze skórek, mniej więcej 1g olejku za 10g skórki, albo i mniej (bo im później dasz, mniej się ulotni).

 

Korekta: spożywcze zwykle są rozrabiane w spirytusie :/ z drugiej strony te kilka gram na wiadro chyba nie zaszkodzi.

 

Co do grillowanych, to w piwie ich nie próbowałem. Mają inny smak, musi wyjść inne piwo, ale pojęcia nie mam czy podpasują. Nie ryzykowałbym. Ale to ja.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, znalazłem sklep gdzie właściciel nie respektuje prawa i każe pracować pracownikom w dni wolne od pracy.

Zastanawia mnie tylko gdzie w przepisie jest błąd - w ilości pomarańczy, czy w wadze skórki.

Sprawa nieaktualna.

Edytowane przez Areh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę offtop - nie kupuj u takiego. Nie wspieraj wyzyskiwaczy.

W moim lokalnym sklepie w święta sprzedają panie, które mają % udziału w spółce, więc i % wypracowanego zysku. Plus premia za sam fakt pracy w święto. Gdzie tu wyzysk?! Nie uogólniaj, proszę.

 

No i skończmy OT, bo to nie temat na ten wątek.

 

Co do przepisu, błędu nie było. Były za to naprawdę duże pomarańcze, lub głębiej tarł. Waga w przepisie mieści się w tym, co można realnie uzyskać.

Edytowane przez Mołot
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warze właśnie witbiera, jako pierwsze piwo w którym chciałem się zabawiać w regulacje Ph. Kranówa ma 7,3, dodałem do wody 4ml kwasu mlekowego 80% na 20 litrów wody do wysładzania i nadal jest grubo ponad 6,5. Bić się z tym, dodać solnego czy wysładzać taką jaka jest? PH zacieru jeszcze nie mierzyłem bo dopiero kleikuje pszenice.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym mierzysz pH?

Ja ostatnio na 15l dodałem 5ml kwasu mlekowego. Ilość kwasu zależy od zawartości minerałów w wodzie i jej alkaliczności. Jeśli masz twardą wodę o wysokiej alkaliczności możesz potrzebować więcej kwasu. Ja bym dodał jeszcze troszkę mlekowego.

Aha - na pH wpływa temperatura pomiaru, jak masz ciepłą wodę (temp zacierania) to może się odczyt o nawet 0,3 różnić.

 

pH zacieru mierz dopiero po przerwie białkowej. Podczas tej przerwy są tworzone aminoKWASY które zmieniają pH.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mam twardą. Popatrzyłem po poprzednich warkach i dawałem ok 7ml kwasu na 20l wody.

Ty dałeś na razie 4ml, pH spadło Ci o 0,8. Dodasz kolejne 4ml to pH pewnie spadnie Ci o kolejne 0,8 (to pewnie nie idzie liniowo ale pi razy oko powinno tak być), więc będziesz miał ok. 5,8, co już jest całkiem ok.

 

No i tą wodę dobrze wymieszaj, jednak tak mała ilość kwasu może się rozchodzić nierównomiernie w wodzie. Ale to pewnie sam wiesz:)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dałem 6 do wody i 1ml do zacieru. Wiecej nie bede dawał, zobaczymy jakie ph bedzie miała brzeczka. Przed kolejnym piwem zrobie doświadczenia z kwasem solnym bo widze że woda z mojego kranu jest bardzo oporna na zmiany odczynu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chlopaki i dziewczęta szukam i znaleźć nic nie mogę. jest jakaś opcja na eliminację estrów z piwa? wyjechalem na wakacje zostawiajac piwko na burzliwej na dwa tygodnie i bulkalo raczej w 22 stopniach us-05 no i kwiatki jak ta lala.. nie wiem czy cos jeszcze moge zrobic by to zniwelować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.