leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 ??? http://www.piwo.org/topic/4219-piwo-pszeniczne-weizen-pare-pytan/page__view__findpost__p__84244 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 A doczytałeś, że chodzi o cukry proste, a nie o cukier stołowy (sacharozę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 sacharoza to fruktoza i glukoza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Oj tam cukier to cukier, a prosty .... do dostania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ile dać gram cukru żeby wyszło 10% z 20l (4kg zasyp)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Ile dać gram cukru żeby wyszło 10% z 20l (4kg zasyp)? 10% czego? Edytowane 16 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 10% czego? zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zasypu? Cukier sypie się do brzeczki na etapie warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 zasypu Chodzi o to ile jest 10% z 4 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 No właśnie warze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Chodzi o to ile jest 10% z 4 kg? Chcę żeby cukier stanowił 10% wszystkich cukrów w 20l warce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Jeżeli 10% z 4kg zasypu to z proporcji 4000g---------100% x-----------10% x=400g cukru A jaka gęstość końcowa ma być? Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Teraz mam 13Blg i chcę dodać 1,3 Blg w postaci cukru (20l warka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Teraz mam 13Blg i chcę dodać 1,3 Blg w postaci cukru (20l warka) 1°Blg = 10gcukru /l brzeczki (w dużym uproszczeniu) -> 1,3°Blg = 13g/l -> na 20l: 13g * 20l = 260g cukru Wsypując 260g cukru (do tego co masz, czyli: 20l o gęstości 13°Blg) otrzymasz 20l brzeczki nastawnej o gęstości 14,3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dzięki bardzo o to mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Właśnie gotuję pszenice i bije się z myślami czy dodać 10% cukru czy nie (wyczytałem, że drożdże dzięki temu produkują estry bananowe). Pytanie ile gram dać na 20l warkę? Jeśli chcesz bananów w pszenicy dam Ci je na tacy Nie kombinuj, zrób warke według poniższych wskazówek a efekt murowany (moja przedostatnia warka). Aromat dojrzałych, wręcz skarmelizowanych bananów totalnie mnie zaskoczył. A więc: 1. Zasyp 8,6kg : -pszeniczny 5kg pilznenski 3,2kg carahel 0.4kg chmiel lubelski 50g 2. zacieranie - infuzyjne 45 C - ferulikowa-tylko pszenica - 1 godzina!!!!!!! 53 C -wszystkie słody - 15min 63 C - 30min 72 C- 15 min - do negatyw proby jodowej 78 C - filtracja i wysładzanie ciągłe!!! 3. Gotowanie i chmielenie: 70min 20g po 10min 15 g po 50 min 15 g po 65 min 4. Drozdze i fermentacja: WB-06 - 15 g na 46 l brzeczki - underpitching czy jak to zwał Połowę wtawiłem do temp 21-22C a połowe do 18 C. Brzeczka w wyzszej temp fermentowała tydzien na burzliwej - spadło do 4 blg, a potem na cichej tydzien (wciaz bulgotało w rurce) Blg spadło do 2.5. Zabutelkowałem dodajac 200g cukru i refermentowałem w temp 21C. Po tygodniu pycha piwo, z intensywnym aromatem bananowym. Berzeczka w niższej temp (18C) fermentowała 2 tyg na burzliwej i tydzien na cichej. Blg końcowe 3 blg. Zabutelkowane z dodatkiem 200g cukru. Refermentacja w 18-19C !!! Po tygodniu smaczne piwo, O zdecydowanie mniejszym aromacie bananowym. Gozdzikow za cholere nie wyczulem. Ale ja ich nie czuje w zadnym piwie pszenicznym a troche marek juz przetestowałem Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_%28Anteks%29 http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-onlajn/page__view__findpost__p__120844 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Akurat przerwa ferulikowa chyba ma nie wiele wspólnego z powstawaniem aromatu banana. Moim zdaniem to wyższa temp. fermentacji oraz zadanie ... jakby to napisać... mniejszej niż standardowo ilości drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Jak tak dalej będziecie pitolić, to coder wywali wątek z prenumeraty i tyle . Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Czy gęstwe piwa które zakaziło się tlenowcem można zebrac i jakos jeszcze uratować ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Czy gęstwe piwa które zakaziło się tlenowcem można zebrac i jakos jeszcze uratować ?? Jakiś ginący szczep? Ja bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Szczep nie ginący ale chciałbym go jeszcze uzyc .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Jest ryzyko, jest zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) http://www.piwo.org/...post__p__131190 właściwie to odtąd: http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/page__st__160__p__131325#entry131325 Tu ostatnio była dyskusja o oczyszczaniu gęstwy przed mrożeniem, może coś pomoże Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Czy gęstwe piwa które zakaziło się tlenowcem można zebrac i jakos jeszcze uratować ?? Nie, wywal to w diabły. Możesz przefermentowac najtańszymi drożdżami suchymi i dostaniesz lepszy efekt niż z zakażonej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi