Sylwester87 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 No dzięki za odpowiedzi, rano dam znać czy coś się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 No dzięki za odpowiedzi, rano dam znać czy coś się dzieje.Ostatnio zrobilem to samo. Piwo schlodzilem do 11 st. I nie chciala ruszyc fermentacja. Dopiero przy 17 st. Ruszyla piana i w ciagu 6 dni powko zeszlo do 4 blg. I nadal fermentuje. Nie grzej go zbyt mocno. Poczekaj przy tych 17-18 stopniach przez jakies 10h nie idac wyzej a zobaczysz że ruszą. I taczej nie powinny niczego złego wyprodukować. Btw również s-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Jest 16 st. i dalej stoi. Piana opadła a była około 3-4 cm, chyba że już burzliwa się skończyła? Piwo z ekstraktów, miało 10-11 blg, drożdze zadane około 13 we wtorek 29.12, ruszyło jakoś koło północy. A może jeszcze ciut podnieść temperaturę i pokołysać fermentorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Jest 16 st. i dalej stoi. Piana opadła a była około 3-4 cm, chyba że już burzliwa się skończyła? Piwo z ekstraktów, miało 10-11 blg, drożdze zadane około 13 we wtorek 29.12, ruszyło jakoś koło północy. A może jeszcze ciut podnieść temperaturę i pokołysać fermentorem? Trochę cierpliwości 4 dni burzliwej to mało, a drożdże mogą fermentowac bez spektakularnych oznak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Pomerdać fermentorem czy po prostu niech stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Pomerdać fermentorem czy po prostu niech stoi? Ja bym już nie ruszal. Tylko poczekal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Możesz pomerdać, czemu nie. Tylko bez otwierania. Jak miałeś żarłoczne drożdże i lekkie piwo to już może być w zasadzie po robocie. Podniesienie jeszcze trochę temperatury tez nie zaszkodzi. Może jeszcze coś dojedzą, a jak nie to tylko im to pomoże w rozkładzie aldehydu i diacetylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Pomerdane, temperatura 17 stopni, już nie podnosze. I faktycznie może być już po bużliwej, poprzednie piwo też 11 blg miało słabą bużliwą a zeszło do 2 blg w sumie w 4 dni. Poczekam jeszcze z 2 dni i zmierze blg. Mam nadzieje że jednak drożdzaki pojadły i wszystko będzie ok bo piwko pachnie pięknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Jak jest po burzliwej to ja bym jeszcze podniósł temperaturę do 19-20C. Na tym etapie już Ci nic nie zaszkodzi, a może pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 To co? Mierzyć blg? Bo my sie nawet poświęciliśmy żeby piwo miało dobrą temperaturę i śpimy w salonie a sypialnia robi za pomieszczenie fermentacujne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ja bym poczekał. Dwa dni Ci piwa nie zbawią;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Utrzymanie prawidłowej tempratury jest najbardziej kluczowe na początku fermentacji. Jak oznaki aktywnej fermentacji się osłabiają, to podwyższenie temperatury po pierwsze piwu nie zaszkodzi, a po drugie może wręcz pomóc w redukcji diacetylu, aldehydu octowego i ewentualnego pobudzenia drożdży do wzmożonej aktywności w końcówce. Skoro wydaje się, że już jest po robocie, to ja bym zanosił w cieplejsze, ale oczywiście zrób jak uważasz. Ale poświęcenie godne podziwu, szanuję Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 I co najlepsze to moja kobieta wpadła na ten pomysł A po poruszaniu fermentorem coś się bardziej ruszyło. Coś tam nieśmiało bulka. Zostawię już okno zamknięte, będzie jakieś 20 stopni. No i cierpliwość. Dzięki wielkie Panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mabart Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam. Zamówiłem ostatnio surowce na ekstraktach do uwarzenia Stouta, wzorowałem się na zestawie "Prawdziwy Stout 12Blg" z Browamatora. W zestawie jest jęczmień palony śrutowany 300g do zabarwienia brzeczki, ja zamówiłem jęczmień prażony ze Strzegomia (>1000EBC). Doczytałem właśnie, że odpowiednikiem jest raczej słód barwiący 1300-1600EBC (Strzegom). Warzyć na tym co mam, czy zamówić i czekać na słód barwiący? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jęczmień palony = jęczmień prażony, Strzegom go sobie tak nazywa. mabart 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Słód barwiący to jest zupełnie co innego niż jęczmień palony. Tak jak Ci wyżej kolega napisał, Strzegom sobie go tak nazywa. Warz z tym co masz. mabart 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Potrzebuję porady co dalej zrobić z Witbier'em Zacieranie 30' kleikowanie płatków 65-70 st. 50 st. - 30' 64 st. - 60' 72 st. - 30' 78 st. - 5' Drożdże S-33 zadane do brzeczki 20 st. 12.5 blg 23l Po 8h ruszyła fermentacja i przeprowadzona była w 20 st. Po 9 dniach przelałem na cichą przy 4.5 blg (potrzebowałem gęstwy w celach eksperymentalnych) Cicha w 10 st. po 6 dniach blg 5 (przypuszczam, że to przez temperaturę). I teraz nie wiem czy czasem nie zepsułem piwa przez niedofermentowanie? Butelkować je, czy przenieść do 18 st. i poczekać może dofermentuje? A może dodać gęstwy, którą z nich zebrałem? Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Thorime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 To S-33, one tak odfermentowują. Ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorime Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dziękuję za podpowiedź. Dzisiaj wstawię do mieszkania niech nabierze temperatury (18 st.) i jutro rano pójdzie w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Cześć wszystkim mam problem z Imperial IPĄ wg. przepisu Czesława. Jako że po chmieleniu była mętna postanowiłem sklarować ją żelatyną, wcześniej z dobrym skutkiem klarowałem grodzisza a teraz po 2tyg. w ok. 8°C wygląda to tak . Pierwsza warstwa jest klarowna (ok. litr), druga pół mętna (2l) a trzecia mętna jak cholera (18l). Pierwszy raz widzę coś takiego ale mam na koncie dopiero 9 warek. Wiecie o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Tak chodzi pewnie o czas i temperaturę Schłodź bardziej piwo i zostaw na parę dni dłużej powinno ładniej się sklarować. Rozumiem, że chmielu na zimno jeszcze nie dawałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Piwo jest już po chmieleniu na zimno, chciałem je zabutelkować zaraz potem ale uznałem że jest zbyt mętne, dodałem żelatyny i trzymałem 3 dni w lodówce tak samo jak grodziskie, jednak po upływie tego czasu nie zauważyłem żadnej poprawy. Potem wyjechałem na sylwestra na wieś, wracam a tutaj takie mizerne efekty. Mógłbym to co prawda jeszcze trzymać w lodówce gdyż miejsca mi nie brakuje ale boję się że ulecą chmielowe aromaty. Może powinienem powtórzyć zabieg z żelatyną, tylko czy to nie będzie miało wpływu na smak? poprzednim razem dałem 1 łyżeczkę rozpuszczoną w 0.5l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Robię starter z drożdży FM41 i nie mam ekstraktu słodowego tylko słody, jak najlepiej postąpić, zrobić brzeczkę po prostu gotując słód w 64 stopniach i rozcieńczyć żeby wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak? Dziękuję za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Zatrzyj 150g słodu w trochę ponad litrze wody, przefiltruj przez jakieś sitko, przegotuj, schłodź. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez Jasiu lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak? z tego co mnie uczono to 1) najlepiej startery robi się na 10°Blg 2) nie daje się połowy fiolki Jak postąpić - zatrzyj sobie kilkaset gram słodu, przefiltruj, zagotuj, wystudź, zdekantuj - i jazda na karuzelę następnym razem odbierz cieńkusza - doprowadź gęstość do ~10°Blg ( odparuj dolej wody - zależy ile leci z filtracji ) w pojemniczki/woreczki 500mnl - i do zamrażalnika - brzeczka na startery zawsze przydatna lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi