Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Nie, wywal to w diabły. Możesz przefermentowac najtańszymi drożdżami suchymi i dostaniesz lepszy efekt niż z zakażonej gęstwy. a są suche do lambików ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Małe pytanie mam. Zatarłem dziś Dry Stouta 12Blg z zestawu BA i dodałem do niego 750g laktozy i wyszło mi nieco ponad 20 litrów brzeczki o ekstrakcie prawie 15Blg + trochę brzeczki z chmielinami. Wie ktoś o ile stopni ta ilość laktozy podnosi ekstrakt ogólny i czy warto tą brzeczkę jeszcze trochę rozcieńczyć, żeby więcej piwka było? A jeśli tak to ile wody dolać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zatarłem dziś Dry Stouta 12Blg z zestawu BA i dodałem do niego 750g laktozy i wyszło mi nieco ponad 20 litrów brzeczki o ekstrakcie prawie 15Blg Taka ilość laktozy to ok 2-2,3°Blg w 20l brzeczki. Czyli przed dodaniem laktozy miałeś niecałe 13°Blg. A czy to rozcieńczać to myślę, że sam musisz zdecydować. Ja bym zostawił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Dzięki. Zostawiam jak jest w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Grodziskie, po 10 dniach cichej, nawet chyba już nie pytam czy to zakażenie, ale co to może być , na ściankach widzę ślady po pianie 3-4 cm , Pozdrawiam Piotr Edytowane 20 Stycznia 2012 przez sp5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 A może foto? Jakie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Do grodziskiego dopiero się przymierzam, ale to co widać na zdjęciach to wg mnie trudno nazwać piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 A może foto? Jakie blg? Foto wstawiłem, blg początkowe 8, po burzliwej zeszło do 3 i efekty jak widać Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Witam Grodziskie, po 10 dniach cichej, nawet chyba już nie pytam czy to zakażenie, ale co to może być , na ściankach widzę ślady po pianie 3-4 cm , Pozdrawiam Piotr Przypomina mi książkę z badań okresowych w której trzeba odczytać jaka tam jest cyfra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Grodziskie, po 10 dniach cichej, nawet chyba już nie pytam czy to zakażenie, ale co to może być , na ściankach widzę ślady po pianie 3-4 cm , Zakażenie, ale ciekawie wygląda - kwas czy apteka? Stawiam na kwas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 kwas, aczkolwiek z sokiem w kegu pewnie dałoby się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Uwarzyłem w noc z soboty na niedziele American Lager. Podwójna warka 45l. Doadałem do kazdego fermentora po 11,5 g drozdzy hydratyzowanych W 34/70. Wieczorem w niedziele jeden juz wesoło bulkal a drugi niemrawy (ciecz sie przesunela troche w rurce, ale niewiele) Niestety, musiałem wyjechac wczesnie rano w poniedzialek i nie bedzie mnie do piatku w domu, a zona tymczasem mi melduje ze jak bylo tak jest. Jeden pracuje a drugi nie. Moze zastosoawac szok i go przeniesc w cieplo na troche, albo napowietrzyc brzeczke??? Any ideas? Dodam, ze sprawdzilem wieko wiadra przed wyjazdem i jest raczej szczelne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Olej bulkadełko. Wrócisz, zmierzysz gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Olej bulkadełko. Wrócisz, zmierzysz gęstość. W piatek zmierze. Jesli sie okaze ze drozdze nie ruszyly, mozna dosypac nowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Z pewnością już ruszyły i pracują sobie w swoim tempie. Tak jak napisał Zgoda - olej bulkadełko, pewnie masz dekiel nieszczelny, gaz sobie znalazł inne ujście. Luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Możesz przenieść ze 2 litry brzeczki z pianą z tego co fermentuje na dobre do tego gorzej fermentującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W piatek zmierze. Jesli sie okaze ze drozdze nie ruszyly, mozna dosypac nowych? Kolejny pytanie z cyklu "Nie bulka, co robić?" ??? Nie mierzyłeś blg, to nie wiesz co się tam dzieje, może fermentuje sobie w najlepsze bez produkowania nadmiernej ilości CO2.Napowietrzyć to trzeba było przed lub tuż po zadaniu drożdży, i to solidnie, w końcu to lager. Nowych drożdży dodać możesz, najlepiej pracujących w fazie wysokich krążków, ze startera. Nowe suche mogą nie podjąć pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zajrzysz, będziesz wiedział. Ale moim zdaniem będzie ok, nawet jak masz szczelny dekiel, to może być nieszczelność przy bulkadełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Napowietrzyłem przed zadaniem porzadnie pompka z pumeksem. Dziekuje Wam za rady. W piatek sie wyjasni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Nie zwracaj nigdy uwagi na bulkanie.. Regularnie mi się zdarza, że (dla tej samej warki i drożdży) w jednym fermentatorze pierdzi jak oszalałe a w drugim nawet nie drgnie.. Zawsze jak przestraszony podnosiłem pokrywkę, to się okazywało, że w obu piana sięgała już po sam brzeg Dodatkowo zawsze nie bulkało w tym, który wydawał mi się szczelnie zamknięty Bulkrurkę traktuję już tylko jako zabezpieczenie przed owadami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Jeśli nie ruszą to to piątku może być po ptokach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Otrzymalem widomosc ze jest pierscien z piany powyzej "linii wodnej" na fermentorze, czyli chyba pracuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Otrzymalem widomosc ze jest pierscien z piany powyzej "linii wodnej" na fermentorze, czyli chyba pracuja Nawet na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No i okazuje sie ze jest ok. Blg 5 i dalej fermentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Mam takie małe pytanie - skończył mi się środek do dezynfekcji (ostatnio chemipro OXI), a znalazłem w domu odplamiacz do tkanin, który ma na etykiecie: "Produkt zawiera między innymi: związki wybielające na bazie tlenu >=30%" "Produkt zawiera: nadwęglan sodu" Nie wiem jedynie, czy nie jest aromatyzowany - niby ładnie pachnie (świeżo) i część granulek jest niebieskiego koloru, ale pewności nie mam. To produkt Carrefoura (Pollena), różni się to czymś od np OXI z Biedronki? Jest sens ryzykować? To prawdopodobnie ten produkt Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi