Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Bym musiał mieć trochę brzeczki nastawnej.

Niekoniecznie, wystarczy jak odlejesz trochę tego już odfermenowanego piwa. Jeśli drożdże piekarnicze zjedzą jeszcze kilka balingów wniosek nasunie się sam. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

 

szybkie pytanie

 

zasypałem słody do garnka, i po 5 minutach się okazało że muszę szybko wyjść z domu, zasyp do wody temp 73, receptura IRA, czy jak wystygnie będę mógł znowu podgrzać i warzyć, czy też zasyp cały zacier do Wisły ???

 

Pozdrawiam Piotr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wrócisz to już będzie zatarte.

 

Ok. ale w sumie temperatura spadnie, na poważnie czy robić cały proces zacierania od podstaw, czy nie ma sensu ???

 

Zwłaszcza ze zapewne wrócę za jakieś 8-10 godzin :(

 

Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez sp5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

drodzy koledzy,

robie dzis portera. planuje po filtracji wyslodzic jeszcze troche wiecej, do drugiego gara tak, zeby uzyskac druga warke, ok 10-12 blg ciemnego piwka.

problem z tym, ze nie mam drugiego garka 25l.

czy moge zatem zostawic to cale mluto i wode dolana na wysladzanie w filtratorze na jakies 2 h?

w tym czasie bym ugotowal i nachmielil portera, potem przelal na chlodzenie.

 

czy to moze tyle stac?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

 

szybkie pytanie

 

zasypałem słody do garnka, i po 5 minutach się okazało że muszę szybko wyjść z domu, zasyp do wody temp 73, receptura IRA, czy jak wystygnie będę mógł znowu podgrzać i warzyć, czy też zasyp cały zacier do Wisły ???

 

Pozdrawiam Piotr

 

Spokojnie mozna tak zacierac. Ja zacieralem przez cala noc. Poza tym, ze piwo odferemntowalo troszke glebiej niz zwykle (ponoc mozna podniesc temperature zacierania o kilka stopni by zapobiec mocnej wytrawnosci) i mialem wydajnosc sporo wyzsza niz zwykle, to z piwem nie mialem zadnych szczegolnych problemow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstawiłem Coopersa Pilsnera w balonie 54L wstawiłem dwie puszki brewkita plus dwie ekstraktu słodowego z wes 1,7kg i trochę cukru (żeby doszło do 10Blg). Fermentacja niby dolna ale brzeczka ma 21oC mimo że w pomieszczeniu jest ~15 drożdże ciężko pracują :)

Siarkowodór w gorzelnictwie jest upierdliwy dlatego zacząłem się martwić. Czy ten smrodek wyleci ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak, ale napierw była panika a dopiero potem rozeznanie, to primo. Secundo 21st. to za wysoko na dolną czy nie ?

 

zacznijmy od tego czy to na pewno dolniaki? Skąd wiesz, że to drożdże fermentacji dolnej?

 

Jeśli tak, to troszkę masz za wysoka temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.