anteks Opublikowano 15 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Jak osiągniesz zadana temp w kadzi zaciernej możesz ja zdjąć z pieca, nie wystygnie zaraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) Pod tym postem pisałem o Kolońskim --> http://www.piwo.org/...post__p__136851 Z 12oBlg zeszło do 4oBlg na drożdżach S-33. Nie za mało? Edytowane 16 Lutego 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Pod tym postem pisałem o Kolońskim --> http://www.piwo.org/...post__p__136851 Z 12oBlg zeszło do 4oBlg na drożdżach S-33. Nie za mało? Moje na tych drożdżach zeszło też dokładnie do 4oBlg (na cichą przelewałem przy 4,5oBlg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 (edytowane) A jak zacierałeś? Jak nie jesteś pewien, czy może zejść niżej, czy już nie, to zrób fast ferment test na drożdżach piekarskich i wszystko będzie jasne Edytowane 16 Lutego 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 A jak zacierałeś? Jak nie jesteś pewien, czy może zejść niżej, czy już nie, to zrób fast ferment test na drożdżach piekarskich i wszystko będzie jasne Bym musiał mieć trochę brzeczki nastawnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2012 Bym musiał mieć trochę brzeczki nastawnej. Niekoniecznie, wystarczy jak odlejesz trochę tego już odfermenowanego piwa. Jeśli drożdże piekarnicze zjedzą jeszcze kilka balingów wniosek nasunie się sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Witam serdecznie szybkie pytanie zasypałem słody do garnka, i po 5 minutach się okazało że muszę szybko wyjść z domu, zasyp do wody temp 73, receptura IRA, czy jak wystygnie będę mógł znowu podgrzać i warzyć, czy też zasyp cały zacier do Wisły ??? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Jak wrócisz to już będzie zatarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Do kołdry go i po powrocie wstaw do wrzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 (edytowane) Jak wrócisz to już będzie zatarte. Ok. ale w sumie temperatura spadnie, na poważnie czy robić cały proces zacierania od podstaw, czy nie ma sensu ??? Zwłaszcza ze zapewne wrócę za jakieś 8-10 godzin Pozdrawiam Piotr Edytowane 18 Lutego 2012 przez sp5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Podgrzać i filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Za 8-10 godzin to będziesz miał piwo bardzo wytrawne, ale pewnie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Za 8-10 godzin to już w zacierze zaczną hulać dzikie drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Cześć. SP5 był w domu koło 20, zrobił próbę jodowa byłą negatywna, to mu powiedziałęm żeby wysłądzał :)chyba się wszystko dobrze skończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 drodzy koledzy, robie dzis portera. planuje po filtracji wyslodzic jeszcze troche wiecej, do drugiego gara tak, zeby uzyskac druga warke, ok 10-12 blg ciemnego piwka. problem z tym, ze nie mam drugiego garka 25l. czy moge zatem zostawic to cale mluto i wode dolana na wysladzanie w filtratorze na jakies 2 h? w tym czasie bym ugotowal i nachmielil portera, potem przelal na chlodzenie. czy to moze tyle stac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Witam serdecznie szybkie pytanie zasypałem słody do garnka, i po 5 minutach się okazało że muszę szybko wyjść z domu, zasyp do wody temp 73, receptura IRA, czy jak wystygnie będę mógł znowu podgrzać i warzyć, czy też zasyp cały zacier do Wisły ??? Pozdrawiam Piotr Spokojnie mozna tak zacierac. Ja zacieralem przez cala noc. Poza tym, ze piwo odferemntowalo troszke glebiej niz zwykle (ponoc mozna podniesc temperature zacierania o kilka stopni by zapobiec mocnej wytrawnosci) i mialem wydajnosc sporo wyzsza niz zwykle, to z piwem nie mialem zadnych szczegolnych problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Wstawiłem Brzeczkę do fermentacji dwa dni temu, zaczyna śmierdzieć jajkami, czy coś mogę na to poradzić szybko ? Jeszcze rano nie było tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Gdzie wstawiłeś? Rozumiem, że to dolna fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Jak dolna, to można powiedzieć, że prawidłowo śmierdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Wstawiłem Coopersa Pilsnera w balonie 54L wstawiłem dwie puszki brewkita plus dwie ekstraktu słodowego z wes 1,7kg i trochę cukru (żeby doszło do 10Blg). Fermentacja niby dolna ale brzeczka ma 21oC mimo że w pomieszczeniu jest ~15 drożdże ciężko pracują Siarkowodór w gorzelnictwie jest upierdliwy dlatego zacząłem się martwić. Czy ten smrodek wyleci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 eeeh, lekcje nie odrobione http://www.wiki.piwo.org/Siarkowodór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 No tak, ale napierw była panika a dopiero potem rozeznanie, to primo. Secundo 21st. to za wysoko na dolną czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 No tak, ale napierw była panika a dopiero potem rozeznanie, to primo. Secundo 21st. to za wysoko na dolną czy nie ? zacznijmy od tego czy to na pewno dolniaki? Skąd wiesz, że to drożdże fermentacji dolnej? Jeśli tak, to troszkę masz za wysoka temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Są dolniaki było oznaczenie na saszetce. To co na balkon z nimi ? Nie będzie zbyt dużego szoku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi