archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 ok - nie spiernicze to sie nie naucze... za ok 1,5miesiąca zobacze co daje ponad 20% słodu karmelowego;) a moze już teraz ktoś moze opisać jaki będzie tego efekt smakowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Jest to gdzies na forum lub w wiki.Trudno mi w fonie poszukac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 taki dodatek spooduje, że piwo będzie ciemniejsze, pełniejsze w smaku, ale też nada mu słodkawego charakteru, co w połaczeniu z zacieraniem w wysokich temperaturach może dać nieprzyjemną "ciężkość", ale wszysko to kwestia gustu, bo może ktoś takie lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Tak to prawda kwestia gustu, jak dla mnie to 20% to za dużo, piwo za bardzo lepkie jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 ok... jak sobie nawarze to je sam wypije - niestety dla mnie to w takim razie za duzo karmelowego:). Ale właśnie dzięki takim wpadkom człowiek sie uczy... no ale sprawdzimy organoleptycznie jak to smakuje za jakis czas... sam ekstrakt ze słodu nie najgorszy. dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Łokej. Podczas dzisiejszego zacierania odpadł mi spory kawałek emalii w garnku. Tak około 3cmm2 więc dość sporo. Garnka teraz nie wymienie. Jaki może mieć to wpływ na piwo i moje zdrowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Żadny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) odnośnie mojej warki jeszcze jedno pytanko... drożdże... jednak jest to u mnie problem - kumpel wyjechal do austrii . w tym momencie zaczyna wrzec ok 34l brzeczki. Licze że odparuje ok 4-5l (fermentatory 33l). załóżmy że zostaje 30l nachmielonej brzeczki - czy standardowa dawka drożdży 11,5g sobie z czymś takim poradzi? bo skoro drożdże się rozmnażają, to nie jest tak, że spokojnie przefermentują cukier tylko w dłuższym czasie? chyba że ktoś z okolic rzeszowa ma pożyczyć do wtorku jakieś suche drożdże? Edytowane 11 Lutego 2012 przez archivi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Poradzi, nie panikuj. archivi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 dzięki raz jeszcze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 (edytowane) Poradzić, poradzi byleby nie wyszło. Edytowane 11 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Właśnie tego mi brakuje - nie wiem do końca jaki słód co dokładnie robi w warce... http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie archivi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 http://www.wiki.piwo...ch_zastosowanie Dzięki anteks ! tego właśnie potrzebowałem... szukałem wczoraj tego po forum zamiast na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Szybkie pytanie - jak zachowuje się szyszka wrzucona bezposrednio do gara podczas chmielenia w porównaniu do granulatu. Czy tak samo ładnie gromadzi się na dnie, czy raczej pływa po powierzchni? Zastanawiam się, czy wrzucać bezpośrednio, czy w siateczce muślinowej (chmiel aromatyczny na ostatnie 10 minut gotowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) są dwie szkoły pierwsza w woreczku, po chmieleniu wyciągasz druga luzem, ułatwia filtracje luzem podobno jest lepsza utylizacja Edytowane 12 Lutego 2012 przez anteks CIESIEL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uszat Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Pojawił się u mnie problem z zacieraniem. Zacieram witbier`a(z CP) juz 2,5h i dalej próba jodowa pozytywna... Ani alfa ani beta amylazy nie mam, tak samo nie mam siarczanu wapnia żeby obniżyć ph, swoją drogą nie mam jak zbadać ph. Temperature pilnowałem i nie przekroczyła 73stopni. Jakieś pomysły żeby przerobic reszte skrobi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Podnieś temperaturę do 72°C, po 10 minutach powinno być po skrobii. Jezeli nie pomoże, ześrutuj 1/2 kg słodu pizneńskiego i dosyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 A może masz zepsuty termometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Noszę się z takim pilnym problemem - wczoraj przelewałem Pilsa z burzliwej na cichą. Postanowiłem zebrać gęstwę pierwszy raz, wg instrukcji. Zdziwiłem się nieco, bo przy poprzedniej warce (Bitter) gęstwy na dnia było bardzo dużo. Tym razem przy pilsie drożdży było tylko trochę na dnie. Zebrałem to wszystko do słoika (zdezynfekowany), było bardzo gęste więc dolałem odrobinę przegotowanej i wystudzonej wody. Słoik nakryłem folią spożywczą i odstaiłem na 24h do lodówki żeby zrobiły się 'warstwy'. No i jestem teraz po tych 24h, patrzę do lodówki i co widzę? Warstwa dolna, czyli martwe drożdże i śmieci - 2/3 wysokości. Warstwa środkowa czyli woda z 3cm szerokości. I na górze warstwa żywych teoretycznie drożdży - jakieś 1,5cm na oko. Jak dla mnie - tragicznie mało. Słoik co prawda jest z tych większych, litrowych, szeroki. Czy to normalne? Czy tylko panikuję i tyle drożdży wystarczy? Zamierzam nimi w weekend zaszczepić portera. Roger, help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 wlejj to wszystko i będzie gut,nie przejmuj się jakimiś warstwami,pewnie na dole żyje od cholery tylko opadły . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Nigdy nie bawiłem sie w warstwy, przed zadaniem robię łirpula i do brzeczki.Na dnie zostaje troche syfu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 powinien być temat prostujący wymysły i domysły z przed lat,może "piwowarskie opowieści z krypty" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Witam. W sobotę zacierałem Kolońskie. Dzisiaj rano już piany nie było, a zostały jakieś dziwne skorupki na powierzchni. Zobaczcie. Jak myślicie, wszystko OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iSparrow Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Sie śmiejecie sie, ale te opowieści z krypty to z tego forum. O, stąd: http://www.piwo.org/topic/764-zbieranie-gestwy/page__view__findpost__p__11405 Link prowadzi do browar.biz i wszyscy się tym sposobem zachwycają. Dlatego własnie pomyślałem, że tak trzeba. Wleje zatem wszystko jak leci ze słoika. Dzięki za szybką interwencję, już myślałem, że będę musiał priorytetowo domawiać drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 Zlewaj na cichą. Koniec burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi