WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam Pierwsza warka za mną ("dojrzewa" na cichej) - Pale Ale. Chętnie bym spróbował następnego przepisu - możecie polecić jakąś recepturkę na górniaki ? Zaznaczam, że w piwnicy gdzie będzie "dojrzewać" mam 20 stopni i żadnych urządzeń chłodzących. Dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) To zależy jakie piw lubisz? Tu masz sprawdzone receptury http://www.wiki.piwo.org/index.php?title=Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Edytowane 27 Czerwca 2011 przez rysmis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dzięki, Chociaż bardziej chodziło mi o sprawdzoną recepturkę na górniaka na suchych drożdżach, łatwego na początek. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Szukaj czegoś, co dobrze fermentuje w wyższych temperaturach, dla mnie wybór jest prosty- piwo pszeniczne. Znakomite do picia w ciepłe dni, fermentuje właśnie w cieplejszych warunkach i szybko dojrzewa, co jest dodatkowym atutem- ok. 2 tyg. i już raczysz się dobrym pszenicznikiem =]. Możesz też zrobić jakiegoś pale ale'a, ale te wymagają nieco więcej czasu. Kolejną propozycją jest a'la kolońskie. "A'la", jeżeli niemasz warunków do dojrzewania piwa w chłodzie. Ale tu nie mam doświadczenia, bo właśnie czekam na ochłodzenie albo jakąś lodóweczkę =] Co do receptury, rozglądnij się za zestawami na bazie słodów. Dołączona jest szczegółowa instrukcja i coś dobrego zawsze wyjdzie=]. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez Marcusfff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Hej Marcsufff Dzięki za podpowiedzi - Pale Ale właśnie dojrzewa, wole zacierać sam dobierając słody jednak, zobaczy się te przepisy na pszenice, może coś ciekawego będzie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Kolega powyżej dobrze Ci radzi, ale z tym pszenicznym to bym uważał. Zależy kogo będziesz raczył tym piwem. Jeśli koneserów obeznanych w temacie, w porządku - serwuj weizena. Jak zrobiłem kiedyś identycznie, zachęcony opiniami kolegów, popełniłem pszenicę. Nie powiem, smaczna była... a właściwie jeszcze jest Towarzystwu wychowanemu na Żywcach, Lechach i Żubrach nie smakuje. Raz nawet ktoś życzliwy przestrzegł mnie, że jakieś to mętne, dziwnie pachnie goździkiem i generalnie nie bardzo Receptury na bazie słodów to dobry kierunek. Masz wielkie pole do popisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 To może bitter? Fajne, lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie: Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej: Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg Zacieranie: 68C - 60min Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min Drożdże: S-04 lub US-05 *HBU - alfa-kwasy*gramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Hej Bimbelt Z tą recepturą to trafiłeś idealnie. Tylko nie bardzo rozumiem jak policzyć gramaturę chmielu - mała podpowiedź ? =D Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 No dla przykładu Fuggle miał 5,1% alfa-kwasów, czyli mamy: 179HBU / 5,1 ~= 35g granulatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Tylko nie bardzo rozumiem jak policzyć gramaturę chmielu - mała podpowiedź ? =D Nawet większa podpowiedź, poczytaj sobie TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Każdy chmiel różni się zawartością alfa-kwasów różnice są spore nawet przy tych samych odmianach. jak kupisz chmiel masz podaną ich zawartość np. 5,5% jeżeli chcesz 110HBU potrzebujesz 20g tego chmielu. a jak masz chmiel 11% a-k to jedynie 10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Witam I wszystko jasne - wielkie dzięki ! Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 27 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Ponownie Po przepisie od Bimbelta następne w kolejce będzie jasne z tego linka: http://pl.wikibooks.org/wiki/Piwowarstwo_domowe/Przepisy Na ile litrów brzeczki nastawnej może być zeskalowana ta receptura ? Sprawdzą się tu drożdże US - 5 ? Pozdro Edytowane 27 Czerwca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 10 litrów, sprawdzą się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Tu masz podobne na 20 litrów, tylko jeszcze prostsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Jak coś łatwego to pils na górnych: 5 kg słodu pilzneńskiego 50g chmiel goryczkowy 30g chmiel aromatyczny Drożdże Safale US-o5 lub S-04 Zacieranie: 55C-10min 62-63C 20min 72-73C 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 To może bitter? Fajne, lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie: Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej: Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg Zacieranie: 68C - 60min Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min Drożdże: S-04 lub US-05 *HBU - alfa-kwasy*gramy bimbelt - jakbyś mógł jeszcze tylko podać docelowe blg dla tego przepisu, to byłbym wniebowzięty myślę, że w okolicach 12, ale wolę spytać.. w ogóle wątek bardzo mi podchodzi (temp. w piwnicy nagle wzrosła do 18C) - urlop nadchodzi, a przecież nie mogę zrobić jedynie 100 l saisona czy innych weizenów (które mi zresztą nie podchodzą choć piłem tylko cornelusa) może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ??? pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 Dla mnie wybór jest również prosty. Pszeniczne Weizen to świetne piwo Proste,smaczne i szybkie No chyba,że nie warzysz dla siebie a dla innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2011 może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ??? pzdr 20°C to dobra temperatura dla wita. Moim zdaniem to lepsze piwo na upały od weizena, bo lżejsze, bardziej orzeźwiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 To może bitter? Fajne' date=' lekkie piwo na lato, bardzo proste zacieranie: Przepis na ok. 25L brzeczki nastawnej: Zasyp: pale ale 4,25kg, caraamber 0,3kg Zacieranie: 68C - 60min Chmielenie: fuggles 179HBU - 60min, east kent goldings 195HBU - 45min, styrian goldings 123 HBU - 5min, east kent goldings 56HBU - 5min Drożdże: S-04 lub US-05 *HBU - alfa-kwasy*gramy[/quote'] bimbelt - jakbyś mógł jeszcze tylko podać docelowe blg dla tego przepisu, to byłbym wniebowzięty myślę, że w okolicach 12, ale wolę spytać.. w ogóle wątek bardzo mi podchodzi (temp. w piwnicy nagle wzrosła do 18C) - urlop nadchodzi, a przecież nie mogę zrobić jedynie 100 l saisona czy innych weizenów (które mi zresztą nie podchodzą choć piłem tylko cornelusa) może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły dla temperatur fermentacji 20C i powyżej ??? pzdr U mnie wyszło 12Blg, ale z tego co pamietam, to celowalem w 11-11,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 (edytowane) Witam Panowie ile cukru białego kryształ wrzucić na 20 l brzeczki nastawnej tego Jasnego Pełnego - http://pl.wikibooks.org/wiki/Piwowarstwo_domowe/Przepisy ? A ile glukozy ? - Bo nie wiem czy mi sie uda dzis glukoze w wiekszym opakowaniu dostac uda. Pozdro Edytowane 11 Lipca 2011 przez WielkiX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Witam Panowie ile cukru białego kryształ wrzucić na 20 l brzeczki nastawnej tego Jasnego Pełnego - http://pl.wikibooks.org/wiki/Piwowarstwo_domowe/Przepisy ? A ile glukozy ? - Bo nie wiem czy mi sie uda dzis glukoze w wiekszym opakowaniu dostac uda. Pozdro Nie dubluj tych samych pytań w różnych wątkach. Daj 120g cukru i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 a na przyszłość możesz policzyć tym programem Kalkulator rezerwy brzeczki do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WielkiX Opublikowano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2011 Elroy Mysle, że jestem usprawiedliwiony - to sa 2 różne style wiec różne nagazowanie Jejski Dzięki ale jest problem bo nie dokonałem wszystkich pomiarów - te nerwy =D wiec pytam bardziej ile z doświadczenia niż z wyliczeń. Alwe dzięki - kalkulator na pewno się przyda przy następnych ważeniach Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Alwe dzięki - kalkulator na pewno się przyda przy następnych ważeniach Pozdro Bardziej przyda Ci się waga niż kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się