mark33 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Od jakiegoś czasu jadę na Ubuntu 9.10 , jestem zadowolony jak nigdy dotąd (już kilka razy testowałem wcześniejsze pingwiny). Przede wszystkim szybkość startu systemu jest dużo lepsza niż XP (ale jeszcze go trzymam do programowania i innych rzeczy) jednak do neta i podstawowych zadań kolala jest bardzo fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Od jakiegoś czasu jadę na Ubuntu 9.10 , jestem zadowolony jak nigdy dotąd (już kilka razy testowałem wcześniejsze pingwiny). Przede wszystkim szybkość startu systemu jest dużo lepsza niż XP (ale jeszcze go trzymam do programowania i innych rzeczy) jednak do neta i podstawowych zadań kolala jest bardzo fajny. Jeśli chodzi o sam czas startu to w 10.04 (który jest w tej chwili w becie) to jest dopiero ekspres! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark33 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zapewne za jakiś czas będę testował, na razie oswajam misia koalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 9.10 i 9.10 UNR testowałem w wersji beta, i musiałem jeden system postawić od zera po tych testach, dlatego nie bawię się w to w przypadku 10.04, ale na pewno przeskoczę na ten system w momencie jak będzie stabilna wersja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyryllo Opublikowano 28 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 (edytowane) Na Desktopach (laptop, netbook, stacjonarka) używam puki co Ubuntu na serwerze (ibm x330) mam oczywiście Debiana Edytowane 28 Maja 2010 przez cyryllo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukas Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 (edytowane) Witam A sprawdzał ktoś kubuntu 10.04 z kde 3.5? Ja próbowałem zainstalować trinity(ISO image tutaj), ale zamiast instalatora uruchamia mi się system z płytki. Jest na to jakaś rada? Edytowane 14 Czerwca 2010 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Teoretyzując całkowicie - a po odpaleniu z livecd nie masz tam nigdzie, już na działającym systemie, instalatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Może lepiej ściągnij sobie polską wersję http://ubuntu.pl/pobierz.php ,a po zainstalowaniu masz na pulpicie skrypt do automatycznego zainstalowania wszystkich potrzebnych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanclerz Opublikowano 15 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Jeszcze mała informacja o Ubuntu. Miałem okazję parę dni temu na bardzo słabej maszynie zainstalować Linux Mint (remix Ubuntu) w konkretnej wersji spolszczonej Linux Mint 8 (chyba Miętowy Remix się zwie). Zupełnie nie ma o co się czepić. Jeśli ktoś (jak piszący te słowa) ma awersję do kochającego wirusy i trojany M$, nadto chce posiadać 100% legal softu, a nie ma czasu na poważniejsze opcje typu Debian, Gentoo czy Slack - polecam. Bajkowo prosta instalacja. I późniejsze sprawne działanie. Na koniec opinia DELL-a, który od dawna stawia na pingwina: http://linuxnews.pl/dell-ubuntu-jest-bezpieczniejsze-niz-microsoft-windows/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukas Opublikowano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Teoretyzując całkowicie - a po odpaleniu z livecd nie masz tam nigdzie, już na działającym systemie, instalatora ? Rzeczywiście jest coś takiego... Zbyt szybko wciskałem "reset"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael071 Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Używam obecnie Ubuntu Lucid Lynx 10.04 tj. jego polskiego odpowiednika czyli Lśniącego Lamparcika :] Panie Kopyr polecam na początek http://ultamatix.com/#Contents . Znacznie pomaga na rozruchu. Chciałem sobie zainstalować tego ultamtixa,ale wyskakuje mi "Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: python2.5".Wie ktoś o co lotto i jak obejść ten problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Chciałem sobie zainstalować tego ultamtixa,ale wyskakuje mi "Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: python2.5".Wie ktoś o co lotto i jak obejść ten problem ? Na google wyskakuje wiele postów z problemami w/w więc coś jest na rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pifko27 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Od jakiegoś czasu jadę na Ubuntu 9.10 , jestem zadowolony jak nigdy dotąd (już kilka razy testowałem wcześniejsze pingwiny). Przede wszystkim szybkość startu systemu jest dużo lepsza niż XP (ale jeszcze go trzymam do programowania i innych rzeczy) jednak do neta i podstawowych zadań kolala jest bardzo fajny. Zgadzam się sam również korzystam z pingwina na UBunciaku 9.10 i działa b.szybko, interfejs właściwie niewiele się różni od windy. Dużym plusem jest to, że wszystkie pakiety można sobie pobierać z centralnego repozytorium systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) Chciałem sobie zainstalować tego ultamtixa' date='ale wyskakuje mi "Błąd: Niemożliwe spełnienie zależności: python2.5".Wie ktoś o co lotto i jak obejść ten problem ?[/quote']Na google wyskakuje wiele postów z problemami w/w więc coś jest na rzeczy. $ sudo add-apt-repository ppa:fkrull/deadsnakes Dodaje repozytorium z wcześniejszymi wersjami Pythona, bo w LL jest tylko 2.6 Ciut info na temat tego repo -> https://launchpad.net/~fkrull/+archive/deadsnakes Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Mam pytanie do użytkowników Linuxa (u mnie od wczoraj Ubuntu 10.10, tak więc nie mam o tym pojęcia ). Chodzi o uruchamianie programów OWFS. W terminalu działa u mnie komenda: sudo /opt/owfs/bin/owdir -s localhost:3444 a nie działa owdir -s localhost:3444 No command 'owdir' found, did you mean: Command 'nwdir' from package 'ncpfs' (universe) owdir: command not found Co zrobiłem nie tak i jak to poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Mam pytanie do użytkowników Linuxa (u mnie od wczoraj Ubuntu 10.10, tak więc nie mam o tym pojęcia ). Chodzi o uruchamianie programów OWFS. W terminalu działa u mnie komenda: sudo /opt/owfs/bin/owdir -s localhost:3444 a nie działa owdir -s localhost:3444 No command 'owdir' found, did you mean: Command 'nwdir' from package 'ncpfs' (universe) owdir: command not found Co zrobiłem nie tak i jak to poprawić? Wszystko zrobiłeś dobrze. Lokalizacja /opt/owfs/bin/ musi być dodana do zmiennej PATH, żeby system szukała tam programu. na szybko z forum.ubuntu.pl w pliku .bashrc dodaje taki wpis:export PATH=$PATH:/interesujaca/mnie/sciezka/bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 OK, w terminalu działa. Natomiast w MashIt (program korzysta ze skryptu Java) nie działa a w logu widnieje coś takiego: Mon Feb 28 21:29:47 CET 2011 [21] : entering OWFSInterface::internal_setSwitchState: false Mon Feb 28 21:29:47 CET 2011 [21] : entering OWFSInterface::execAndReadResult: owwrite -s 3456 29.822707000000/PIO.1 0 Mon Feb 28 21:29:47 CET 2011 [21] : ERROR : Caught exception Cannot run program "owwrite": java.io.IOException: error=2, No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Wrzuć wynik whereis owwrite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 owwrite: /opt/owfs/bin/owwrite W termilanu polecenia działają, odczytuje temperaturę i zmienia stany na pinach ds2408. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Dodaj ścieżkę o której pisał pablo w pliku .bashrc dodaj taki wpis: export PATH=$PATH:/opt/owfs/bin Przeloguj się i myślę, że zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Może chodzi o uprawnienia użytkownika, tutaj opis w temacie http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=220436&highlight=1-wire Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Chyba nie ERROR : Caught exception Cannot run program "owwrite": java.io.IOException: error=2, No such file or directory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Wygląda jakby program działał w innym środowisku, z innym ustawieniem zmiennej PATH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Wygląda jakby program działał w innym środowisku, z innym ustawieniem zmiennej PATH. Wyloguj się i zaloguj ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Niekoniecznie to wystarczy. Do odpalania aplikacji w Javie często trzeba ustawić całe środowisko, takie to bydlę jest nieludzkie. Ja bym obejrzał skrypt uruchamiający ten program, czy zmienna PATH jest ustawiana z zachowaniem wartości ze środowiska użytkownika, czyli PATH=(cośtam-cośtam):$PATH. Nie wspominając o tym, że może być uruchomiony na koncie innego użytkownika, jeżeli to np. jakaś aplikacja webowa w kontenerze serwletów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi