jacer Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Normalnie hardcore Jaaaa teraz to zobaczyłem. Dodam tylko, że te piecyki nieźle walą naftą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 Dzięki Mateos. Niestety nic z tego nie rozumiem. Czy mogę podłączyć do regulatora elektronicznego kupionego na Allegro złodziejką dwa przewody grzewcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 1 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2011 No to trochę jaśniej , regulator ma określona maksymalną moc wyrażona w watach [W], której nie można przekroczyć lub maksymalny prąd wyrażony w amperach[A] jaki może pobierać podłączone urządzenie. Z racji tego że przewód grzejny pobiera małą moc możesz śmiało podłączyć dwa przewody złodziejką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Hej, Pytanie do osób, które zrobiły prostą lodówkę ze styropianu: z jakiego styropianu je robiliście i czy sprawdza się taki materiał? Z tego co wiem to taki zwykły jest bardzo delikatny i się kruszy, wszędzie będzie pełno kulek. Pomyślałem o styrodurze, który jest lepszy, ale chyba słabiej dostępny dla przeciętnego zjadacza chleba. Podzielcie się proszę doświadczeniami, bo zamierzam coś sklecić i chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Styrodur słabo dostępny? Owszem, jest droższy, ale nie niedostępny. Dwa lata wstecz robiłem ogrzewanie podłogowe, jako izolację dawałem właśnie styro. Poszukaj poprostu styropian xps, casto, leroy na sztuki. Tyle że na sztuki to drogi gips, ja zrobiłem z 3cm grubości, kupowałem na sztuki bo nie znalazłem wspólnika na całą paczkę. Zdaje się że styrodur od BASF ma nawet większe arkusze niż standardowe styropiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Ja kupiłem XPS 3cm w Castoramie. Za 2 szt. zapłaciłem niecałe 20 zł (robiłem pudło na małe, 15 litrowe pojemniki). Edytowane 11 Grudnia 2014 przez rumcajs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ja kupiłem XPS 3cm w Castoramie. Za 2 szt. zapłaciłem niecałe 20 zł (robiłem pudło na małe, 15 litrowe pojemniki). Czym kleiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumcajs Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Śrubami (już nie pamiętam do czego - czarne są). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Moja skrzynia jest ze zwykłego elewacyjnego styropianu w czarne kropki o grubości 5cm. Do usztywnienia konstrukcji użyłem długich śrub/wkrętów chyba do ościeżnic z tego co pamiętam, ok. 15cm dł. Do posklejania i uszczelnienia użyłem zwykłej pianki montażowej. Na końcu całość owinąłem taśmą montażową. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 11 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ja zroibłem swoje ze styroduru 3cm. Łączone gwoździami I do tego łączenia i wszelkie niedopasowania zaizolowane pianką montażową. Sam zrobiłem niestety nieco za duże to pudło, przez co czasem potrzeba więcej wkładów by w ogóle je schłodzić, ale temperaturę trzyma dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Z tego co wiem to taki zwykły jest bardzo delikatny i się kruszy, wszędzie będzie pełno kule Ja zrobiłem z takiego zwykłego. Aby się nie kruszył przy cięciu, potrzebny jest bardzo ostry nóż. Potem cięcia zabezpieczyłem klejem wikol i nic się nie kruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Z tego co wiem to taki zwykły jest bardzo delikatny i się kruszy, wszędzie będzie pełno kule Ja zrobiłem z takiego zwykłego. Aby się nie kruszył przy cięciu, potrzebny jest bardzo ostry nóż. Potem cięcia zabezpieczyłem klejem wikol i nic się nie kruszy. Ja chyba też zrobię ze zwykłego styropianu 5cm, a żeby się nie sypało to obkleję to folią do żywności. A ciąć to najlepiej chyba rozgrzanym drutem oporowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) Ponieważ wiele osób robi takie lodówki chciałbym przedstawić zaimprowizowane wczoraj rozwiązanie, dzięki któremu pociąłem płyty bez żadnych fruwających śmieci. Proszę nie reagować złośliwym śmiechem Rozwiązanie zadziałało wzorowo, wymyśliłem je w biegu, może komuś się przyda. Maszyna w moim przypadku złożyła się z drewnianego stolika, który pożyczyłem od córki (nawet nie robiłem na nim porządku), zasilacza regulowanego, 1m drutu oporowego fi 0,5mm (koszt 1,1 PLN/mb), gumki do włosów (też pożyczonej od córki, lepsza byłaby mocna sprężyna, ale nie miałem), kabelków z krokodylkami i 4 trytytek (choć 2 wystarczą), zwanych potocznie opaskami zaciskowymi. Drut rozciągnąłem na nogach stołu, z jednej strony przyczepiony do naprężonej gumki i trytytki, a z drugiej tylko do trytytki, do tego 15V przy 0.9A i drut pięknie ciął styropian (można i więcej prądu, ale nie trzeba było). Cięty styropian kładziemy na książkach, bo drut do samej ziemi nie zejdzie, przykładamy drut na zimno w miejscu cięcia, włączamy prąd i za momencik lekko ściągamy trytytki w stronę ziemi. Gumka napręża drut, wszystko full profi! Cała zabawa trwała 1,5h z przygotowaniem maszyny, mierzeniem i kreśleniem oraz cięciem właściwym. Sprzątania prawie nie było. Maszyna: Krawędzie cięcia: Można uciąć nawet tak cienko, jeśli się źle wymierzyło i trzeba wyrównać: Skrzynka (jeszcze nie poskręcana): Zdrówka Tomek Edytowane 21 Grudnia 2014 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Najlepiej wykorzystać jakąś starą komodę/szafkę jak ktoś ma, łatwiej wtedy dobrze umocować styropian/styrodur/piankę. U mnie bardzo dobrze się sprawdziło i naprawdę jestem zadowolony z efektów. Do tego folia NRC/koc ratowiniczy do wyłożenia od środka i trzyma temperatrurę super. Tutaj moje zmagania z lodówką: http://www.piwo.org/topic/14203-browar-domowy-dno-bojlera/#entry286914 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Polecam obciąć dno z 2 litrowej butelki i w to wkładać zamrożone pety 1,5 litra wtedy przy rozmrażaniu skroplona woda będzie spływać do "podstawka" Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Ja od siebie tylko dorzucę, że na "popularnym serwisie aukcyjnym" można za +/- stówę kupić fajne drewniane skrzynie, idealne do zaizolowania styropianem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Lary podlinkujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Mój faworyt: http://allegro.pl/kufer-drewniany-ogrodowy-skrzynia-drewniana-l-125l-i4918136980.html Rozmawiałem już ze sprzedającym, nie będzie problemu z powiększeniem skrzyni o przestrzeń na styropian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 super ale nawet taki styropian 2 cm myślę że by wystarczył i bez powiększania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Mój faworyt: http://allegro.pl/ku...4918136980.html Rozmawiałem już ze sprzedającym, nie będzie problemu z powiększeniem skrzyni o przestrzeń na styropian. Nie polecam. Skrzynie przyszły o kompletnie innych wymiarach niż zamawiałem. Jakość wykonania tragiczna. Poszczególne elementy są do siebie nierówno spasowane, wieko się nie domyka, kufry są niedomalowane, cięcia desek niewykończone. Na Allegro zdjęcia piękne, a rzeczywistość kompletnie inna. Już wysłałem maila z informacją o rezygnacji z kupna i zwrocie towaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie polecam. Skrzynie przyszły o kompletnie innych wymiarach niż zamawiałem. Jakość wykonania tragiczna. Poszczególne elementy są do siebie nierówno spasowane, wieko się nie domyka, kufry są niedomalowane, cięcia desek niewykończone. Na Allegro zdjęcia piękne, a rzeczywistość kompletnie inna. Już wysłałem maila z informacją o rezygnacji z kupna i zwrocie towaru. Dzięki za cynk, będę omijał tego sprzedającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Na olx czy innych lokalnych portalach szukajcie najlepiej, jakaś szafka czy komoda jak najbardziej się nadadzą. A lokalnie to zawsze bez przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Za 200zl dostaniecie uzywana lodowke (ja nawet znalazlem A+ w tej cenie) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Pojemnik fermentacyjny to napewno jakieś wyjście, ale kupijąc małą lodówkę do zabudowy za 140zł macie święty spokój z utrzymaniem stabilnej temperatury. Ja taką lodówkę zabudowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 ja mam już 3 lodówki... wszystkie razem kosztowały mnie 120zł... droższe były regulatory temperatur do nich trzeba porozpuszczać wici po rodzinie i znajomych oraz olx, szkoda czasu w ogóle się bawić w skrzynie. a nawet sama lodówka bez regulatora temperatury już dużo daje, zwykle w lodówkach masz na masa 0 stopni a na minimum 10 stopni więc idealne warunki do fermentacji i lagerowania dolniaków... kontrola temperatury w browarze to jedna z najważniejszych kwestii w naszej zabawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi