Jump to content

stabilna temperatura fermentacji - rozwiązania sprzętowe


areks1111

Recommended Posts

  • 1 year later...

Pozwolę sobie odkopać temat, bo nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania dla mojego przypadku.

 

Fermentację przeprowadzam w mieszkaniu, przy użyciu pudła styropianowego i butelek z lodem.

Denerwuje mnie jednak ich wymienianie i chciałbym zapytać czego mógłbym użyć do obniżania temperatury w fermentorze.

W pokoju mam 20-22C, chciałbym móc regulować temperaturę w zakresach 15-20C. Wiadomo, że butelki z lodem dają radę, ale chciałbym pozbyć się wahania temperatur i zapomnieć o codziennym ich sprawdzaniu.

 

Do podgrzewania służą pasy grzewcze. Czego można użyć, żeby obniżyć temperaturę?

Dodam tylko, że dodatkowa lodówka nie wchodzi w rachubę, ze względu na brak miejsca.

Link to comment
Share on other sites

Jak skrzynia jest dobrze zaizolowana (u mnie licząc od zewnątrz: płyta OSB 12mm, styrodur 5cm, pianka izolacyjna 0,5cm) to "lodówka" nie włącza się zbyt często. Ma dwa "biegi". Pierwszy jest słyszalny ale nie przeszkadza, drugi już troszkę hałasu powoduje....

Link to comment
Share on other sites

A jak z infekcjami w takim rozwiązaniu? Czy to urządzenie nie wtłacza powietrza z zewnątrz? To chyba było by mało efektywne :) 

Ale czy obieg powietrza choćby przez urządzenie nie  powoduje infekcji? 

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, rkkr napisał:

Ja mam wmontowaną w pokrywę skrzyni izolacyjnej górę od lodówki turystycznej. W mieszkaniu, w którym jest ok 20°C spokojnie można osiągnąć temperaturę rzędu 8°C.

 

Teraz, Hobbysta napisał:


Hej możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku?

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Znalazłem nawet taką lodówkę z regulacją temperatury i wbudowanym termostatem. Możliwość regulacji i utrzymanie zadanej temperatury to byłby niezły bajer.

http://allegro.pl/27l-12-230-agregat-lodowka-turystyczna-samochodowa-i6864055606.html

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Hobbysta napisał:

Hej możesz zrobić zdjęcie tego wynalazku?

 

Godzinę temu, damian_zg napisał:

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Nie mam w tej chwili dostępu do fermentora ale w tym poście link widać mniej więcej jak to wygląda. Jak będę miał okazję to oczywiście podeślę jeszcze jakieś zdjęcia...

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, damian_zg napisał:

 

Ja też jestem bardzo zainteresowany jakimś zdjęciem bo patent wygląda nieźle.

Znalazłem nawet taką lodówkę z regulacją temperatury i wbudowanym termostatem. Możliwość regulacji i utrzymanie zadanej temperatury to byłby niezły bajer.

http://allegro.pl/27l-12-230-agregat-lodowka-turystyczna-samochodowa-i6864055606.html

Kurcze, nie wiem czym jest w środku wykończona ta lodówka, ale 27l wystarczy na większość warek, można by w tym bezpośrednio fermentować :)

A czy tą pokrywke da się demontować? 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, goldi_WRO napisał:

Kurcze, nie wiem czym jest w środku wykończona ta lodówka, ale 27l wystarczy na większość warek, można by w tym bezpośrednio fermentować :)

A czy tą pokrywke da się demontować? 

Raczej bym w tym bezpośrednio nie fermentował. Ta lodówka pewnie ma wymianę powietrza z zewnątrz a to zbyt duże ryzyko infekcji.

Link to comment
Share on other sites

Za 220 kupilem 50l litrową zamrazarke Elektroluxa. Do tego sterownik za 35zł. 

Wymiary zewnetrzne 53x53x60 (WxSxG)

Fermentor 33 litrowy wchodzi na wysokośc, ale drzwi sie nie domykaja (trzeba by zrobic małą samorobke).

Może na lato, jak bede warzył do kega, ja preferuje warki 15l, fermentor 20l wchodzi bez problemu.

 

Przydaje sie do lagerowania, cold crashingu.

Sprezarka wlacza sie relatywnie rzadko, bo zamrazarka jest izolowana lepiej, niz lodówka. 

 

 

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Raczej bym w tym bezpośrednio nie fermentował. Ta lodówka pewnie ma wymianę powietrza z zewnątrz a to zbyt duże ryzyko infekcji.
Lodówki turystyczne oparte są na ogniwach Peltiera, nie ma wymiany powietrza z zewnątrz, po obu stronach jest wiatrak. Ale zgadzam się, że fermentowanie bezpośrednio w takiej lodówce to zły pomysł. Problemem będzie choćby czyszczenie. Co innego wstawienie do środka pojemnika.
A jeżeli już - to albo pokrywa od takiej samochodowej wmontowana w skrzynię ze steropianu, albo lodówka hotelowa - na allegro są takie z turbo w nazwie albo berlinger. Przy czym trzeba pamiętać, że takie chłodzenie termoelektryczne jest dużo mniej efektywne.
Sam mam wieko od lodówki samochodowej w skrzyni, do tego kabel grzewczy i to wszystko podłączone do sterownika, ale już zejście 10 stopni poniżej temperatury otoczenia to spory wyczyn i czasami nawet doba może być mało.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Witam wszystkich,

Mam pomieszczenie w którym mam około 10 °C i muszę podgrzewać piwo. Mam oczywiście sterownik który odczytując temperaturę z zanurzonej sondy utrzymując stałą zadaną temperaturę i chciałbym do niego podłączyć matę grzewczą którą zamierzam podłożyć pod dno fermentora, żeby utrzymać np 19 czy 20 °C. Objętość 20-25 litrów ma pewną bezwładność i zanim na sondzie pojawi się te 19 - 20 °C to mata będzie grzała przez dłuży czas temperaturą np. 40 - 50 °C ( zanim sterownik ją wyłączy ). Czy ta temperatura idąca od dołu fermentora nie będzie miała złego wpływu na drożdże ? Próbowałem z matą która nagrzewa się do 30 °C ale jest zbyt słaba żeby w temperaturze otoczenia 10 °C utrzymać mi stabilną temperaturę piwa.

Co o tym myślicie ?

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, rayavaldek napisał:

Co o tym myślicie ? 

Kup kabel grzewczy (taki jak do terrarium) i owiń wokół fermentora. 40-50W wystarczy, przyklejasz go taśma do wiadra i spokój.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Odświeżę nieco temat i coś dołożę od siebie.

Jako że łatwiej było mi ogarnąć temat ogrzewania niż chłodzenia, sezon fermentacyjny trwa u mnie od jesieni do wczesnej wiosny, kiedy jest odpowiednio zimno.

Cały zestaw do fermentacji składa się z 2 fermentorów 30l, grzałki akwarystycznej 50W i taniego chińskiego regulatora temperatury. Fermentor z brzeczką zamykam pokrywą z wpuszczoną sondą temperatury od regulatora, jest zanurzona na ok 15 cm. Do drugiego fermentora wlewam ok. 3,5l wody i wkładam grzałkę ustawioną na temperaturę o 6 stopni wyższą niż temperatura fermentacji. Następnie fermentor z piwem ląduje w tym z grzałką. Ustawiam temperaturę włączenia zasilania grzałki na regulatorze na powiedzmy 17.9 stopni, wyłączenia na 18.1 i mam w miarę duzą pewność, że fermentacja przebiega w takiej temperaturze jakiej chcę, bez skoków temperatury i bez ubijania drożdży przez kontakt z gorącą grzałką.20241013_132855.thumb.jpg.dcfa669b03f1692a703aa73cfc28b4e6.jpg

 

W dniu 23.02.2018 o 11:37, rkkr napisał(a):

Ja mam wmontowaną w pokrywę skrzyni izolacyjnej górę od lodówki turystycznej. W mieszkaniu, w którym jest ok 20°C spokojnie można osiągnąć temperaturę rzędu 8°C

Super pomysł, może w końcu zrobię jakiegoś lagera albo pilsa :)

Edited by bart2902
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Pozwole sobie odswiezyc temat poniewaz udalo mi sie bardzo tanio kupic lodowke do fermentacji. Myslicie, ze taki termostat elektroniczny da rade zeby utrzymywac stala temperature? Jest sporo pozytywnych opinii, ale nie widze komentarzy odnoszacych sie stricte do trzymania temperatury pod katem fermentacji piwa.  TERMOSTAT ELEKTRONICZNY REGULATOR TEMPERATURY GNIAZDO SIECI 230V max. 3680W (sterownik przekaźnik czasowy grzałki wędzarn) • Cena, Opinie • Akcesoria 14581263682 • Allegro

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, kuxdaty napisał(a):

Pozwole sobie odswiezyc temat poniewaz udalo mi sie bardzo tanio kupic lodowke do fermentacji. Myslicie, ze taki termostat elektroniczny da rade zeby utrzymywac stala temperature? Jest sporo pozytywnych opinii, ale nie widze komentarzy odnoszacych sie stricte do trzymania temperatury pod katem fermentacji piwa.  TERMOSTAT ELEKTRONICZNY REGULATOR TEMPERATURY GNIAZDO SIECI 230V max. 3680W (sterownik przekaźnik czasowy grzałki wędzarn) • Cena, Opinie • Akcesoria 14581263682 • Allegro

jeśli tylko do chłodzenia to ok, no chyba że chcesz jeszcze grzać

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, anteks napisał(a):

jeśli tylko do chłodzenia to ok, no chyba że chcesz jeszcze grzać

docelowo do utrzymywania temperatury w przedziale 15-25 stopni w zaleznosci od uzywanych drozdzy

 

21 godzin temu, Fidel napisał(a):

Mam taki i działa... Jeśli ja go zamontowałem to każdy może...
https://allegro.pl/oferta/regulator-kontroler-temperatury-sterownik-stc-1000-230v-ac-2300w-termostat-15687260752


Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka
 

jesli ten ktory wyslalem ja ma potencjal zbey sie sprawdzic to nie widze sensu zeby wlasnorecznie kupowac oraz modyfikowac podany przez Ciebie kontroler poniewaz roznica cenowa nie jest spora a musialbym dokupic inne rzeczy + nie lubie grzebac w czyms takim 

Link to comment
Share on other sites

STC-1000 używam do grzania i do chłodzenia: chłodzenie w lodówce, grzanie za pomocą zainstalowanej w lodówce lampy "kwoki"

Zalety: łatwo utrzymać zadaną temp. nawet uwzględniając bezwładność temperaturową płynu (sonda SCT-1000 wewnątrz fermentora)

Wady: STC-1000 ma najniższą wartość histerezy 0,3 stC, najniższa zadana wartość chłodzenia to 3 stC więc nawet gdyby zamontować go w zamrażarce to i tak nie zejdzie poniżej tej temp

 

Może kiedyś wrzucę fotkę jak nie zapomnę

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.