WiHuRa Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Nie chcę co pół roku kupować lodówki. Mój pierwszy sprzęt do fermentacji padł po 2 latach używania ... ale on był z rocznika 1982 Moim zdaniem te wyższe temperatury raczej wydłużają żywotność bo lodówka włacza się ledwie kilka razy na dobe, przez kilkadziesiąt minut. Ważne jest jedynie aby wlaśnie tak skonfigurować zew. sterownik aby te włączenie nie były za częste, ale to już wychodzi w praktyce podczas używania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Zakupiłem już programator - przez wszystkich chwalony RT-2C, na oku mam też lodówkę. Ja mam pytanie odnośnie właśnie sterowników. Posiadam lodówkę, ale nie umiem znaleźć sterownika, który służyłby do obniżania temperatury. Termostat RT-2C włącza urządzenie grzewcze w momencie kiedy temp. jest za niska, a nie urządzenie chłodnicze, kiedy jest za wysoka. Czy jakoś da się go przerobić? A może możecie polecić coś innego za rozsądne pieniądze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) http://allegro.pl/okazja-regulator-temperatury-termostat-230v-ac-i5631185207.html Jeśli chce ci się trochę pomajsterkować to polecam, bo tanie i nie idzie z Chin. Wygooglujesz łatwo jak podłączyć. Generalnie potrzebne jest gniazdo, wtyczka, kabel trójżyłowy i jakieś pudełko plastikowe. Mi udało się to sklecić z totalnie zerową znajomością elektryki - wszystko wyczytane w internecie na potrzeby budowy. Edit: I jeszcze dobrze dokupić kapturki termokurczliwe na łączenia kabli. Edytowane 7 Września 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Newcomer Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Dzięki za odpowiedź w sprawie lodówki. Znalazłem takie lodówki: http://www.gumtree.pl/a-lodowki/krak%C3%B3w/lodowka-future-hotpoint/1001348742910910468383509 http://www.gumtree.pl/a-lodowki/krak%C3%B3w/likwidacja-sklepu-warzywnego-sprzedam-wyposazenie/1001414799550910602425609 Którą byście polecali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 http://allegro.pl/okazja-regulator-temperatury-termostat-230v-ac-i5631185207.html Jeśli chce ci się trochę pomajsterkować to polecam, bo tanie i nie idzie z Chin. Wygooglujesz łatwo jak podłączyć. Generalnie potrzebne jest gniazdo, wtyczka, kabel trójżyłowy i jakieś pudełko plastikowe. Mi udało się to sklecić z totalnie zerową znajomością elektryki - wszystko wyczytane w internecie na potrzeby budowy. Edit: I jeszcze dobrze dokupić kapturki termokurczliwe na łączenia kabli. Możesz podesłać jakieś foty jak Ci to wyszło? a jakbyś jeszcze gdzieś miał schemat podłączenia to byłoby super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolickiBrowarDomowy Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 http://allegro.pl/okazja-regulator-temperatury-termostat-230v-ac-i5631185207.html Jeśli chce ci się trochę pomajsterkować to polecam, bo tanie i nie idzie z Chin. Wygooglujesz łatwo jak podłączyć. Generalnie potrzebne jest gniazdo, wtyczka, kabel trójżyłowy i jakieś pudełko plastikowe. Mi udało się to sklecić z totalnie zerową znajomością elektryki - wszystko wyczytane w internecie na potrzeby budowy. Edit: I jeszcze dobrze dokupić kapturki termokurczliwe na łączenia kabli. Z tego co widzę ta zabawka może tylko sterować jednym elementem - grzejnym lub chłodzącym. Do pełnej i dokładnej regulacji potrzebujesz sterować tak samo chłodzeniem jak i grzaniem. Ale faktycznie tanio i w Polsce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Ale po co chłodzenie i grzanie jednocześnie? Temperatura otoczenia jest albo wyższa albo niższa od pożądanej temperatury fermentacji, więc ustawiamy odpowiedni tryb i podłączamy lodówkę albo grzałkę. Chyba w piwnicach/garażach/czymkolwiek nie ma aż takich wahań temperatury dzień/noc? http://allegro.pl/okazja-regulator-temperatury-termostat-230v-ac-i5631185207.html Jeśli chce ci się trochę pomajsterkować to polecam, bo tanie i nie idzie z Chin. Wygooglujesz łatwo jak podłączyć. Generalnie potrzebne jest gniazdo, wtyczka, kabel trójżyłowy i jakieś pudełko plastikowe. Mi udało się to sklecić z totalnie zerową znajomością elektryki - wszystko wyczytane w internecie na potrzeby budowy. Edit: I jeszcze dobrze dokupić kapturki termokurczliwe na łączenia kabli. Możesz podesłać jakieś foty jak Ci to wyszło? a jakbyś jeszcze gdzieś miał schemat podłączenia to byłoby super Jak będę miał okazję to zrobię fotę, ale nie wygląda to imponująco. Co do schematu podłączenia to musisz poszukać, bo nie pamiętam - wszystko robiłem w oparciu o google. Edytowane 10 Września 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolickiBrowarDomowy Opublikowano 10 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 (edytowane) Na balkonie ( tam trzymam lodowke) w zaleznosci od pory roku sa rozne warunki. Bez wzgledu na temp. zewnetrzna moge fermentowac lagery jak i gorniaki. Druga sprawa tak jak w temacie....STABILNOŚĆ temperatury. Nie mysl ze neguję Twoje rozwiązanie bo nie o to chodzi, ani nie uwazam ze jest zle. Sam pisales...ze to tansze rozwiazanie i w dodatku dostepne u nas w kraju. Troche sie balem zakupow w chinach ale juz ktorys raz z rzedu bylem mile zaskoczony. Np. refraktometr dotarl do mnie po 8 dniach gdzie rodzima poczta nierzadko przekracza taki termin. Podsumowując. Jak ktos trzyma lodowke w domu (garaz, piwnica itp) to rozwiazanie z samym chlodzeniem jest wystarczajace. Ja ze wzgledu na brak miejsca lodowke musze trzymac na balkonie i w takim wypadku chlodzenie plus termowentylator kontrolowane przez calkiem solidny sterownik to bardzo udane rozwiazanie. Edytowane 10 Września 2015 przez PolickiBrowarDomowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Mam pytanie jak najlepiej mierzyć temperaturę wewnątrz styropianowego pudła? Czy np. przyklejenie sondy do fermentora, zaizolowanie jej od strony zewnętrznej da radę? Czy termometr z ikei będzie wystarczającym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 tak, da radę. termometr też jaknajbardziej. ja mam dwa tanie termometry tablicowe z allegro, jeden przyklejony drugi luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Wystarczy przyklejenie termometru do wiadra za pomocą np. taśmy izolacyjnej. Bez żadnego dodatkowego izolowania. Edytowane 1 Listopada 2015 przez kowdi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Ja mam zamiar zbudować taki boks ja na filmie ma Dziełak. Do środka podpiąć kable grzewcze z 80W i myślę, że nie będzie jakiegoś problemu żeby podgrzać wnętrze boksa o 3-4 stopnie. W piwnicy mam 15-16 stopni jak na zew. jest od -5 do 5 stopni. https://youtu.be/8iomg7Ivk_w?t=7m16s Jeśli u niego zdaje egzamin taki boks to nie będę kombinował. Nie jestem tylko pewien czym on ogrzewa Edytowane 21 Stycznia 2016 przez ili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Wystarczą kable 15w. Ja mam matę grzejną 28W, i spokojnie wystarcza żeby w temp otoczenia 4°C mieć 18°C. Fermentuję w lodówce, ale wyłączonej, działającej jako komora fermentacyjna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 A w jakim czasie one nagrzeją załóżmy od tych 4o do 18o?? Kable jak masz przyczepione? (co jaki odstęp) no i ile masz metrów kabla?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Kabel 15W do terrariów, wkładasz do lodówki i już. Najmocniej dogrzałem do 36C w dwa dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja mam duży box na dwa fermentory z termostatem i kablem grzewczym 25W. W piwnicy zimą mam między 6-10°C i potrafię do ponad 30°C podciągnąć. Problem mam jednak z porą letnią kiedy mam w piwnicy nawet około 18-20°C. Teraz kombinuję jak wybebeszyć lodówkę i zainstalować bebechy, tak żeby w lato było chłodzenie. Ma ktoś jakiś patent na to, oprócz zamrożonych petów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 jak wybebeszyć lodówkę żeby w lato było chłodzenie. Może nie wybebeszać po prostu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Mam za małą lodówkę. Wchodzi mi do niej tylko jeden 20l fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 cześć,podepnę się tutaj z moim problemem.padł mi kolejny termometr elektroniczny. zakupiłem szybciutko w ikei (to już będzie 2 stamtąd a w ogóle 4) i pierwszy raz mam coś takiego, że jak odpalam indukcję to temperatura idzie mi coś koło 10% w górę. po wyłączeniu indukcji wraca do poziomu właściwego (właściwej tempertatury - porównuję z analogiem). jest to cholernie kłopotliwe przy podnoszeniu temp. zacieru i pilnowania punktu wrzenia brzeczki. wcześniejsze termometry nie robiły takich akcji. ktoś ma jakieś doświadczenie? czy mogę wyeliminować przycznynę (prócz przejścia na gaz)? czy wymienia termometru (reklamacja) wskazana czy bez pewności, że to pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 8 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Duże prawdopodobieństwo że na kabelku sondy indukują się prądy od pracy cewki kuchenki indukcyjnej , widocznie słabe ekranowanie a może bezpośrednio na termometrze powstają zakłócenia , spróbuj owinąć termometr folią aluminiową . Z kabelkiem grzej , przy tej kwocie nie bardzo jest sens bawić się w eksperymenty . Porównaj nowy model do starego może różnicę dostrzeżesz i zobaczysz jakim tropem trzeba iść w naprawę . Edytowane 8 Lipca 2016 przez czeburaszka710 Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Duże prawdopodobieństwo że na kabelku sondy indukują się prądy od pracy cewki kuchenki indukcyjnej , widocznie słabe ekranowanie a może bezpośrednio na termometrze powstają zakłócenia , spróbuj owinąć termometr folią aluminiową . Z kabelkiem grzej , przy tej kwocie nie bardzo jest sens bawić się w eksperymenty . Porównaj nowy model do starego może różnicę dostrzeżesz i zobaczysz jakim tropem trzeba iść w naprawę . Wizualnie modele nic się nie różnią. Nawet grubością kabelka. Izolacja kabelka nic nie daje. Z resztą jest tak, że jak nie ma styku sondy z garnkiem lub brzeczką/zacierem/wodą to temp jest poprawna. Wystarczy, że będzie najmniejszy styk końcówką sondy z jednym lub drugim i już wskazanie jest zaburzone. Stary termometr z ikei nie robi takich numerów. Jeszcze jedno zauważyłem - jak poruszam kabelkiem to potrafię urządzenie zresetować, więc chyba jest jakieś uszkodzenie wewnątrz przewodu (chyba przy sondzie, może w wyniku zaciśnięcia końca) i to wywołuje w/w skutek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Całkiem możliwe . Przełóż sondę ze starego na nowy i sprawdź , nawet jak stara sonda zalana , tu chodzi o fakt zmiany wskazań przy kontakcie z garnkiem . Oberwanie czy nie dolutowanie u chińczyka to normalka , tym bardziej za taką cenę . Resetować przez zwarcie sondy nie może , no chyba ze faktycznie spore ładunki indukują się na nie ekranowanym kabelku . Edytowane 11 Lipca 2016 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 Całkiem możliwe . Przełóż sondę ze starego na nowy i sprawdź , nawet jak stara sonda zalana , tu chodzi o fakt zmiany wskazań przy kontakcie z garnkiem . Oberwanie czy nie dolutowanie u chińczyka to normalka , tym bardziej za taką cenę . Resetować przez zwarcie sondy nie może , no chyba ze faktycznie spore ładunki indukują się na nie ekranowanym kabelku . Przełożona sonda zachowuje się normalnie, dlatego wykluczam urządzenie. Reset dzieje się również bez indukcji, więc prądy indukcji nie mają tu znaczenia. Pojadę chyba po drugi termometr a ten przy okazji zareklamuję :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 No i wszystko jasne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Rzucę krótko... Co myślicie o podgrzewaniu fermentora starą komunistyczną poduszką elektryczną w połączeniu z jakimś sterownikiem? Nadmienię, że nie jestem fachowcem w dziedzinie elektroniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi