Sojer Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Przy okazji dyskusji o tajności receptur w zestawach BA zacząłem się zastanawiać, czy nie byłoby dobrze wprowadzić pewną modyfikację działu receptur i wprowadzić podkategorie z poszczególnymi stylami. Dla takiego laika jak ja byłoby to spore udogodnienie a i baza byłaby chyba nieco bardziej klarowna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Wydaje mi się że to zajebisty pomysł. Posty w tym pod dziale "receptury" powinny zawierać skład, zacieranie, gotowanie, temp. fermentacji, re fermentacji, ZDJĘCIA itp. Uważam że robienie totalnie czystych stylowo piw jest super, ale zabawa przy zacieraniu ma olbrzymie możliwości zmiany postrzegania piwa jako "koszernego" wyrobu. Jedynym problemem jest weryfikacja wrażeń estetyczno smakowych. Piwa warzone z receptur odmiennych od klasycznie uznawanych stylów i oceniane tylko przez twórców będą mało wiarygodne, a to z tego powodu że, brak weryfikacji doświadczonych piwowarów będzie powodował samozachwyt. I tak Jestem zdecydowanie za. Co do formy w jakiej ten pod dział, nazwijmy go roboczo "Impresje Piwowarskie" myślę że jedynie podanie stylu wyjściowego z jakiego "zrodzone zostało"piwo będzie obowiązkowe. Każdy testując recepturę może sam ocenić to co nawarzył, a jak powszechnie wiadomo to "co nawarzyłeś sam musisz wypić" .Proszę admina do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Wydaje mi się że to zajebisty pomysł. Posty w tym pod dziale "receptury" powinny zawierać skład, zacieranie, gotowanie, temp. fermentacji, re fermentacji, ZDJĘCIA itp. Uważam że robienie totalnie czystych stylowo piw jest super, ale zabawa przy zacieraniu ma olbrzymie możliwości zmiany postrzegania piwa jako "koszernego" wyrobu. Jedynym problemem jest weryfikacja wrażeń estetyczno smakowych. Piwa warzone z receptur odmiennych od klasycznie uznawanych stylów i oceniane tylko przez twórców będą mało wiarygodne, a to z tego powodu że, brak weryfikacji doświadczonych piwowarów będzie powodował samozachwyt. I tak Jestem zdecydowanie za. Co do formy w jakiej ten pod dział, nazwijmy go roboczo "Impresje Piwowarskie" myślę że jedynie podanie stylu wyjściowego z jakiego "zrodzone zostało"piwo będzie obowiązkowe. Każdy testując recepturę może sam ocenić to co nawarzył, a jak powszechnie wiadomo to "co nawarzyłeś sam musisz wypić" .Proszę admina do roboty. Ale o co Tobie tak naprawdę idzie Jejski, bo się zgubiłem. Tomek chciał, żeby zrobić podział w dziale Receptury. Jak mniemam mogłoby to wyglądać tak: A.Piwa górnej femrentacji 1. Pale Ale 2. Stout 3. Porter 4. Mild itd. B. Piwa dolnej fermentacji 1. Pils 2. Bock 3. Porter Bałtycki itd. A o co Tobie chodzi? Żeby dodać jeszcze jeden dział "Impresje Piwowarskie"? Nie łam się wielu piwowarów nie wpada w zachwyt nad swoimi piwami i są bardziej krytyczni niż degustatorzy. Nie twierdzę, że jestem obarczony tą przypadłością , ale znam paru, którzy zawsze doszukają się jakichś wad w swoim piwie, podczas gdy robią super piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Masz rację, troszeczkę pojechałem po bandzie. Chodziło mi raczej o pozwolenie sobie na lekką dozę fantazji w gatunkach piw które wymieniasz, acz podział gatunków jest całkiem słuszny. Moim przesłaniem było tylko to że skoro się eksperymentuje, to receptura wcale nie musi być hitem danego gatunku. Miałem na myśli pozwolenie sobie na innowacje w dziale receptury, czyli np. w poddziale IPA proponuję wymieniać warkę którą zrobiłem ostatnio http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=566&p=2 post #38 i nie bać się tego że od razu zostanie się okrzykniętym świętokradcą i szpecicielem gatunku. Wyobrażam to sobie tak, że pierwszy post w danym gatunku powinien być recepturą jak najbardziej zgodną z ideałem, a następne użytkowników wynikające np. z braku różnych słodów i innych komponentów, bądź dodatku imbiru do trzymajmy się przykładu IPA. I tak jak już pisałem wcześniej każde piwo zrobione w domu zawsze będzie sto razy lepsze od jakiegoś przemysłowego. Już mam mętlik w głowie ichyba nie wiem co piszę. Ratunku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 No KOPYR tu masz rację za bardzo czasami się przejmuję, że piwo jest nie całkiem jak bym chciał. Ale mam swoje zdanie i piwo musi mnie zadowolić. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Oczywiście nie jest problemem zrobić X kategorii na forum z stylami poszczególnych piw. Obawiam się jednak, że w każdej z nich będzie po 3-4 posty i na tym tyle. Jednak jak tego nie zrobimy, to się nie przekonamy. Nie ukrywam jednak, że aktualnie jestem w trakcie ciut większego projektu piwowarskiego (o czym będę informował) i zdecydowanie to musimy odłożyć na później. Wpisuję oczywiście ten wątek do mojego "to do" Piszcie swoje uwagi i pomysły - zrealizujemy to do końca roku zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 ELROY może tu akurat masz rację jak to się bardzo rozdrobni to nie będzie obsady na poszczególnych wątkach. A kto będzie szukał tematu z dwoma postami JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Jedyna rzecz jaka by wchodzila w gre to podzial na dolna i gorna fermentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Czy bylaby szansa na drobne modyfikacje w dziale receptury? Wlasciwie to chyba chodzi mi o uporzadkowanie tematow tych watkow, wprowadzenie porzadku w razie jakby ktos szukal konkretnych przepisow. Mam na mysli przelozenie kategori BJCP na to co jest w tym dziale. Niekoniecznie teraz, ale w raz z iloscia receptur zacznie robic sie balagan. Oczywiscie jakbyscie potrzebowali kogos do tego to ja moge to robic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Jeżeli masz troszkę czasu, to dam Ci uprawnienia moderatorskie do działu receptury . Będziemy wszyscy zobowiązani, zwłaszcza, że masz widzę pomysł Co Ty na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaczal bym jednak od tlumaczenia tej klasyfikacji. To zamie chwilke. Postaram sie cos tam skrobnac jak bede mial troche czasu wolnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaczal bym jednak od tlumaczenia tej klasyfikacji. To zamie chwilke. Postaram sie cos tam skrobnac jak bede mial troche czasu wolnego. Tzn masz na myśli przetłumaczenie całej klasyfikacji BJCP na język polski ? Dobrze rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Myślę,że podział na piwa dolnej i górnej fermentacji jest najlepszy.A co do głębszego szukania,to już osoba zainteresowana sobi pogrzebie. A co do przejmowania się jakością piwa,to ja na 17 warek zrobiłem jedno piwo ,z którego byłem na prawdę zadowolony,w całej reszcie coś mi nie pasowało. Natomiast Franekkkk mający podobną ilość warek na koncie,zrobił przynajmniej dwa dla mnie pyszne min. a'la Grodziskie i jakieś zimowe,nie pamiętam jak się nazywało,ale było mocno aromatyczne i pyszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 (edytowane) Zaczal bym jednak od tlumaczenia tej klasyfikacji. To zamie chwilke. Postaram sie cos tam skrobnac jak bede mial troche czasu wolnego. Tzn masz na myśli przetłumaczenie całej klasyfikacji BJCP na język polski ? Dobrze rozumiem ? Chyba byloby to nie glupim pomyslem? Edytowane 3 Listopada 2008 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Chyba byloby to nie glupim pomyslem? Byłby baaaaardzo dobrym pomysłem . Z tego co wiem, trzeba uzyskać zgodę, ale podobno to żaden problem. Proponowałbym założenie dodatkowego forum (o którym już rozmawialiśmy) i tam poszczególne gatunki na zasadzie BJCP---------------- ENGLISH PALE ALE Standard/Ordinary Bitter Special/Best/Premium Bitter Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) SCOTTISH AND IRISH ALE Scottish Light 60/- Scottish Heavy 70/- Scottish Export 80/- Irish Red Ale Strong Scotch Ale itd - co Wy na to ? Znajdą się osoby które po wrzuceniu przeze mnie oryginalnych opisów, znajdzie czas na tłumaczenie i miałyby odpowiednią wiedzę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Częściowo już ktos to zrobił: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=691856&postcount=97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 No MAKARON moje gratulacje za awans na moderatora. Pamiętaj taki awans zobowiązuje. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Częściowo już ktos to zrobił: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=691856&postcount=97 Trzeba przyznać, że to kawał dobrej roboty...Pogadam z qbertsem, czy nie chciałby swoje pracy zaprezentować również tutaj. A ogólny zamysł jak widzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Trzeba przyznać, że to kawał dobrej roboty...Pogadam z qbertsem, czy nie chciałby swoje pracy zaprezentować również tutaj. A ogólny zamysł jak widzicie ? Ogólnie, to i owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Pomysł bardzo dobry. Jak tylko Młoda pozwoli to mogę pomóc w tłumaczeniu PS Makaron witam w skromnym gronie Moderatorów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Pomysł bardzo dobry. Jak tylko Młoda pozwoli to mogę pomóc w tłumaczeniu No bedzie potrzebna pomoc w spolszczaniu , bo czasami przy tlumaczniu czasami wychodza bardzo toporne tlumacznia doslowne i fajnie jakby ktos je wygladzil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Chyba byloby to nie glupim pomyslem? Byłby baaaaardzo dobrym pomysłem . Z tego co wiem' date=' trzeba uzyskać zgodę, ale podobno to żaden problem. Proponowałbym założenie dodatkowego forum (o którym już rozmawialiśmy) i tam poszczególne gatunki na zasadzie BJCP---------------- ENGLISH PALE ALE Standard/Ordinary Bitter Special/Best/Premium Bitter Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) SCOTTISH AND IRISH ALE Scottish Light 60/- Scottish Heavy 70/- Scottish Export 80/- Irish Red Ale Strong Scotch Ale itd - co Wy na to ? Znajdą się osoby które po wrzuceniu przeze mnie oryginalnych opisów, znajdzie czas na tłumaczenie i miałyby odpowiednią wiedzę ? A co z kolejnoscia? Wiem ,ze po kolei nie bardzo jest po co bo zainteresowanie jednymi piwami jest wieksze niz innymi. Jakies sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Ale teraz mówimy o tłumaczeniach BJCP czy recepturach, bo się pogubiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 eee wlasnie Chodzi o tlumaczenia... W zle mijsce to wrzucilem. Jestem na urlopie i nie mam okazji poczytac forum tylko przegladam szybcikiem u znajomych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 eee wlasnie Chodzi o tlumaczenia... W zle mijsce to wrzucilem. Jestem na urlopie i nie mam okazji poczytac forum tylko przegladam szybcikiem u znajomych. No to odpowiem jeszcze tutaj Generalnie są trzy możliwości sortowania tematów: 1 - alfabetycznie po nazwie tematu (teraz tak jest, bo BJCP używa cyfrowego numerowania stylów, więc będzie w takiej kolejności jak u nich.) 2 - po dacie napisania tematu 3 - po dacie napisania odpowiedzi na dany temat (domyślne sortowania na całym forum) Tyle mamy możliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się