ArtKon Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Witam Jutro chce zrobić pierwszę piwo ze słodów i właśniee "walczę" z filtratorem z oplotu. To znaczy próbuje wyciągnąć gumowy wężyk i mi nie wychodzi. Doszedłem do około 20cm wężyka i dalej się guma urywa. Czy jest jakiś sposób na to? Miałem wężyk 40cm 3/4 na 1/2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Ponacinaj wężyk w odpowiednim miejscu jeszcze raz, dokładniej. Spróbuj poprzez ściśnięcie (zwężenie) oplotu dostać się do końcówki wężyka (to czarne), który został w oplocie i złap kombinerkami/obcęgami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Możesz wężyk włożyć do wody i spróbować powoli wyciągać. Jak dalej ciężko będzie się wyciągało to polej olejem jadalnym na całej długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Ja robie zgodnie z instrukcją. Obcinam końcówkę, przy drugiej jakieś 2 cm poniżej nakłuwam igłą dookoła jak najgęściej... (miejsce wokół którego nakłuwam owijam taśmą tak bym wiedział jak równo nakłuwać) później ściągam oplot z tego czarnego wężyka w kierunku do środka. Przydeptuję nogą czarny wężyk i mocnym szybkim szarpnięciem wyrywam wężyk. Później schodzi jużpowoli samo... a i kup tak ze 120 cm... będzie woększa powierzchnia. Robiłem już 3 wężyki i każdy zajął mi jakieś 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Również użyłem buta. Nogą przydeptujesz nakrętkę węża, kombinerkami łapiesz gumę z drugiej strony węża i ciągniesz z całej siły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Dokładnie nakułem tak że nawet guma się urwała (oplot się tam zwężył) jednak guma i tak nie chciała wyjść. Starałem się i delikatnie i szarpnięciem i za każdym razem guma się urywała w miejscu gdzie ciągłem kombinerkami lub trochę dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Dokładnie nakułem tak że nawet guma się urwała (oplot się tam zwężył) jednak guma i tak nie chciała wyjść. Starałem się i delikatnie i szarpnięciem i za każdym razem guma się urywała w miejscu gdzie ciągłem kombinerkami lub trochę dalej. Masz prawdopodobnie właśnie długi wąż (wcale nie polecamy do wiaderek 30l. Jak np. kolega mcpol1 radzi). Zamocz go i próbuj powoli wyciągać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Miałem około 40cm. Jutro spróbuje z moczeniem i polaniem olejem jadalnym. Myslę też czy można wyłożyć fermentatur (tam mam kranik) pieluchą i tak przelać a później wysładzać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 (edytowane) Taki długi wąż to najlepiej przeciąć na pół i zrobić z niego dwa filtratory - najtaniej wychodzi w przeliczeniu na jedną sztukę. No ale w Twoim przypadku to już po ptokach, jak sobie nie poradzisz to możesz go od razu trochę skrócić i wtedy pójdzie łatwiej. Edycja. Doczytałem, że 40 cm, to dziwne że masz takie problemy. Edytowane 13 Sierpnia 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Za słabo nakłuwałeś w części przyłącza, która ma zostać. Robiłem filtratory ok 1 metra i więcej i nie było problemu. Gdybyś musiał zrobić nowy to jak odetniesz koniec do wyrzucenia, to wyciągnij gumowy wąź jak najwięcej, delikatnie zsuń oplot w kierunku koncówki, która ma zostać. Mocno nakłuj gumę od strony zakrętki, która ma zostać. Może to być coś grubszego niż igła. Ten oplot i tak się ściśnie, więc nie pozostanie żadna dziura. Powinno się udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Logiczny wydaje się śrubokręt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ja w ogóle nie nakłuwam, tylko przebijam się przez oplot szpikulcem z victorinoxa i nacinam gumowy wężyk od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dokładnie nakułem tak że nawet guma się urwała (oplot się tam zwężył) jednak guma i tak nie chciała wyjść. Starałem się i delikatnie i szarpnięciem i za każdym razem guma się urywała w miejscu gdzie ciągłem kombinerkami lub trochę dalej. Masz prawdopodobnie właśnie długi wąż (wcale nie polecamy do wiaderek 30l. Jak np. kolega mcpol1 radzi). Zamocz go i próbuj powoli wyciągać. Dlaczego długi filtrator nie polecany do wiaderek 30 ltr? Bardzo ładnie mi odfiltrował zacier. Oplot jak już ściągasz z wężyka powinien ci schodzić sam, jeśli będziesz to robił delikatnie i sposobem. Nie możesz ciągnąć od dołu bo oplot ma to do siebie, że będzie Ci się samoczynnie w wyższych miejscach zaciskał na gumie. Polej go wodą jak ci koledzy radzą, zsuń na dole przy obciętej końcówce w górę tak byś swobodnie chwycił gumę ręką i powoli od dolnego odcinka ku nieobciętej końcówce zsuwaj ale nie zaciskaj ręką oplotu tylko zsuwaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dlaczego długi filtrator nie polecany do wiaderek 30 ltr? Bardzo ładnie mi odfiltrował zacier. Może nie precyzyjnie się wyraziłem. Jeżeli jesteś w stanie tak ułożyć filtrator, aby nie opierał się większą powierzchnią o ścianki wiadra, to oczywiście można. Miałem kiedyś dość długi (chyba z 70-80cm) i wyraźnie spadła mi wydajność (większość wody spływała po ściankach wiadra bezpośrednio do oplotu, zamiast wypłukiwać cukry z młóta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dlaczego długi filtrator nie polecany do wiaderek 30 ltr? Bardzo ładnie mi odfiltrował zacier. Może nie precyzyjnie się wyraziłem. Jeżeli jesteś w stanie tak ułożyć filtrator' date=' aby nie opierał się większą powierzchnią o ścianki wiadra, to oczywiście można. Miałem kiedyś dość długi (chyba z 70-80cm) i wyraźnie spadła mi wydajność (większość wody spływała po ściankach wiadra bezpośrednio do oplotu, zamiast wypłukiwać cukry z młóta)[/quote'] aaaa o to chodzi... dzięki za info. Człowiek się cały czas uczy. Następnym razem, jako że mam filtrator długości 110 cm zwinę go w ślimaka i utrwalę ten kształt za pomocą druta z nierdzewki lub miedzi. Myślę że wtedy będzie dobrze. W poniedziałek idzie na warsztat jasne albo ciemne... jeszcze się nie zdecydowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ja kupiłem 80cm odciąłem z jednej strony nakrętke kilka nakłuć przy tej 2 nakrętce za dużo sie nie bawiłem i kumpel trzymał za nakrętke a ja ciągłem z całej siły i ładnie poszło mam zamontowany w wiadrze 30l dookoła ścianek i ładnie filtruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja dwa dni temu robilem filtrator,tylko ze ja mialem 1m dlugosci,kupilem w castoramie chcialem 60cm,ale zle byl polozony i niestety wziolem bez pomylke dlurzszy.Ponakluwalem dokladnie igła,z drugiej strony chwycilem kombinerkami i bez problemu go wyciągnołem,i tyle. Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez cjhouse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Mój niezawodny sposób to podgrzanie nad ogniem miejsca gdzie ma się urwać i pociągnięcie z odpowiedniej siły gumowego węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Myslę też czy można wyłożyć fermentatur (tam mam kranik) pieluchą i tak przelać a później wysładzać? Pewnie, że można. Filtrujesz jak chcesz byle skutecznie. Oplot ktoś wymyślił, ale to wcale nie znaczy, że inne sposoby się nie sprawdzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Może nie precyzyjnie się wyraziłem. Jeżeli jesteś w stanie tak ułożyć filtrator, aby nie opierał się większą powierzchnią o ścianki wiadra, to oczywiście można. Miałem kiedyś dość długi (chyba z 70-80cm) i wyraźnie spadła mi wydajność (większość wody spływała po ściankach wiadra bezpośrednio do oplotu, zamiast wypłukiwać cukry z młóta) Miałem podobną obserwację (zajęło mi to ze 20 warek) teraz zaplatam filtrator w precla, wianuszek czy jak to nazwać, tak że nawet nie dotyka ścianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dzięki za pomoc. Kupiłem wężyk 70cm 1/2 na 1/2 i poszło bez "krzyku". Włożyłem go do gorącej wody i delikatnie nasmarowałem olejem jadalnym. Myślę, że to mogła być kwestia wężyka- jakiś "nie odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mój pierwszy filtrator 100cm skończył w koszu niestety. Mimo szczerych chęci, moczenia w gorącej wodzie itp. guma prędzej lub później pękała i trzeba było na nowo obcinać oplot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mi za pierwszym razem guma idealnie pękła przy końcówce, bez żadnego moczenia. Wystarczyło, że solidnie nakłułem szydłem z jednej strony i mocniej szarpnąłem z drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Akurat w kontekście problemów z pękającą gumą to filtrowanie piwa jest najmniejszym zmartwieniem. Podobno :smilies: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Źle się do tego zabrałeś Przepraszam za 'jakość' rysunku, ale myślę, że oddaje sens. 1. Nakłuwasz szpikulcem przy nakrętce 2. Ściągasz metalowy oplot w stronę nakrętki i nakłucia (tak żeby wszystko się poluzowało na całej długości węża) ile się da. 3. Wyciągasz gumowy wężyk (nawet dość swobodnie wyłazi) U mnie zadziałało bez problemów Udo Grubbe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się