Pieron Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Recepturę wrzuciłam już do działu "Receptury" + dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Która to warka zwyciężyła? Na szczęście znalazłam zgłoszenie - była to warka 44. Ha' date=' a ja drogą wymiany wszedłem w posiadanie butelki tego specjału. Dobry [i']deal[/i]. Dori to ile tych saisonów uwarzyłaś, bo wychodzi na to, że na złoto trzeba przynajmniej kilka warek odpalić, żeby było z czego selekcję zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Dori to ile tych saisonów uwarzyłaś, bo wychodzi na to, że na złoto trzeba przynajmniej kilka warek odpalić, żeby było z czego selekcję zrobić. Trzy, ale w rachubę wchodziły tylko dwa, bo trzecie dopiero niedawno zabutelkowałam. Powiem szczerze, że miałam wielki dylemat które wysłać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Dori to ile tych saisonów uwarzyłaś' date=' bo wychodzi na to, że na złoto trzeba przynajmniej kilka warek odpalić, żeby było z czego selekcję zrobić.[/quote']Trzy, ale w rachubę wchodziły tylko dwa, bo trzecie dopiero niedawno zabutelkowałam. Powiem szczerze, że miałam wielki dylemat które wysłać... Ale trafiłaś i to jest to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Trzeba się znów było zabrać do roboty WARKA 51 CIEMNA PSZENICA Zasyp: 1,2kg pszeniczny ciemny 1,0kg monachijski II 1,0kg pszeniczny jasny 0,6kg pilzneński 0,3kg Carawheat 0,1kg pszeniczny czekoladowy Zacieranie: Słody wsypane do 12l wody 20 minut w 44°C podgrzane do 63°C , 1/3 gęstego zacieru odebrana, podgrzana do 70°C przerwa 20 minut, doprowadzone do wrzenia, gotowanie 20 minut, zawrócone do zacieru głównego, temperatura ustalona na 72°C 20 minut w 72°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Gotowanie 90 minut Chmielenie: 30g Lubelskiego (granulat T45) od początku gotowania Ekstrakt 12,5°Blg Zadane do fermentora z gęstwą po Weizenbocku (warka 50). Wiem, wiem... nie powinno się używać gęstwy po mocnych piwach, ale jakoś ciężko mi się było rozstać z 3068 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Do butelek trafił z dodatkiem 160g glukozy Weizenbock (warka 50) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Warka #50 - czyli mały jubileusz. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Warka #50 - czyli mały jubileusz. Gratulacje. Dzięki mam nadzieję, że będzie udana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Cześć Dzięki mam nadzieję, że będzie udana ja sie pierwszy zgłaszam na testera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Cześć Dzięki mam nadzieję, że będzie udana ja sie pierwszy zgłaszam na testera Najpierw się zgłoś po puste butelki to i kilka pełnych też się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 WARKA 52 STOUT Zasyp: 2,2kg pilzneński 1,0kg monachijski II 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,3kg Caraaroma 0,25kg palona pszenica Zacieranie: infuzyjne, jednotemperaturowe 90 minut w około 69°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Gotowanie 75 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) na początku gotowania 10g Sladka (granulat) na 15 minut przed końcem Ekstrakt 13,5Blg. Drożdże Wyeast 1028 London Ale wprost z napęczniałej saszetki. Mam nadzieję, że dadzą radę bez startera Brzeczka wyszła zaiste czarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Dadza radę ja zawsze tak robię. Może dla niektórych to skandal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dadza radę ja zawsze tak robię. Może dla niektórych to skandal? Fajny post po północy Też jestem ciekaw. Bardzo proszę o szersze info na forum, kiedy były oznaki fermentacji i kiedy szła już na dobre. Dobra informacja nigdy nie jest zła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dadza radę ja zawsze tak robię. Może dla niektórych to skandal? Dość prowokacyjne pytanie Ja też już nie raz tak robiłam, tylko zwykle zadawałam drożdże prosto z saszetki do słabszych brzeczek. Jak na razie oznak fermentacji nie widać, ale to dopiero niespełna 23h od zadania drożdży. Dziś miałam ciekawą przygodę. Rano dostałam PW na browar.biz z prośbę o szybkie poratowanie gęstwą 3068 od kogoś z Cieszyna. Szybka akcja - wysłała numer telefonu, za chwilkę odebrałam telefon z prośbą o adres. Za 20 minut zjawił się sympatyczny pan Jurek z wyparzonym słoikiem W jakim ja byłam szoku, że niedaleko mnie ktoś warzy piwo Okazało się, że wcześniej mieszkaliśmy nawet na tym samym osiedlu. I żeby wszystko było jasne - pan Jurek nowicjuszem nie jest, warzy od 5 lat, ma za sobą prawie 50 warek z zacieraniem. Piwo warzy wyśmienite, właśnie popijam wyśmienitego lagera którego dostałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Fajna przygoda, Dori:) też chciałbym tak mieć... Na razie cieszę się z tego, że właściciel pizzerii w mojej miejscowości zapamiętał mnie jako piwowara (pytałem kiedyś o butelki bezzwrotne, czy mi odda. Mogłem wziąć, ale jakoś nie miałem potem takiej potrzeby.) Ostatnio jak byłem w tym lokalu, to zapytał jak tam "produkcja piwa" i pytał gdzie można kupić takie piwo. Jak mu powiedziałem, że domowego nie kupi, to pytał gdzie dostać niepasteryzowane.. Kojarzył Konstancin.. Poleciłem jeszcze Ciechanów.. i na razie tyle. Mam zamiar zanieść mu do posmakowania jakieś moje piwko.. ale jeszcze nie wiem które.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Nie da Ci ojciec, nie da Ci matka co może dać sasiadka. Myślę oczywiście o gęstwie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Dla mnie morał jest taki, że czasami nawet nie wiesz, że sąsiad za ścianą piwo warzy Nie wszyscy siedzą w necie, udzielają się na forach, po prostu warzą piwo Piwowarów jest pewnie sporo więcej niż nam się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Identyczna sytuacja jest z zadymiaczami - wedliniarzami. Znam wielu i nawt nie wiedzą, że można wiele sie dowiedzieć z internetu. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Jak na razie oznak fermentacji nie widać, ale to dopiero niespełna 23h od zadania drożdży. Dziś rano, czyli po 35h od zadania drożdży w fermentorze jest już dość gruby kożuszek drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Jak na razie oznak fermentacji nie widać' date=' ale to dopiero niespełna 23h od zadania drożdży.[/quote']Dziś rano, czyli po 35h od zadania drożdży w fermentorze jest już dość gruby kożuszek drożdży Od tego sezonu zacząłem stosować metodę bezstarterową i jak na razie działa bez pudła. Trzeba tylko z ewentualnym schłodzeniem brzeczki zaczekać do pojawienia się wyraźnych oznak pracy drożdży (z pszenicą na 3068 musiałem dwa razy wędrować do piwnicy, z 3 piętra to jednak trochę noszenia jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Cześć Ekstrakt 13,5Blg. Brzeczka wyszła zaiste czarna Dori , ile otrzymałas brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Piwowarów jest pewnie sporo więcej niż nam się wydaje Zawsze to powtarzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Cześć Ekstrakt 13,5Blg. Brzeczka wyszła zaiste czarna Dori , ile otrzymałas brzeczki? Pewnie około 20l, ile dokładnie tego nie wiem bo nie sprawdziłam, a teraz z powodu piany też ciężko jest oszacować. Sprawdzę jak skończy się fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się