bielok Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Cześć. No Dori cieszę się że filtracja poszła bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Ja to widzę inaczej. Jak wiadomo my "amatorzy" przechodzimy ciężko filtrację. Dori podchodzi już profesjonalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 24 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Dori podchodzi już profesjonalnie. Bo dori ma profesjonalne wiadro z dziurami, tak krytykowane na tym i innych forach Ale już niedługo mam zamiar uruchomić sprzęt od Darko i filtrować przez oplot. Zobaczymy jak oplot będzie sobie radził Dori, a kolendrę to stosujesz jakąś specjalną? Kolendrę stosuję zwykłą z firmy Prymat. Uprzedzę kolejne pytanie żadnych selerów nie czuję Cześć.No Dori cieszę się że filtracja poszła bez problemów Ja też się cieszę. Filtracja zajęła mi niespełna godzinkę, na początku musiałam bardzo ograniczać przepływ, później przy wysładzaniu sam się ograniczył, ale i tak cały czas w miarę płynnie się filtrowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Dori podchodzi już profesjonalnie. Bo dori ma profesjonalne wiadro z dziurami' date=' tak krytykowane na tym i innych forach Ale już niedługo mam zamiar uruchomić sprzęt od Darko i filtrować przez oplot. Zobaczymy jak oplot będzie sobie radził Dori, a kolendrę to stosujesz jakąś specjalną? Kolendrę stosuję zwykłą z firmy Prymat. Uprzedzę kolejne pytanie żadnych selerów nie czuję 1. Wiadro jest OK jeśli się rozsądnie śrutuje (ja zawsze sprawdzam jak będzie jak jeszcze troszkę podkręcę tą śrubę, więc dla mnie się nie nadaje ) i jak pamięta się o porządnym podbiciu. 2. uff... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Dziś po przyjściu z pracy mam zamiar uwarzyć lekkiego Kolscha. Saszetka z Wyeast 1007 German Ale tak napuchła, że schowałam ją dla bezpieczeństwa w lodówce WARKA 61 KOLOŃSKIE Zasyp: 3,5kg słód pilzneński 0,6kg słód pszeniczny 0,2kg słód Carapils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Cześć. Saszetka z Wyeast 1007 German Ale tak napuchła, że schowałam ją dla bezpieczeństwa w lodówce Żebyś ne musiała nowej lodówki kupować jak wybuchnie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Oj zazdroszczę Ci, wnet setna warka-masz już plany co to będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Oj zazdroszczę Ci, wnet setna warka-masz już plany co to będzie? Chyba w wątku Codera chciałeś to napisać... Dori ma niedługo 62gą warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Oj zazdroszczę Ci' date=' wnet setna warka-masz już plany co to będzie?[/quote']Chyba w wątku Codera chciałeś to napisać... Dori ma niedługo 62gą warkę Myślę że coś ok świąt to będzie, czyli już za niedługo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Oj zazdroszczę Ci' date=' wnet setna warka-masz już plany co to będzie?[/quote']Chyba w wątku Codera chciałeś to napisać... Dori ma niedługo 62gą warkę Myślę że coś ok świąt to będzie' date=' czyli już za niedługo.[/quote'] Chyba koło Świąt Bożego Narodzenia 2011 Ale i tak jestem z siebie dumna, że mając małe dziecko i pracując na pełny etat, uwarzyłam już w tym roku 21 warek, więc nie jest źle A wracając do Kolscha: Zacieranie: 40 minut w 64°C 80 minut w 72°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 45g Lubelskiego (granulat T45) na 50 minut 25g Lubelskiego (granulat T45) na 5 minut Teraz się chłodzi Niestety nie miałam kamerzysty, więc nie nagrałam nic do spotu Może następnym razem się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Wyszło 20l brzeczki o ekstrakcie około 12Blg. Zadane drożdżami Wyeast 1007 German Ale wprost z saszetki. Fermentor trafił do pudła ze styropianu, mam zamiar utrzymać temperaturę na poziomie 13-15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Wiesz, że może z wyjątkiem Stouta, Twoje warzenie w ostatnich miesiącach jest prawie kopią mojego. Te same drożdże, te same piwa. Telepatia jakaś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Wiesz, że może z wyjątkiem Stouta, Twoje warzenie w ostatnich miesiącach jest prawie kopią mojego. Te same drożdże, te same piwa. Telepatia jakaś? Kto wie A może zaczniesz opisywać swoje piwowarskie przygody na forum, wtedy już telepatia potrzebna nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Witbier (warka 56) właśnie trafił do butelek z 160g glukozy. Zapowiada się obiecująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Właśnie popijam sobie "cieniznę" czyli popłuczyny po Rusian Imperial Stout (warka 54) i muszę przyznać, że całkiem przyzwoite piwo z tego wyszło Chyba zacznę odzyskiwać cienkusz po mocnych piwach, bo widzę, że warto. Roboty z tym niewiele, a zawsze to 10l piwa więcej Jutro planuję uwarzyć lekkiego Alt'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 WARKA 62 ALT Zasyp: 2,0kg pilzneński 2,0kg monachijski 0,1kg Carafa I Zacieranie: 30 minut w 64°C 45 minut w 72°C wsypana Carafa mash out 76°C Gotowanie 60 minut Chmielenie: 40g Marynki (szyszki) 60 minut 15g Lubelski (granulat T45) 20 minut 10g Lubelski (granulat T 45) 2 minuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 7 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Można wiedzieć jakie drożdże do tego alta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Można wiedzieć jakie drożdże do tego alta? Można Wyeast 1007 German Ale zebrane z poprzedniej warki. Wyszło 20l o ekstrakcie 13Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 7 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Dziś rozlałam też Foreign Extra Stout (warka 59) ze 150g glukozy. Ekstrakt końcowy 6°Blg. Jak na razie całkiem dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Bezstylowiec Biały (warka 60) został właśnie, po 2 tygodniach burzliwej przelany na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Tripel (warka 57) został rozlany do butelek z 150g glukozy. Odfermentował z 19,5°Blg do 5°Blg. Smakuje bardzo dobrze, w zapachu bardzo miła woń estrów owocowych Jest więc szansa, że eksperyment z użyciem drożdży Wyeast 3944 Belgian Witbier do tripla zakończy się sukcesem ale to będzie można ocenić dopiero za kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Dziś Kolońskie (warka 61) zostało przelane na cichą, zeszło do 4°Blg . Na burzliwej utrzymywałam temp. około 14-16°C, teraz spróbuję zejść do 10-12°C. Na szczęście temperatura w piwnicy się obniża. Jutro w planach mam kolejnego ALTa, przy okazji wypróbuję sprzęt od Darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Dori widzę, że ciężko pracujesz. co kilka dni coś sie dzieje. Juz sie nie mogę doczekać degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Dori widzę, że ciężko pracujesz. co kilka dni coś sie dzieje. Juz sie nie mogę doczekać degustacji. Mała degustacja szykuje nam się już w ten weekend Mam nadzieję, że niebawem uda się też zorganizować jakieś "małe spotkanie u dori", tylko piwa w piwnicy muszą trochę dojrzeć, bo na razie nie ma za bardzo co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 No w najbliższy weekend będzie sie działo oj będzie. A na następny sie zobaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się